Lisztes megmondja a tutit

Sztálingrád / Stalingrad (1993)

2015. október 18. 15:00 - lisztes

Hitler ugyanazt a hibát követte el, mint kb. 150 évvel korábban Napóleon: nekiment az oroszoknak. Az oroszokról meg azt kell tudni, hogy sokan vannak, és vodkával működnek, aminek alkoholtartalma fagyállóként funkcionálva képes életben tartani a katonáikat még a legzordabb télben is. A németek ellenben sörös nemzet, aminek magas víztartalma a hidegben jéggé válva hazavágja még a legtökösebb harcosaikat is. Nagyjából ez a tudományos magyarázata a sztálingrádi eseményeknek.

stalingrad_23428.jpg

Sztálingrád nagyon is fontos hadicélpont volt: nem csak az ipara, vagy a kaukázusi olajmezőkhöz való közelsége miatt, hanem a neve okán is: Sztálinváros. A nagyfőnök városa. Megtartása pedig innentől kezdve presztízskérdéssé is vált. Hiszen ha a nemzet a saját vezetőjét nem képes megvédeni, akkor mi keresnivalója a térképen? Oroszország éppen ezért mindent beleadott, hogy a technikai és felszereltségi fölényben lévő németeket megállítsa. Nem kellett olyan sokáig kitartani, csak az őszt kellett valahogyan kihúzni.

A németek által készített Sztálingrád-film nem meglepő módon a német oldalra koncentrál (20 évre rá elkészült az orosz verzió ugyanilyen címmel, és állítólag nem túl jó, de adhattok neki egy esélyt). A Földközi-tenger partján állomásozó tapasztalt haderő parancsnoka sérülése miatt kimaradni kényszerül a buliból, de természetesen új tisztet kap az összeszokott kompánia, aki talán nem mindig viselkedik úgy, ahogyan azt elvárnák tőle, de végül... mindenki megfagy a g*cibe.

stalingrad021.jpg

Negatív jelzőként gyakran szokták használni a "hollywoodi" jelzőt. A kiszámítható, nagy tömegeknek szánt, egy kaptafára készült filmeket szokták így degradálni. Nos, a Sztálingrád NEM ilyen (az orosz verzió viszont állítólag de). A '93-as Sztálingrádra egy másik negatív jelzőt aggatnék: "európai". Nagyon európai, ami egyébként rengeteg filmnek jól áll, és rengetegszer használható pozitívumként is, de nem itt. A Sztálingrád annyira kiábrándult, annyira távolságtartó a nézővel szemben... Nehéz kapaszkodót találni benne.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének pozitívumai, sőt, bőven több jó dolgot találni benne, mint rosszat. A nyitány (nyári fürdőzés a tengerparton) és a zárás (botorkálás a mínusz harmincban) közti kontraszt egy nagyon okosan kigondolt szerkesztés eredménye. Egyszerű, de hatásos, és abszolút illik a történelmi eseményekhez. Azt is egész ügyesen mutatják be, ahogy a maréknyi főszereplőnk egyre inkább kilátástalanabb helyzetbe kerül a tél előrehaladtával.

4583299_l6.jpg

A csontig hatoló hideg is átjön a vászonról, ami azért nagyon is fontos tényező volt a németek vereségében. Fel lehet háborodni a német tisztek baromságain, és hozzánemértésén, sőt, kapzsiságán, amivel a sajátjaikkal b*sznak ki de cefetül. Igazából nem is érteni sok esetben, mi miért történik - mármint én elhiszem, hogy voltak a filmben bemutatott problémákhoz hasonlóak a való életben (konkrétan élelmiszer-felhalmozásról van szó), de nekem ennyi kevés volt. Tudni szerettem volna az okát, de helyette egy bizarr jelenetet követően a főhőseink továbbállnak, és felkészületlenül nekivágnak a havas sztyeppének. Smart.

Ez a példa szerintem tökéletesen rávilágít a Sztálingrád problémájára. Bemutat, de csak egy szemszögből. Látjuk, hogy az a 3-4 főszereplő mindezt hogyan élte meg, de azzal már nem törődik a film, hogy a nagyobb összefüggésekre is rávilágítson. Hiszen mégiscsak "Sztálingrád" a címe, én pedig tanulni szerettem volna - nem dokumentumfilm-szerűen, de a megélés mellett a megértést is szorgalmaznám. Pedig egyáltalán nem bonyolult, vagy nehezen követhető a film, egyszerűen csak amilyen átgondoltan van a keret, annyira lustán van a közepe megszerkesztve.

general_hentz.jpg

Bizonyára sokan vannak, akik nem értenek egyet a fenti gondolatmenetemmel. Az író eredetileg még realisztikusabban szerette volna ábrázolni az eseményeket - szerintem azzal az elkészült verzióban sem volt hiba. Sőt, pont abban volt a hiba. Vizualitásában igen, de történetében nem volt eléggé filmszerű, és ez engem zavart - erősebb alkotásra vártam. De mindez nem jelenti azt, hogy ne érné meg ráfordítani azt a több, mint 2 órát, mert rengeteg nagyon erős jelenete van. Az ezeket összekötő habarcs viszont sajnos hiányzik.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr817435050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abc 2015.10.18. 17:57:50

Szerintem a legjobban sikerült film a 3 Sztálingrádi csatát feldolgozó film közül.

smartdrive 2015.10.18. 19:40:24

@abc: meg amennyivel több van. a 2012-es orosz valóban egy határ szar, de az 1988-as szovjet egsz látványos (és jó a végén a zene), a régi szovjet Sztálingtád-filmek meg, hát, azok olyanok, amilyenek :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.18. 23:17:23

jah közben leesett, troll kritikát írtál, én meg majdnem azt hittem komolyan így vélekedsz...

de aztán megláttam, hogy a három kép közül is kettő ugyanaz

igazán kár, hogy nem vártál vele április 1-ig, de persze aranyos próbálkozás :)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.10.19. 07:21:00

@scal: Tudom, hogy a te ízlésed szent és sérthetetlen :) Fél éve láttam a filmet (akkor írtam ezt az írást is, csak most jelentettem meg), és őszintén mondom, hogy nem sok mindenre emlékszek belőle már... Szerintem ez is sokat jelent egy filmnél.

(a képet közben cseréltem, mellékattintottam a feltöltésnél)

MEDVE1978 2015.10.19. 15:17:28

Két emlékem van erről a filmről: az egyik, amikor szerencsétlen katonát széttépi egy harckocsilövedék vagy egy akna, már nem emlékszem és utána még él egy kicsit. A másik az, amikor megpróbál repülővel kijutni a srác és óriási sor van, valamint sorra lövik agyon a szabotőröket. Végül átjut az ellenőrzésen, elfogadják, hogy légnyomást kapott, de hiába fut, elmegy az utolsó repülő és több nem jön...
Borzalmas film, jól adja vissza azt a reménytelenséget, ami valószínűleg az egész helyzetből áradt...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.19. 15:36:19

@lisztes: hát ha most írtad volna, úgy hogy féléve láttad az még mentségedre is szolgálna,
nem értem ha ennyire nem tetszett/nem is érted a filmet, minek érzed úgy, hogy mindenképpen írnod kell róla? ez kb. az első "negatív" vélemény a Sztálingrádról, amit olvasok

olyasmiket kérsz a filmen számon, amik ott vannak, csak épp nem vetted észre, mert tudományos tényeket kerestél mindenre

már a bevezetőd olyan hangszínben íródott, hogy nem tudom komolyan venni

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.10.19. 15:45:22

@scal: Jajj, kérlek ne hozd már elő ezeket a fanboy érveket, hogy "ha nem tetszett, akkor miért írsz róla?", mert ez borzalom. Írok róla, mert blogolok, és hallatom a véleményemet. Megírom, hogy sok pozitívuma van a filmnek, de nem bánik jól a nézőjével, és összeségében nem tartom ezt olyan jó dolognak. Még csak azt sem írom, hogy rossz film volna. Sőt, valószínűleg ez a film dolgozza fel a legjobban a témát. De ettől még nem kell egyből piedesztálra emelni.

Bicepsz Elek77 2015.10.19. 22:06:01

"Hitler ugyanazt a hibát követte el, mint kb. 150 évvel korábban Napóleon: nekiment az oroszoknak. Az oroszokról meg azt kell tudni, hogy sokan vannak, és vodkával működnek, aminek alkoholtartalma fagyállóként funkcionálva képes életben tartani a katonáikat még a legzordabb télben is. A németek ellenben sörös nemzet, aminek magas víztartalma a hidegben jéggé válva hazavágja még a legtökösebb harcosaikat is. Nagyjából ez a tudományos magyarázata a sztálingrádi eseményeknek."

Ez tipikus onmentegeto nemet hazudozas volt, amivel onmagukat altattak 1945 utan a nemetek. Akkor mar ott voltak masfel-ket eve. 1941-42 telen ugyan miert nem fagytak meg??? A nemetek tudtak gondoskodni teli ruharol, fokeppen pedig egy varosban mindig melegebb van, mint egy varoson kivul (mellesleg Napoleonnak ugye kb 600 000 emberebol maradt 40 000-50 000, az ot koveto oroszok 120 000- en voltak, es csak 25 000 maradt meg szinten(most ide nem szamoltam bele a korabeli "gerillakat").
Ha megnezzuk a finn haborut, ott pl. egy rakas szovjet katona fagyott meg, ergo nem igaz, hogy a nemetek nem birtak a hideget, az oroszok meg igen!!
Sot: a nemetek meg is probaltak Sztalingradot felmenteni a nagy hideg ellenere!!!
Nemetorszag meg majdnem ket evig kitart Sztalingrad utan, es van ereje meg nagy csatakat vivni a szovjetekkel (Kurszknal es egyeb helyeken is). A moszkvai vereseget is a telre fogtak, de a tel csak kisebb szerepet jatszott az esemenyek meneteben (egy amugy orosz ismerosom(aki utananezett) mondta, hogy a nemeteknek melegedo teherautokat tartottak fenn, ahol mindenki tolthetett bizonyos idot-persze nem csata kozben).
A masik: a nemet tisztek voltak a legkevesbe korruptak, fokeppen a frontokon. Az igaz, hogy a tiszteknek mindenhol jobb ellatas dukalt, de ez a film itt sem hiteles.
süti beállítások módosítása