Lisztes megmondja a tutit

Az ausztrál könnyűlovasság / The Lighthorsemen (1987)

2015. december 02. 15:00 - lisztes

Az I. világháború 100. évfordulóinak éveiben érdemes elővenni a poros polcról a témával foglalkozó darabokat. Az olyanokat is, amik talán nem annyira ismertek, mert néha találni köztük egy-két méltatlanul elfeledett művet is. Nos, Az ausztrál könnyűlovasság nem ilyen... Mármint nem méltatlanul elfeledett. De nem szeretnék gonosz lenni, hiszen egy teljesen korrekt darabról van szó, ami mellett a mi Honfoglalásunk nyüszítve elbújhat, csak éppen az a baj, hogy pont az a bizonyos valami hiányzik belőle, ami kiemeli az átlagból.

the_lighthorsemen-836103539-large.jpg

Az ausztrál filmgyártás egyik legdrágább filmjéről van szó, ezért is várna az ember egy kicsivel többet annál a bizonyos kötelező színvonalnál. De helyette inkább több, mint borzalmasan indul, hogy aztán az idő előrehaladtával szép lassan feledtesse a nézőjével a hibáit, és egy rendkívül látványos csatajelenettel még kifejezetten kellemes perceket is szerezzen neki. Nagyjából négyszer annyiba került, mint a pár évvel korábban, szintén világháborús témában napvilágot látott Gallipoli...

A film a legendás ausztrál könnyűlovasság mindennapjaiba enged betekintést. A klasszikus sztorivonalat követve jön a bátor hazafi ficsúr, aki hamar rá kell, hogy jöjjön, hogy a háború nem olyan, mint a szórólapokon. Szerencsére a legjobb csapathoz kerül, hiszen a könnyűlovasság olyan király, hogy csak na, stb... De főhősünk arra is ráeszmél, hogy bármennyire is szeretne, ő nem tud gyilkolni, ezért átrakják a szanitéc osztagba, pont a híres Beersheba-i csata előtt.

lighthorsemen_szenenbild_07.jpg

Ha ausztrálok, és I. világháború, akkor az észak-afrikai/közel-keleti front: bizony ez a film is itt játszódik, és rögtön úgy kezd, hogy kategórikusan mindenkivel felmondatják, mekkora nagy ász csapat az ausztrál könnyűlovasság. "Igen, nagy királyok, csak az angolok nem jól használják őket" - mondja (igaz nem pont ezekkel a szavakkal) a német tiszt teljesen a semmiből előhozva a témát. De ha a kötelező felszopáson túljutunk, a film elkezd filmként működni... Végre.

A legnagyobb erénye sajnos nem a forgatókönyvben, hanem a kivitelezésben van. Igaz, nem utaztak el a Közel-keletre egy jó kis sivatagért, amikor abból van elég Ausztráliában is, de egy pillanatra nem gondolná az ember, hogy nem autentikus helyszíneken forgattak, még a kicsit több növényzet ellenére sem. A díszletek és a kosztümök igényesek, de az aduász az a felhasznált lómennyiség. A CGI előtti korban egy ilyen filmet összehozni nem lehetett semmi, ráadásul ugye a kamerában 50 ember 20-nak látszik, itt meg legalább 2-300 lovaskatonát láttam, még sok száz méterrel a rögzített események mögött is, kígyózó sorokban.

lighthorsemen_01.jpg

A film statisztériája valami egészen döbbenetes, persze azért sajnos egy lovasezrednyi katonát még így sem sikerült összeszedni, így a Beersheba elleni végső támadás kicsit szellősnek tűnik, és nem érezni azt a fölényt, azt a lehengerlő túlerőt, amit akkor a lovasság támadása jelentett. Izgalmas belegondolni, hogy alig 100 évvel korábban még milyen ütőképes egységnek számított az alakulat - sőt, az talán még izgalmasabb, hogy kb. 20 évvel később végleg kivégezték a német tankok ezt a fajta harcmodort.

Az operatőri munka is páratlan, szerencsére tudta a dolgát a csávó a kamera mögött, és olyan fantasztikusan megkomponált képekkel örvendezetett meg minket, hogy le a kalappal. Még órákon keresztül képes lettem volna nézni a naplementében, hosszú sorban lovagoló regimentet, olyan fantasztikus látványt nyújtott. És szerencsére a vágó is tudta a dolgát: a harci jelenetek szinte kivétel nélkül izgalmasan vannak összerakva.

880920-11-05-30-jon-blake.jpg

Hibái ellenére végül is a célját eléri a film: a nézőt szórakoztatja, közben pedig emléket állít egy híres ausztrál győzelemnek. És én sokkal szívesebben látnék ilyen jellegű próbálkozásokat a magyar filmesektől is, mert lehet, hogy 5 év múlva külföldön már senki sem fog emlékezni rájuk, de biztos vagyok, hogy még a gyerekbetegségeik ellenére is megtalálnák az utat a közönség felé idehaza.

U.I.: Egy szomorú dolog is kapcsolódik a film elkészültéhez, nevezetesen pedig az, hogy az egyik főszereplő a forgatás után mindössze 1 nappal súlyos balesetet szenvedett, és súlyos agysérüléssel volt kénytelen végigvegetálni élete hátralévő részét, noha akkoriban még hasonló karrier nézett ki neki, mint amilyen Mel Gibsonnak jutott. És elnézve a filmben nyújtott alakítását, egy jó kiállású, a fiatal Gibsonra egyébként nagyon hasonlító, ügyes színésznek tűnt, úgyhogy nagy kár érte.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr748125046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2015.12.03. 16:27:24

Osztom a véleményed. A forgatókönyv maradandót nem tudott hozzátenni a háborús mozik gyakori fordulataihoz. Szerintem igazán kiemelkedő színészi teljesítmény sincs. Viszont gyenge sem! A körítés és táj szemet gyönyörködtető, a filmvégi lovasroham pedig az egyik legjobb, amit filmvásznon láttam. Bízvást odaállítható az Özönvíz, Waterloo és a Könnyűlovasság támadása (1968) hasonló jelenetei mellé. A régi stílusú - értsd: trükkökkel nem agyonzsúfolt - kosztümös mozik kedvelőinek erősen ajánlott. Kissé elfeledett darab, ám megéri leporolni. A fiatal Mel Gibson szereplése kellemes színfolt ebben a korai mozijában.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.12.03. 16:41:38

@Oldfan: Itt nincs fiatal Mel Gibson, sztem a Gallipolival kevered. Itt Mel Gibson épp az első Halálos fegyver-filmmel jött ki az USÁ-ban :) Itt csak egy hasonlóan tehetségesnek gondolt fiatalember van, aki sajnos nagyon súlyos balesetet szenvedett a forgatás után.

Oldfan 2015.12.03. 17:03:56

@lisztes:
Uff, igazad van, ezt elnéztem.
süti beállítások módosítása