Lisztes megmondja a tutit

Star Wars - Az ébredő Erő / Star Wars: The Force Awakens (2015)

2015. december 19. 15:00 - lisztes

SPOILERES IROMÁNY!

Miután J.J. Abrams sikeresen életet lehelt két eltévelyedett franchise-ba, és Joss Whedonnal osztozva geekkirállyá koronázták Hollywoodban ("mondtam anya, hogy egyszer még haszna lesz annak, hogy kiskoromban egész nap a TV, meg a képregények előtt görnyedtem"), a jogokért 4 milliárdnyi petákot fizető Disney fejesei úgy látták jónak, ha őt kérik fel a Star Wars több, mint 30 éve várt 7. részének megrendezésére. Ha már a Star Trek filmekből olyan jó Star Wars filmeket csinált, akkor az eredeti hozzávalók felhasználásával biztos kikotyvaszt még valami ennél is szuperebbet.

star_wars_the_force_awakens.jpg

Ő pedig kapott az alkalmon, és nekiállt főzőcskézni. Az eredeti szakácskönyv szavai szerint, az eredeti alapanyagokból. És bár a legtöbb fan pont ezt szerette volna, nekem személy szerint ezzel két gondom is van: egyrészt az eredeti alapanyagok harminckét éven át álltak, és hát már egy kicsit áporodottak, másrészt pedig hiányzik a képletből valami eredeti íz, amitől nem az lenne az érzésünk, hogy már megint az eredeti csontot rágatják velünk kiwaxolva, mintha csak Lucas adta volna ki az eredeti filmet digitálisan felújítva, de nagyon.

J.J. csak az arányokat tolta el: nesztek, itt egy nagyobb Halálcsillag, átnevezve. Nesztek, itt egy nagyobb Sith úr-szerű, deformált arcú izé, akit későbbre tartogatunk. Nesztek, itt a Birodalom, csak most Első Rendnek hívjuk. Nesztek, itt egy szegény sorban élő főhős egy sivatagos bolygóról, ami nem a Tatooine, de lényegében az. Nesztek, itt egy maszkos főgonosz, egy beep-beepelő aranyos droid, benne az információval, ami beindítja az eseményeket, egy bölcs különc lény, csak most zöld szín helyett sárgában, meg persze egy vicces/nagydumás "törvényenkívüli", aki önös érdekből segít, aztán lelépne, aztán mégsem, aztán meg a film végére olyan helyzetbe kerül, hogy rághatjuk a körmünket, hogy jajj, mi lesz vele.

star-wars-bb-8-force-awakens.jpg

És a sort folytathatnám még, de úgy hiszem, ennyiből is levágtátok a lényeget: az új Star Wars-film egy 2 óra 15 perces fanservice/homage lett, amiben szinte végig a jól ismert elemekkel találkozhatunk, és amitől még az előzménytrilógia is egy kreativitás-cunaminak tűnik. A kérdés tehát az, hogy megelégszel-e annyival, hogy ugyanazt látod pepitában, azaz "újra gyerek lehetsz", vagy azért bíztál benne, hogy nem csak biztonsági játék lesz ebből a filmből?

Én bíztam benne, de valahol a Disney-t is megértem: nem az ingoványos talajra kell először lépni, hanem a biztosra. Később majd elevezhetünk veszélyesebb vizek felé (és remélhetőleg nem csak a spin-offokkal), de egyelőre elégedjünk meg ennyivel. Főleg úgy, hogy a kivitelezés minőségére egy percig nem lehet panaszunk. A számítógépes trükkök baromi jók, a megjelenített világok elképesztően hangulatosak, és felületesen nézve tényleg másnak tűnik, amit a vásznon látunk.

star-wars-7-force-awakens-teedo-luggabeast.jpg

No, de mi van, ha az a bennünk élő gyerek nem ébred fel rögtön az Erővel egyszerre? Ha az első 10-20 percben nem sikerül valamilyen furcsa okból kifolyólag berántaniuk ebbe a világba? Akkor az ember elkezd gondolkozni: Domhnall Gleeson hogy lehet ilyen sz*r? Vajon Abrams szerette volna így ezt a karaktert? Mert rettenetesen gáz ebben az űrnáci szerepben, még ha tudva lévő, hogy anno a Birodalmat róluk mintázta Lucas. Baszki, még valamiféle karlendítést is sikerült beleerőszakolni a filmbe...

Aztán ott van a legnagyobb szívfájdalmam, a film legrosszabb jelenete: apa és fia találkozik. Az egy dolog, hogy Han Solo lényegét szerencsére sikerült megfogni... Tökre örültem neki. Egészen jól is nyomja szerepe 3/4-ében, de amint találkozik Leiával, és elkezd érzelmeskedni, hirtelen mintha egy teljesen másik fickót látnánk. Az az ominózus találka pedig nemcsak klisés, de értelmetlen áldozat is: a saga messze legjobb karakterét ilyen ócska, szappanoperára hajazó módon megölni...

mmzcv3upehftoyfmmbiz.jpg

Persze értem én, nem láttuk ÚGY meghalni, meg nem volt temetése, nem égették el a testét, de ez már mindenképpen gáz: Solo A Jedi visszatér végén kellett volna hősi halált haljon, de ha már akkor így döntöttek (azaz Ford nem tudta erről meggyőzni Lucast), akkor nem szabadott volna most megölni. Gáz az is, ha tényleg meghalt, és gáz az is, ha a következő részekre valamilyen formában visszahozzák. És őszintén mondom, hogy nem a vérig sértett fanboy beszél belőlem, mert nem vagyok az.

Az új főgonoszról is szólni kell, mert hát azért nah: a Star Warsban volt 1-2 ikonikus figura a másik oldalon... Kylo Ren nem ilyen... Még. A potenciál persze megvan benne, de a filmkészítők - nagyon helyesen - nem egy szupererejű főgonoszt farigcsáltak belőle, hanem próbálták sebezhetővé tenni. Ami nem baj, a gondom ezzel csupán annyi volt, hogy ahogy haladtunk előre a filmben, úgy lett egyre gyengébb/bénább a csávó. A film végén már teljesen elfelejti használni az erőt, és még egy életében csak másodszor kardozó valaki is komolyan meg tudja izzasztani. Az életében először kardozó valakiről meg aztán ne is beszéljünk... Ő az, akit előtte lazán lebénított Kylo az erő segítségével...

1-jjkathy-no-logo.jpg

Node: mindent egybevetve őszintén tudom azt mondani, hogy jól szórakoztam rajta. A fentebbi sorok a magas elvárások miatt sikeredtek ennyire piszkálódóra, de az igazság az, hogy minden hibája és a gyengécske sztorija ellenére is azt mondanám, hogy méltó folytatást kapott a saga. Innen van még hová fejlődni, és Ryan Johnson remélhetőleg fog is, hogy aztán Colin Trevorrow szépen szétbarmolja az egészet valahogy úgy, ahogy anno A Jedi visszatér is jelentős visszaesés volt az első két részhez képest. Igen, én ezt ki merem mondani.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr208183742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rothgo 2015.12.20. 19:35:40

Harrison Ford tudtommal a Birodalom visszavagnal szerette volna kiir(t)atni Han Solo figurajat Lucas-szal, ezert is karbonizaljak öt a film vegen.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2015.12.20. 20:20:17

Igen az Első rendet tényleg komolyan eltolták a náci birodalom felé. Gleeson beszéde már-már hitleri beszédet mutatott.
Viszont Kylo vívódása tetszett. Így később jobban lehet formálni a karaktert.
Nekem inkább egy első triológia összegzés volt az egész, volt sivatagos, havas meg erdős bolygó is. A "halál csillagot" kintről is lőtték de belülről is robbantották, a kocsma egyszerre volt tatooine-os és Jabba palotás. De sorolhatnám.
Tetszett, jó volt nosztalgiázni, csodás jelenetek voltak, de a végén maradt valami hiány bennem.

Viszont Andy Serkis 20-30 év múlva kaphat egy életmű Oscart, mert lassan minden blockbusterben ő adja CGI-is főszereplő arcát.

oldboy 2015.12.20. 20:45:23

@Intimitás Gourmet:
Bocs. Szerintem egyáltalán nem vívódott Kylo, az elejétől utazott Solora; nem is úgy említette, mint az apját, hanem mint egy idegent. A végső hiányérzettel egyetértek, szépen megcsinálták, de valami... valami mégsem kerek...

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2015.12.20. 21:52:50

amúgy nekem az jutott eszembe, hogy csomó utalás volt az előzménytrilógiára is. csak a vak nem vette észre:
szerelmi szál, mace windu - finn, fogatverseny, klónok - rohamosztagosok, palpatine, mester-tanítvány, jangó fett királynő, szóval csomó minden megvolt itt is, ami az előzményfilmekben!
bettiangyalai.blog.hu

Todward 2015.12.21. 00:35:40

Amikor elmúlik a kezdeti extázis és lecsillapodnak a kedélyek, akkor majd jönnek a rendes kritikák. Ahogy darabjaira szedik a filmet, kiderül, hogy mekkora nagy rakás szar ez. Persze most még azoknak a kritikusoknak a hangja a mérvadó, akik ott voltak a hét közepén tartott díszbemutatón (luxushotel, miegymás), és ők nyilván nem fogják megírni az igazat, mert akkor buknák a következő hasonló díszbemutatót - az ingyen ebéd pedig jó buli ám. Az SW7 kurva sok pénzt fog termelni (ahogy pl. az Avatar is sok pénzt termelt), de 10 év múlva, amikor a franchise visszahozta a 4 milliárdos vételárat, nagyon örülni fog az a keves megmaradt hardcore SW fan, amikor a Disney végre abbahagyja a hullagyalázást.

moRtiZ 2015.12.21. 09:32:43

A film messze van a tökéletestől, és nagyon sok hibát lehet benne találni, de azért egy nagyon jó kis mozi. Volt pár dolog ami idegesített, de a legjobban a hihetetlen rossz SZINKRON. Nem is értem hogy eddig ezt miért nem jegyezte meg senki. Kylo Ren / C3PO hangja rendkívül legalja volt.

Palladrin 2015.12.21. 10:48:27

Ahogy én látom: ez a rész egy átmenet. Megfelelő módon kapcsolódik az eredeti trilógiához, de utat enged az újnak (új főszereplőknek), hiszen eltelt egy emberöltő a kettő között. Így a kontinuitásélmény megvolt:

Ami rossz:
- a szinkron, főlek Kylo-é. Kicsit olyan hangalámondásos VHS volt.
- ez a halálcsillagos izémizé ... követlezőnek mi lesz? Halálcsillag 2 nappal? Túl egy szálon fut a cselekmény. Odamegyünk, megvan a kis hiba, felrobbantjuk az egészet a .... napba!

Ami tetszik:
- a nagyon apró utalások: TIE fighter apocalypse now, kikacsintások a trilógiára (szemétledobó), stb
- az X-Wing és a Millenium Falcon pornó ... végre nem csak 5-6 TIE fighter küzd ...

Idővel jobb lesz ez, ez eddig egy nagy trailer lett :)

Jegkoko 2015.12.21. 17:50:46

Szörnyen gyenge és vérszegény film lett, szerintem az igazi rajongók nagyot csalódtak benne mert nem ezt várták.Egy az egyben az új remény 2.0 verzióját. Semmi újdonság nem volt benne, kezdve a droidba rejtett tervrjaz, halálcsillag ami most már egy bolygó, felpimpelt x wingek meg tie fighterek.Meg a vége is szörnyen gagyi volt ahogy megölték han t , kb pont ugyan úgy ahogy az obi van kenodi halt meg a 4. részben.

Behajtó70 2015.12.22. 19:32:41

@Jegkoko: Szörnyen gyenge hozzászólás, szerintem kár beléd a film, hiba volt megnézned, nem érted az egészet....a kutya meg a hold esete.

Behajtó70 2015.12.22. 19:48:47

Rajongóként a film kiváló volt! Spoilert nem írok, ezért csak tömören mondom.

Észre kell venni, hogy az a kapu, amin 1977-ben beléptünk, már nyitva van, voltunk bent, láttuk ezt az univerzumot. Akkoriban azért volt ez meghatározó filmélmény, mert új világot mutatott nekünk. Nyilván értelmetlen elvárni, hogy ahhoz mérhető dolog szülessen, hiszen már láttuk, ismerjük a Star Wars világát, nem nagyon van új eleme, amit még meg lehetne mutatni. Persze van ilyen szörny, meg olyan szörny, meg ilyen űrhajó, meg olyan is, de ezek ma már csak kellékek, 77-ben meg minden új volt. A lézerkard, lépegetők, a jawák, Csubakka, az erő...

Most már a történet számít. És az meg is volt! Kiváló szereplő Ren! Kylo egy pöcs, de érthető, egy lázadó kamaszféle, túl sok elbizakodottsággal, önbizalomhiányban.

A film fő eleme, hogy kihagyták Lucas idióta elképzeléseit. Lucas sosem tudott rendezni, ha valami véletlenül jól sikerült, az csakis annak köszönhető, hogy nem foglalkozott vele és segédrendezői kiváló munkát végeztek.

Lucas csakis a pénzre ment az előzmény-triológiában, értelmetlen, logikátlan átgondolatlan filmértelmezése remélhetőleg törlésre kerül a Star Wars történelemből. Erre csak pár indok: Szar szereplőválogatás, Ostoba, logikátlan történet, oda nem illő jelenetek, a CGI túlzott hajhászása. (Jar-jar minek? Ostoba verseny minek? Kétfejű hülye közvetítő minek? Ha meg ez gyerekfilm, akkor minek benne ilyen kifejezéseket használni: konvergenciát érzek az erőben, kereskedelmi szövetség embargója, kancellár, szenátor...na nehogymár megértsék ezt a gyerekek...kiknek majd jar-jar figurákat lehet eladni, valamit a legrosszabb, a bohóchangon beszélő katonai robotok, akik vicceskedve akarnak aranyosak lenni...omg Lucas! Ezért a pokol mélyén fogsz megfőni!)

De vissza a filmhez (SW7):

Pro: Semmit nem csinált benne G.Lucas
Con: Túl soká lesz a következő rész :(

Behajtó70 2015.12.22. 19:57:47

@Behajtó70: Ja, még egy Lucas fikázás: 1. rész: Elromlik az űrhajó, leszállnak a Tatuinon, alkatrész kéne. Van is, de nem adják oda, nincs megfelelő pénznem...közben snitt, öreg fasz benyögi a hologrammon: Naponta ezrek halnak meg. De Jedi (jeti?) mesterünk ezt leszarja, legalább nem lesz túlnépesedés, inkább fogad az alkatrészre, a most megismert hülye gyerekre, hátha nyer majd pár nap múlva, nem számít ha naponta ezrek halnak meg. És erre jó esély is van, mert a kis pöcs már több versenyen volt, de még sosem nyert.

Ezért a logikátlan ostobaságért Lucas legalább 500 év letöltendőt érdelemlne....Sarlacc gyomrában

És lehet sajnos folytatni, a szerelmes párocskával, a mellettük ugráló óriásmalacokkal, a két gyilkosnak szánt kukaccal (mi a francért nem robbanóanyagot használt az a marha bérgyilkos? ha már olyan k.rva profi!?!?!) Szóval túl volt ez gondolva....

És minél több ilyen baromság jut eszembe, annál jobb a SW7! mert ilyen marhaságok egyszerűen nincsenek benne. A titok az, hogy a SW filmeket-t nem kell jobbra csinálni, mint amilyenek, nem kell és nincs is mit túlszárnyalni, egyszerűen csak nem kell szarabbra csinálni...mint ahogy Lucas szintekkel szarabbat csinált az 1-2-3. részben.

Jegkoko 2015.12.22. 21:14:20

@Behajtó70: Valamit nagyon benéztél, ez egy gyenge film lett és nem azért mert ne érteném meg.Ez a film nem szól smmiről csak arról, hogy húzzunk le még egy bőrt a star warsról. De érdekes mert a régi trilógiát és az előzményeket is rengetegszer láttam, de ez tuti nm fogom megnézni max még 1x és többet sosem.

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2015.12.24. 00:31:17

@Jegkoko: és az előzményekről mi a véleményed? azok aztán tényleg hulladékok. mutatok egy jó kritikát. kicsit hosszú, de az talán felnyitja a szemed, és segít majd más színben nézned a filmeket
nesze:
www.youtube.com/watch?v=FxKtZmQgxrI
szívesen.

Jegkoko 2015.12.24. 09:24:12

@Blogger Betti: A napokban néztem meg a teljes előzmény trilógiát egymás után és azt kell, hogy mondjam az első rész idétlenkedését leszámítva a másik két rész fényévekkel jobb ennél az újnál.
süti beállítások módosítása