Lisztes megmondja a tutit

Libabőr / Goosebumps (2015)

2015. december 29. 15:00 - lisztes

Sajnos nem sokat tudok az előzményekről. A híres Libabőr-regénysorozatról, vagy az abból készült filmsorozatról, úgyhogy engedtessék meg nekem a nagy általánosítás: ez bizony a Jumanji pepitában. Ami szerintem egyáltalán nem baj, sőt! Épp aktuális volt, hiszen a Jumanji pont 20 éve, az "űr-remake" Zathura pedig pont 10 éve jelent meg. Szóval eltelt egy újabb dekád, ideje volt előrukkolni egy jóféle kalandos tini-horror-vígjáték-romantikus-thriller-fantasyval.

gb1.jpg

A hangsúly pedig a "jófélé"-n van, mert sz*rból annyi van, mint tengerben a víz. Bevallom, az előzeteseket látva nem gondoltam, hogy ebből a próblkozásból "jóféle" dolog születik. Egyszerűen egy gagyi tucatf*snak tűnt az egész, ami visszamaradott CGI-jal próbálja eladni az agyonhasznált fantasy-elemeket, meglovagolva az aktuális young adult-regény trendet. Aztán először akkor néztem nagyot, amikor megjelentek a külföldi kritikák a filmről, és egy meglehetősen pozitív konszenzus képe látszott körvonalazódni.

Másodszorra pedig a moziteremben néztem nagyot. Noha a félelmeim részben beigazolódtak, azaz visszamaradott CGI-jal próbálták eladni az agyonhasznált fantasy-elemeket, de mégis mindezt olyan nagy szívvel tették, hogy adódik a kérdés: egy ilyen jó alapanyagra miért nem akart többet költeni a stúdió? Miért nem volt igény arra, hogy rendesen megcsinálják azokat az effekteket, hogy ne érezzük magunkat a 90-es évek végén? Mégha az eredeti filmsorozat pont akkor is készült...

nehdla4qunzulj_2_a.jpg

A történet szerint a tinifiú főhősünk elvált anyjával a nagyvárosból egy csendes kisvárosba költözik, ahol a szomszéd csaj faterja tökre fura figura... És egyre furább, és furább lesz, míg végül minden nagyon fura lesz: frissen szerzett lúzer haverjával betörnek hozzájuk, mert gyanakszanak valamire, kinyitnak egy lakat alatt tartott könyvet, és az abban leírtak egyszerűen életre kelnek. A probléma pedig hamar eszkalálódik, ugyanis a polcon több tucatnyi hasonló tulajdonságokkal bíró könyv figyel.

Szóval jönnek a fantasylények, és elkezdik terrorizálni a békés kisváros lakosságát, miközben csak egyféleképpen lehet megállítani őket: kinyitva az immár üres könyvet "visszaszívni" bele az elszabadult dolgokat. Ebbe pedig gyerekfőszereplőink mellett természetesen már Jack Black is bekapcsolódik, aki végre egy kicsit (de tényleg csak egy kicsit) más figurát hoz, mint amit eddig megszokhattunk tőle. Bár ez a karakter is zokon veszi, ha alig tudnak valamit a munkásságáról/szenvedélyéről az emberek (ez sztem egy állandó vonás kb. minden Black-karakterben).

mfbtf.jpg

Sőt, ő játssza az általa írt figurákat is (így pl.: a film főgonoszát - igaz csak hangban, amiből mi nyilván csak Kálloy Molnár Pétert fogjuk érzékelni, ám ez legyen a legnagyobb bajunk). Ráfért már egy ilyen szerep a jó öreg Blackre, mert bár sokan nem tartják nagyra, mint színészt (és valóban véges eszköztárral dolgozik), az ő stílusa nekem nagyon hiányzott már a vígjáték-palettáról. Utoljára a Börniben tett le valamit az asztalra, előtte meg a Trópusi viharban, de még ott így is ő volt a film leggyengébb karaktere. És a Trópusi vihar 2008-as film!

Úgyhogy, ha úgy vesszük, most kicsit hálás is lehetett egy ilyen lehetőségért... De elég a seggnyalásból, mert nem csak Jack Black miatt működik olyan jól ez a film. A főszereplő páros is egész ügyesen játszik (pl.: van köztük KÉMIA, ami az ilyen young adult-sz*rságokból rendre hiányzik), a comic relief karakter tényleg "comic", azaz sokat lehet rajta röhögni, _ugyanakkor_ (és ez nagyon fontos szerintem) aktívan hozzá is tesz a dolgokhoz, nem érezni azt, hogy csak azért van ott, hogy valaki vicces legyen.

goosebumps_new_picture_1.jpg

A történet kezdetben úgy tűnik, hogy alig akar beindulni, majd hirtelen olyan elképesztő sebességre kapcsol, hogy meg sem áll a film végéig egy pillanatra sem. Persze ehhez kellett az, hogy ennyi minden veszélynek legyenek kitéve - nem tudom, hogy például egy második résszel (amit tervezgetnek) hová lehetne még mindezt fokozni... Szóval igen, hiába a gagyi kinézet, ez a film szerintem megérdemli a méltatást, mert rendkívül szórakoztató darab - elsősorban családosoknak.

U.I.: A moziban a film végeztével a 8 éves forma kisgyerek azzal nyitott, hogy megnézné még egyszer. Szóval igen, ez korunk Jumanjija.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr558190536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása