Lisztes megmondja a tutit

A nagy dobás / The Big Short (2015)

2016. január 14. 15:00 - lisztes

A Wall Street farkasai - vagy inkább farokjai? Bár pont Jordan Belfort és az ő életéről készült film kapcsán is el lehetne sütni, amit most elsütök, de azért itt teszem meg, mert ez iránt a film iránt koránt sem tudok annyira lelkesedni. Hogy miért? Őszintén nem tudom, hiszen az lett volna a tippem, hogy a komolyabb filmek világából érkező Scorsese kevésbé tud vígjáték-elemekkel teledűzdelt filmmel szórakoztatni, mint az eddig csak ebben a műfajban tevékenykedő Adam McKay.

tbs_1-sht_teaser.jpg

Na, de ne beszéljünk még a film minőségéről, inkább az elkészültéről. A Wall Street farkasa sikere ihlette, vagy legalábbis neki köszönhető az, hogy A nagy dobás eljutott a megvalósítás fázisába, ehhez semmi kétség sem férhet. Készült már a pár évvel ezelőtti gazdasági világválságról film, méghozzá a nagyszerű Krízispont, de az teljesen más oldalról közelítette meg a dolgokat: ott dráma volt, a tizedesjegyekkel játszadoztak, és izzadtak a monitorok előtt, míg itt minden szereplő elképesztően teátrálisan próbál csodabogár + menőcsávó kombó lenni. Kisebb-nagyobb sikerrel.

Ami engem a leginkább zavar (és még mindig nem a filmről, mint FILMről van szó) az az, hogy Hollywoodban egyre többen gondolják jó ötletnek megtenni olyan figurákat főszereplőnek, mint akik például ebben a filmben is láthatóak. Nem azt mondom, hogy ők a rosszfiúk, és miattuk lett világválság, csupán azt, hogy ők ezt szemérmetlenül kihasználták és kaszáltak milliókat - azokat a milliókat, amiket azok az emberek fizettek, akik aztán beülnek erre a filmre a moziban...

maxresdefault.jpg

És nem, ezt nem lehet annyival elintézni, hogy Brad Pitt rászól az általa pátyolgatott két kisköcsögre, hogy ne örüljenek már annyira, amikor kezd bedőlni a piac, meg hogy Steve Carell 30 egész másodpercen keresztül vacillál, hogy eladják-e a felhalmozott, most már 20x annyit érő szarjaikat, mielőtt igent mond rá. Mert komolyan, ennél még a Dumb és Dumber "tartozom neked" cetlijei is sokkal többet érnek. Nem érzem úgy, hogy ezek az emberek ilyen filmet érdemelnének arról, amit csináltak - pedig nem vagyok közvetlenül érintett a válságban, nem a harag beszél belőlem.

Tudom, látszólag kettős mércét alkalmazok a Wall Street farkasa és A nagy dobás között. De igazság szerint mindkét filmÖTLETről így vélekedek, úgyhogy most térjünk át a lényeges különbségre a kettő FILM között, ami miatt ez a fenti szentbeszéd csak most kívánkozott ki belőlem: A nagy dobás a negyedik fal áttörésével (a nézőknek a kamerába felmondott vicces beszólásokkal és magyarázgatásokkal), a dinamikus vágásokkal, és a trendin trágár nyelvezetével sajnos csak PRÓBÁL felérni Scorsese zsenijéhez, és teszi mindezt vért izzadva, de ami ebből átjön a film nézése közben, az csupán a büdös izzadtságszag.

bigshort0001.jpg

A vágó egyértelműen az Oscar-díjra hajtott, amikor minden sz*rt össze-vissza vágva próbált divatos lenni, és próbálta pörgőssé varázsolni az egyébként végig szakkifejezésekkel meg számokkal dobálózó jeleneteket, de engem ez - különösképp az első fél órában - elképesztő módon idegesített. Ez lenne az a rész, amikor megalapoznak a dolgoknak, ehelyett csak össze-vissza kapkodnak, hogy minél több gyanútlan embernél idézhessenek elő epilepsziás rohamot. A TV-közvetítés-szerűen zoomolgató és rángaott kamera sem segített abban, hogy bevonzzon a film.

A másik nagy gond, hogy túl nagyot vállaltak: annyi szereplőt mozgatnak, hogy ember legyen a talpán, aki első alkalommal nézve a filmet mindent követni tud. Ha pedig elveszel a karakterek közt, egy idő után az érdeklődésed is elveszik veled együtt. Úgyhogy bármennyire is szellemes dialógusokat írtak a forgatókönyvírók, és bármennyi jó és/vagy ötletes megoldást alkalmaztak (Margot Robbie-t a habok között rögtön a szívembe zártam), kicsit mégis érdektelenre sikeredett a film.

1450421905245.jpeg

Szerencsére azért ezen a hatáson némiképp tompítanak a kiváló színészek. A Gosling-Bale-Carell trió hibátlanul játszik, utóbbi lazán ellopja a show-t, akárhányszor a vásznon van (persze hozzá kell tenni, hogy ő kapta messze a legharsányabb karaktert), és a vágás a végére már mérsékli a tempót annyira, hogy követhetővé váljanak az események, de mégis azt mondom, hogy ha ez az idei Oscar-szezon egyik nagy dobása, akkor az Atlanti-óceán túloldalán komoly gondok vannak...

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr1008238738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása