Lisztes megmondja a tutit

Chappie / Chappie (2015)

2016. január 22. 15:00 - lisztes

Nagyon hiányolom innét a magyar alcímet. Szerintem sokkal jobb lett volna, ha Chappie - Robot a családban címmel fut a hazai mozikban, úgy talán több embert bevonzott volna... Nem igaz? Mert bizony nyögvenyelősen indult a film magyarországi mozis szereplése, és később sem segített rajta a szájhagyomány. Aminek a legfőbb oka az volt, hogy - surprise, surprise - nem mindenkinek tetszett. Sőt, kifejezetten sok negatív kritikát hallottam róla, ami az én elvárásaimat is menten takaréklángra csavarta.

chappie.jpg

Aminek persze az lett a vége, hogy tökre élveztem a filmet... Elképzelhetőnek tartom, hogy ha ugyanezt, "szűzen", tehát előzetes információk hiányában a moziban élem át, sokkal jobban zavartak volna a film tagadhatatlan f*szságai, amik most csupán apró kis botladozásokként maradtak meg bennem. Kezdve azzal a résszel, amikor a gonosz Hugh Jackman karaktere követi a Dev Patel által játszott főhőst, Deon Wilsont, majd kifigyeli egy épület sarka mögül. Olyannyira röhejesen néz ki az egész, hogy nem is értem, hogyan maradhatott benn a filmben.

Az alapsztori egy az egyben másolja a Robotzsaru remake-et, képzelem, hogy milyen fejet vágott Blomkamp, amikor beült rá a moziban, és látta, hogy egy évvel megelőzték (nyilván a Chappie már akkor rég az előkészítés fázisában volt). De azért szerencsére van elég különbség is ahhoz, hogy ne csak egy olcsó utánérzésnek tűnjön: a Blomkamp-féle dél-afrikai gettókörnyezet, a kicsit játékosabbra vett hangnem, és a Rövidzárlat 2-ből csórt "bűnözők befolyása alá kerülő naiv robot"-os történetszál valami egészen egyedit eredményeztek.

chappie-die-antwoord.jpg

Ez pedig mindenképpen örömteli a számomra. Bár maga a film egy innen-onnan összeollózott katyvasznak tűnhet első ránézésre, valójában akkora szíve, és olyan jó stílusa van, ami lazán egyben tartja, még akkor is, ha néha érződik pár kisebbfajta kilengés. És bár tudom, hogy sok gond volt velük a forgatáson, és jól össze is kaptak a rendezővel, azért a Die Antwoord szerepeltetése kellett ide. Az ő extravagáns kinézetük, és stílusuk az, amitől egy jól elkülöníthető ízt kapott a film.

Ráadásul ellentétben mondjuk Sigourney Weaver teljesen elhanyagolt, és Hugh Jackman totálisan egysíkú figurájával, a 3 gengszter, akik felnevelik Chappie-t, nagyon is ellentmondásos, és emiatt egyben izgalmas figurák is. A Ninja által játszott apafigura kifejezetten ellenséges szinte végig, ugyanakkor mégis van benne valamiféle szeretet a címszereplő iránt, mégha ezt nem is mutatja ki. Yo-Landi pedig idiótából szép lassan egy teljesen komolyan vehető anyafigurává lép elő. Nagyon bizarr megközelítést alkalmaznak, de működik.

sharlto-copley-chappie.jpg

Oh, mert a sztoriról még nem is ejtettem szót: szóval Dél-Afrikában helyzet van, ezért a rendőrség megrendel egy rakás rendfenntartó robotot egy cégtől. Miközben a szoftverük megalkotója, Deon már a mesterséges intelligencián dolgozik, egy másik projekten dolgozó kolléga megirigyli az ő sikerét, és mindent elkövet azért, hogy az ő rendfenntartó robotjait használja inkább a rendőrség. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Deon időközben feltölti a mesterséges intelligencia prototípusát egy robotba, amit rögvest el is lop egy csapat gengszter...

De visszatérve a Hugh Jackman karakterére: ha idén lenne egy toplista a leggázabb filmes gonoszokról, garantáltan dobogós helyen végezne. És bár ebben a jelmeztervezőnek is van némi sara (az a rövidnaci csúcs volt), de azt hiszem, kijelenthető, hogy Blomkamp egyszerűen nem tud negatív figurákat írni. Az ő főgonoszai inkább csak mint gonosz szervezet képesek hatásosan működni (vagy például xenomorphként is biztos jól szuperálnának, khmm).

chappie-2.jpg

A Chappie és az Elysium erényei együtt simán kiadnának egy jó filmet, így most csak két nem túl jól sikerültre futotta (de azért Chappie > Elysium!). De legalább a látványvilágra továbbra sem lehet panaszunk: a robotok nagyon frankón mozognak, és a CGI szinte végig hibátlan. Nem mintha ezen csodálkozni kéne, hiszen ez az a fószer, aki blockbusterekre jellemző minőséget hozott ki első filmje alacsony költségvetéséből... Kár, hogy azóta sztoriban, elbeszélésmódban sokat gyengült - még ha most ezzel a filmjével egy kicsit sikerült is javítania a megítélésén.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr548143240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása