Lisztes megmondja a tutit

Bad Boys 2. - Már megint a rosszfiúk / Bad Boys II (2003)

2016. február 15. 15:00 - lisztes

Elmorzsolok pár könnycseppet, ha belegondolok abba, hogy ez a film 12 éves is elmúlt. Mintha csak tegnap lett volna, hogy megjelent, és basszus, sok mindenre nem emlékszem, pl.: arra sem, hogy mit ettem tegnap vacsorára, de az tisztán előttem van, ahogy otthon, a TV-n, amint le lehetett tölteni, már néztem is hatalmas vigyorral az arcomon. És furcsa módon nem is csalódtam benne, jól szórakoztam, bár hamar elfelejtettem aztán, hogy pontosan miről is szólt.

302207-bad-boys-2.jpg

Oké, ez a "furcsa módon" szöveg nem éppen helytálló, mivel egy 15 éves gyerektől, mint aki voltam, nem is olyan furcsa, hogy jól szórakozik a Bad Boys II-n. Mert valószínűleg ez a korosztály a célközönség... Szóval Michael Bay 8 évvel az első rész után újra összecibálta a bandát, kölcsönvett ismét egy klasszikus szappanopera-fordulatot, és leforgatta az egyik legbosszantóbb hivatalos, nagy költségvetésű folytatást, amit vala is láttam. És ezt már most mondom, 27 éves fejjel.

A sztori szerint egy új drog van terjedőben, és a Miami partiőrségnek fogalma sincs arról, hogy hogyan hozzák be az országba. Lelövöm a poént: hullákban. Szóval a rendőrség drogosztálya, azon belül is Marcus és Mike nekilátnak, hogy felgöngyölítsék az orosz, meg a kubai maffiához is kapcsolódó ügyet, miközben előbbi húga is a városba érkezik New Yorkból. Persze azért, hogy beépüljön a rosszfiúkhoz, meg azért is, hogy Mike-kal kamatyoljon - és ezek közül természetesen egyik sem tetszene Marcusnak...

bad-boys-7.jpg

Mi tetszett nékem a legjobban az első részben? Az, ami egy Buddy Cop Movie-t azzá tesz, ami: a főszereplők közti kémia. Ez Lawrence és Smith között baromi jó volt az első részben, és hát pontosan ez az, amit hazavágtak a másodikra. Marcusból egy idegesítő, folyton mindenen morgó, egyáltalán nem szimpatikus, sőt kifejezetten irritáló karaktert varázsoltak a második részre, ami talán még úgy kb. fél óráig elviselhető lenne, de a teljes játékidő alatt egy kisebbfajta katasztrófával ért fel.

Persze, már az első részben is megvoltak a rigolyái, de a másodikra már semmi szerethetőt nem kapunk belőle. Igen, van a 30-nak nézlek, cula! jelenet, ami tényleg baromi jó, meg minden, de miért kellett pont a Marcus-Mike kapcsolatba belenyúlni? Meg persze Marcus hugicája is úgy hiányzott ennek a történetnek, mint egy falat kenyér... A latino rosszfiúk szerepeltetése miatt egy kis szappanoperázás persze nem lóg annyira ki, meg hát az első részben is kaptunk már valami ilyesmit, de könyörgöm! Ez még mindig egy nagy költségvetésű hollywoodi akcióvígjáték, vagy mifene, nem?

bad_boys_ii_b.jpg

A főgonosz persze abszolút felejthető figura, és egy-két ütős pillanatot nem számolva a sztori is végig a sablonok szerint alakul. Bay itt már sajnos túlságosan is elemében volt: az akciójelenetek csillagos ötösre sikeredtek, de a szimpla beszélgetős jeleneteknél senki sem szólt neki, hogy lehet, hogy azokat nem úgy kéne megrendezni, mint egy autósüldözést. A "raszták a házban" jelenetsoron konkrétan már szédültem, de az egyszerű egysorosok elpuffogtatásakor sem voltak képesek azt a nyavajás kamerát egy helyben tartani - sőt, még el is vágtak egy másik beállításra mozgás közben, és így az egész még nevetségesebbé vált.

Olyan ez a film, mint a csávó, aki görcsösen menőnek akar tűnni, ezért mindig megveszi a plázából a legújabb, legtrendibb dolgokat, és még a tesiórán is azokat hordja, függetlenül attól, hogy sokkal kényelmetlenebb, és egyébként sincs semmi értelme. A nagy akarásnak persze nyögés lesz a vége, és ez az, amiért igazán haragudni is tudok erre a filmre. Mert láttam benne a potenciált arra, hogy jobb legyen. Lawrence karakterét kellett volna kicsit leszú-százni, meg ezt az idegesítően akciófilmes operatőri munkát kidobni a kukába.

bad-boys-2.png

De "szerencsére" van még esély arra, hogy minden jobb legyen, mivel jön két újabb folytatás! És ugye a 3., 4. részek mindig is arról voltak híresek, hogy jobban sikerülnek az eredetinél... Na, de akármennyire is gonoszkodok, és akármennyire is csalódtam a második részben, természetesen egy új Bad Boys-film még most is olyasvalami, ami miatt érdemes lehet elmenni a moziba. Függetlenül attól, hogy Martin Lawrence karrierjének már nagyjából 10 éve vége, és hát Will Smith sincs éppen a toppon már egy ideje...

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr17954654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása