Lisztes megmondja a tutit

Zoolander 2. / Zoolander 2. (2016)

2016. február 24. 15:00 - lisztes

A marketing kampány alatt használt "Zoolander No. 2" cím bizonyára magas labda volt a tengeren túlon, bár ha netalántán jól sült volna el, akkor az "olyan jó, hogy ezen besz*rsz" ajánlólevelet is meg lehetett volna írni hozzá... De sajnos a film csak simán sz*r, ami azért is fájó pont, mert 15 évet kellett várni rá, ennyi idő meg általában elég szokott lenni ahhoz, hogy elég sok jó ötlet összegyűljön, és a megfelelő sorrendben egymás után helyezve egy jó film formálódjon belőlük.

zoolander-2-poster-february-700x875.jpg

Rögtön két dolgot is le kell szögeznünk: bár rajongónak nem mondanám magam, én annak idején nagyon komáltam az első részt. Igen, érthető számomra is, hogy az egy megosztó film volt, de én azok táborába tartozom, akik jól tudnak röhögni az ilyen humoron. A másik fontos dolog, hogy a sokak által utált, az utóbbi években megjelent vígjáték-folytatásokból többet is nagyon szerettem (Dumb és Dumber kettyó, Anchorman 2), szóval egyáltalán nem tartom magam egy nosztalgiázós embernek, aki szerint régen minden jobb volt, és ma már csak a sz*rt ontják irányunkba.

Ezzel együtt vélem úgy, hogy a Zoolander 2. egy kritikán aluli szemét. És szomorú vagyok. Nagyon szomorú. Talán a számotokra leginkább releváns meglátásom az az, hogy a jó poénok zömét sikerült ellőni már a marketing kampány alatt. Azaz ha már az előzeteseken sem tudtál nevetni, akkor az a rossz hírem van, hogy sokkal több jóság nem vár rád ezalatt a másfél óra alatt sem. Ez a folytatás ugyanis tipikusan egy átgondolatlan, hanyagul összegányolt darab, aminél 100x jobb is készülhetett volna, ha az alkotók kicsit több energiát ölnek bele. Vagy eljött az az idő, amikor Ben Stiller már egyáltalán nem tud vicces lenni?

zoolander-no2.jpg

Sztori: a világ popsztárjait (akik tehetségben és intelligenciában különböznek csak a modellektől) valaki elkezdete legyilkolgatni. Az utolsó megmozdulása valamennyinek egy insta-fotó volt, melyen az egykoron híres férfimodell, Derek Zoolander egyik nézését reprodukálták a haláluk előtt. A felesége és gyermeke elvesztése óta a vad és kietlen New Jersey legészakibb pontján önkéntes számüzetésben élő Dereket újra szerepelni hívják egy divatshowba Rómába, miközben az Interpol divatdivíziójának vezetője, az egykori fürdőruhamodell Valentina is az ő segítségét kéri.

Lényegében az egész film olyan, mint egy túlnyújtott SNL skeccs, amiben legtöbbször a "poén" annyi, hogy Ben Stiller fura arcot vág. Szóval képzelhetitek. A Hansel szerepében visszatérő Owen Wilson talán még Stillernél is rosszabbul járt. A karakterét még mindig ugyanarra az egy poénra hegyezik ki az egész filmben, amiből már az elsőben is kaptunk némi ízelítőt: vad orgiázással próbál rájönni, hogy ki is ő valójában. Szó szerint minden vele kapcsolatos poén erre épül. És ő a második legtöbbet szereplő karakter a filmben!

381.jpeg

Zoolanderrel kapcsolatban is akadnak problémák: néha tényleg olyan idióta, ahogyan őt 15 éve megismerhettük, de olykor teljesen normálisan, észszerűen viselkedik, ami szerintem nagyon furcsa egy alapvetően seggidióta embertől. Mintha néha muszáj lett volna némi értelmet verni bele, hogy a sztori tovább haladhasson. És ha már szóba került a sztori: nagyon kusza, tele idióta fordulatokkal, és igazából semmi, de semmi értelme. Az első rész sem erős ezen a téren, de az általa nem túl magasra felállított lécen is könnyűszerrel limbóztak inkább át, mintsem hogy megugorják azt.

Egy nagyon fontos poénforrása a filmnek, hogy híres emberek cameóznak benne. Mármint... Ennyi a poén. Hogy ott vannak, és mondanak valami elcseszett mondatot, ami a legtöbbnek (mivel nem színészek) még így is nehezére esik. A Justin Bieberes nyitány pedig mintha csak azért készült volna el, hogy újabb mémet csináljanak a mindenki által utált popsztár filmes halálából (ha emlékszik még valaki arra az összevágott videóra, amikor a Terminátoron át Stallonéig mindenki beleeresztett egy tárt a srácba... Hmm... Ez így elég félreérthető...)

664969388001_4640354259001_8098957-20151202-083509-video-still.jpg

Megváltást talán csak Will Ferrell karaktere hoz, de ő viszonylag későn kerül a képbe, és sajnos ő sincs annyira a toppon - de talán kicsit többet visszahoz a régi Zoolander-stílusból. Kristen Wiig karakterének mellőzését csak azért nem sajnálom, mert ő is mindössze arra az egy poénra épült, amit már az előzetesben is láthattunk. Penélope Cruz legalább dögös (még mindig), de ugyanakkor szomorúnak tartom azt, hogy ez minden, amit Valentina karakteréről el tudok mondani. Meg persze azt, hogy baromi gyorsan úszik...

A magyar változat szinkronhangokban a szokásos párosításokkal operál, ami tök jó dolog, mert szerintem nem lehet rájuk panasz (kivéve Kristen Wiig gáz szláv akcentusára), ugyanakkor a fordítás néha nagyon nem tetszett. A "Jack off" poént még így is sikerült valamilyen szinten visszaadni, de az erőltetett szóvirágok (amik a Dumb és Dumber kettyóban végig jelen voltak), vagy a "fiatalos", "trendi" szövegelés nagyon kínosra sikeredtek. De ennyizibizi, be is figirifejezem a vakert, hú de ciki, tök komálom, vágod?

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr198408146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása