Lisztes megmondja a tutit

Carol / Carol (2015)

2016. február 28. 15:00 - lisztes

Miután pár éve szoft leszbipornóként mutatták be Cannes-ban két nő szerelmét, ideje volt, hogy valaki megmutassa a klasszikus oldalát is a dolgoknak. A Carolt egy önéletrajzi ihletésű regényből adaptálták nagyvászonra, melynek sztorija az 50-es években játszódik... Egy olyan korszakban, amikor még leszbikusnak lenni nem hogy menő nem volt, hanem egyenesen visszataszítónak, megvetendőnek számított. Furcsán nagyot változott a világ ez alatt a pár évtized alatt, nem igaz?

carol-2015-poster.jpg

Na, de ellentétben az Adéle életével, a Carol végül sokak bánatára nem vitte el az Arany Pálmát (és úgy tűnik, hogy a Dheepan győztesként való kihozása nagy fiaskóként kerül majd be a fesztivál történelmébe), pusztán a legjobb színésznő díját kaphatta meg (ugye Cannes-ban minden film maximum egy díjat kaphat), amit szintén szembemenve a várakozásokkal nem Cate Blanchetthez, hanem Rooney Marához vágtak hozzá (az Oscaron mindkettejüket jelölték, de a kategóriacsalásnak hála más-más kategóriákban).

De elég ebből a száraz díjszezon-elemzésből, mert senkit nem érdekel! Nagy bánatomra mégis azért kellett ezzel kezdenem, mert eltekintve a ténytől, hogy a Carol egy, az ilyen sztorik számára egzotikus korszakban játszódik, semmi izgalmasat nem tudok elmondani a filmről. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy két órányi tömény unalmat kapunk, inkább csak azt rovom fel neki, hogy az indokolatlanul hosszú két órás játékidő kifejezetten érdektelenre sikeredett - sajnos nem sikerült rájönnöm, mit esznek rajta annyira a kritikusok.

2015_48_film.jpg

Mert oké, király korszak, fontos történet a női egyenjogúságról és a melegek elfogadásáról egyszerre, és ezek, mint a Bolygó Kapitánya, egyesülve sokkal komolyabb hatásra képesek, mint külön-külön. Meg persze, nagyon szépen fényképezett, igényes kosztümökkel és díszletekkel megtámogatott darab, amiben a két főszereplő színésznő is jól alakít (bár ezt az állításomat Rooney Mara kapcsán - tudom, hogy képzelem, de - csak félve merem leírni). De ettől még lehetne érdekes is, nem?

A gond ott van, hogy a Carol nem a közönségnek, hanem a szakmának, meg a kritikusoknak készült. Ócska közhely tudom, de ezen a filmen nagyon érezni ezt. Úgyhogy én, mint a közönség tagja, hiába is próbáltam szeretni, vagy csak átélni a filmet, nem sikerült - ahogy az általa bemutatott korszakot, úgy magát a filmet is távolságtartónak éreztem. És ezen az sem segített, hogy mindkét színésznő mestere ezeknek a távolságtartó karaktereknek az ábrázolásában, és most is ilyen oldalról közelítették meg a dolgot.

carol-cate.jpg

Kiemelni egyedül Cate Blanchett színészi alakítását tudom, mert a címszereplőként elviszi a hátán a filmet: egy magabiztosnak tűnő, világi figura ő, aki a korszaknak hála mégis könnyen sebezhető. Férjétől el szeretne válni, az pedig a gyerekükkel zsarolja, így próbálja meg visszacsábítani magához (zseniális trükk, mit ne mondjak). De persze mindketten tudják, hogy Carol nem fog visszamenni, mert a lányokat szereti... És szeretné kiélvezni az életét. Na meg szeretné felnevelni a lányát is... Patthelyzet, amit csak a jó öreg magánnyomozók tudnak kibillenteni a stabil pozíciójából.

A két nő egymásra találásának bemutatása nagyon sejtelmes, nagyon titokzatos, nagyon elnyújtott, nagyon unalmas. Én szeretem a lassan építkező sztorikat, és itt sem magával a tempóval volt a baj, hanem azzal, hogy a lassúság mellé minimális "építkezés" társult. Több jelenetet állítanak csupán 1-1 apróság szolgálatába, ezzel szinte elveszve a részletekben. Mindenképpen jót tett volna a filmnek, ha bizonyos jeleneteket újraírnak, összevonnak, vagy esetleg jobban megvágnak.

screen-shot-2015-12-07-at-16-31-56.png

A "stílus mindenek felett" jelmondatban hívők bizonyára megtalálják a Carolban a számításukat. Érzékeny film, szépen fényképezett, és aprólékosan kidolgozott. A nagy egész mégsem áll tömören össze a sztori szintjén, azt csak alibinek használják ahhoz, hogy bemutassák az 50-es évek csodálatos - és kevésbé csodálatos - arcát. De szerintem egy filmnek többről kell szólnia pár csodás kosztümnél, díszletnél és egy népszerű témánál. Egy filmnek a közönség felé is mutatnia kell valamit.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr268244356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása