Lisztes megmondja a tutit

Ragadozó 2. / Predator 2 (1990)

2016. március 09. 15:00 - lisztes

Nem kellett olyan sokat várni a Ragadozó folytatására: 3 éven belül már mozikban volt a második rész. Az előző etap (életben maradt) szereplői nem tértek vissza, noha voltak ilyesmi tervek is (de erről majd később), helyette a 80-as évek második felére oly' divatossá váló akció-krimi vonalon haladtak tovább. A Rambó-Kommandó-stb vonalú háborúsnak álcázott film kereszteződése a sci-fivel már nem volt elég a folytatásra, ide bizony a Piszkos Harry-filmek kemény fakabátjai, és a Robotzsaruban felvázolt jövőkép kellett.

predator-2-1990_15097.jpg

Az 1990-ben készült film nem lépett sokat előre a jövőbe, viszont ha elsőre nem is tűnik nagy dolognak, ésszerű választás az 1997-re datált jövő. A keményebb drogok már az utcán voltak, ennek logikus továbbgondolása volt a drogkartellek megerősödése (még úgy is, hogy azóta már kiderült, az USA kormánya kereste a leginkább degeszre magát, lsd.: Jobb, ha hallgatsz). Másrészt ugyebár így pontosan 10 évvel az első rész után járunk, amiből nem tudom, hogy mit fogok kihozni, mindenesetre érdekes fun fact.

A főhős egy bizonyos Mike Harrigan, aki egy nagyon, de nagyon önfejű rendőr. Önbíráskodó - ma már így hívnánk az ilyet, de valamiért a 90-es években ez a fajta zsarutípus még imponált a népeknek. Mindenesetre nagyban küzd a drogkartellek térnyerése ellen, amilyen módszerekkel csak tud. Nagy bandaháborúnak tűnő gyilkosságsorozat kezdődik Los Angelesben, fellógatott, megnyúzott hullákkal, ami nem csak amiatt aggasztó, hogy nem tudni, hogy ki a tettes, hanem amiatt is, mert Mike zsaruhaverjai sincsenek biztonságban tőle.

predator_2_16.png

A tettes természetesen egy Predátor - ezúttal a City Hunter névre keresztelt lény, aki ismét egy forró évben jött és ismét harcosokat keres, hogy legyilkolhassa őket. Vagyis... ezt a szabályt az új részben már nem veszik annyira szigorúan. Elhull fegyvertelen, elhull 0 harcértékű fegyveres is - szóval bárki, akit kreatív módon meg lehet ölni a vásznon. És most a "kreatív" szót tegyük szépen idézőjelbe, mert ez a film ezer sebből vérzik, és az egyik közülük az, hogy nagyon amatőr módon van megrendezve, és ennek megfelelően megvágva. Így a halálesetek sokfélék, de semmiképp sem kreatívok.

Inkább csak annak szánták őket. Az egész film bűzlik az izzadtságszagtól, és nem amiatt, mert rohadt meleg volt Los Angelesben. Nincs egy rendesen megtervezett akció-koreográfia sem, mindent az utómunkára, konkrétan a vágásra bíztak, az meg ugye ilyenkor már csak annyit tud elérni, hogy sebesen egymásután pakolja a néhány képkockából álló darabokat, aminek hála úgy tűnik, MINTHA történne valami, valójában azonban csak az érzet marad, meg az, hogy egyszerűen nem tudjuk belőni, mitől kéne félni, kik, és hányan vannak, mikor, hogyan haltak meg, stb. Szóval semmi támpont nem marad.

predator2stand.jpg

A karakterekre rátérve: Mike Harrigan egy nagyon sablonos forma (persze, mert akkoriban ez volt a divat), és sajnos sikeresen félre is castingolták. Danny Glover egy tök jó színész, de a Halálos fegyver-filmek nyugdíjra készülő zsarujának eljátszása után pár évvel betolni egy ilyen szerepbe... kész öngyilkosság. Schwarzie most nem tért vissza, mert a büdzsé és az ő igényei nem találkoztak. Pedig a karakterét felhasználták volna: Gary Busey figurája eredetileg Dutch volt, és jóval nagyobb szerepet kapott volna, és persze a végén túl is élte volna.

Aztán ott van Bill Paxton, aki bár nagyon harsány, és meg is lehet azzal vádolni, hogy túljátssza a figurát, abszolút működőképes karaktert hoz - nagy kár, hogy teljesen a semmiből jön a végzete. A Predátor pedig - merthogy azért róla is szót kell ejteni - itt még a jó irányba fejlődött. Kapott pár új kütyüt, ami abszolút rendben is van. A gyógyító mixhez felhasznált kék színű lötty például telitalálat, és a legjobb ötlet az egész filmben az, amikor kiderül az FBI  (vagy CIA) számára, hogy bizony nem csak hőérzékelő látása van.

2443943_mqvefmrzikfv7hc_8n63uc1ipmvb1vlp9msrfhs3xaetcat_fsvlg6onlfyzmtzjsxwrtfvr7eqhr2ovvq3ulg.jpg

Mindent egybevetve: a Predátor 2. egy nem rossz ötletre ráhúzott, nem rossz ötletekből álló, de elkapkodott, és borzalmasan trén kivitelezett film, aminek az volt sokáig a legnagyobb pozitívuma, hogy a klimaxnál a Predátorok űrhajóján feltűnt poénból a Xenomorph koponyája, geekgazmot kiváltva rengeteg rajongóban, és megteremtve a közös univerzumot. És azért használtam mindezt múlt időben, mert végül tényleg készült két cross-over film is, amik rendesen el lettek b*szva, és így már nem is annyira örömteli ez az ötlet.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr267459298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása