Lisztes megmondja a tutit

Aliens vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2. / AVPR: Aliens vs Predator - Requiem (2007)

2016. március 12. 15:00 - lisztes

Én abszolút egyetértettem azzal, hogy folytassák ezt a franchise-t. Nem azért, mert az első rész olyan jó lett volna - mert hát nem volt az -, hanem mert bíztam benne, hogy ha hozzáértő kezekbe kerül, ki tudják aknázni a benne rejlő potenciált. Mert potenciál az van ebben. Én például évek óta a nyálamat csorgatom egy olyan mókára, amiben az emberi tényezőt kizárva csak a Predátorok és csak az Alienek küzdenek meg egymással: egyetlen szó nélkül elmesélve egy izgalmas és látványos történetet.

avpr.jpg

Persze ez túlságosan kockázatos vállalkozás lenne, ezért a Foxnál a folytatás kapcsán úgy döntöttek, hogy a gimiseket teszik meg célközönségnek, és az ő igényeit lövik be R korhatárkarika mellett... Mert ez így jó ötletnek tűnt az évi 2-3 millió dollárt kereső fejesek szemében. Hogy még többet kapjuk a jóból, a rendezésre megnyertek egy ilyen téren tapasztalatlan testvérpárt, akik nagy rajongói mindkét sorozatnak, és a vizuális trükktechnika nagy mesterei. Mert a rendezői székbe pont ilyenekre van szükség!

Nem! Nagyon nem. A Strause tesóknál még egy vak láma is profibb filmet forgatott volna. Sőt, ha az egész sztori végig egy szobában játszódik, miközben a Predátor az Aliennel sakkozik, azt is szívesebben néztem volna 90 percen keresztül mint ezt a mocskot. Mindent - ismétlem mindent -, amit csak lehetett szétbarmoltak. Az egyetlen pozitívum az, hogy a speciális effektek a jelenetek nagy többségében tényleg baromira jól néznek ki. De remélem azért ennyivel senki sem elégszik meg az olvasóim közül...

aliens-vs_-predator---requiem-wallpaper_387174_6006.jpg

Ezek a fasza jelenetek pontosan arra voltak jók, hogy egy tényleg menő trailert össze lehessen belőlük vágni. Egy trailerbe nem kell karakterárnyalás, párbeszédek, sőt, még történet sem. A lényeg, hogy arra a két percre odatapassza a szemünket a képernyőre, és felcsigázzon minket. És én annak idején nagy lelkesen ültem neki a filmnek, mert tényleg azt hittem, hogy ez most oda fog b*szni. Oda is b*szott, méghozzá kőkeményen a tökömbe, és azóta is rohadtul fáj, akárhányszor rágondolok. És én hülye még újra is néztem egy podcast kedvéért.

A történet szerint egy csendes amcsi kisvárosba zuhan le az előző részből megismert űrhajó egy része, miután a Scar nevű Predátor hullájából kikelt a PredAlien, és jól megszivatta a többi Predátort. A PredAlienről azt kell tudni, hogy természetesen sokkal erősebb, és sokkal gyorsabban szaporodik (tojásokat ültet beléd, méghozzá többet is), mint a többi Alien. Megakadályozandó a katasztrófát, a Predátorok egy(!) darab harcos küldenek, hogy tüntesse el a nyomokat, és számolja fel az egyre csak szaporodó Alien-populációt. De mint tudjuk, nem megy az könnyen faluhelyen...

predalien.jpg

Nem is tudom hol kezdjem... A rasztahajú szuperalien ötlete már akkor sz*r volt, mielőtt kitalálták volna egyáltalán. Maga az, hogy az előző rész űrhajója zuhant vissza, még ötletes is lenne, de ez a két kretén, aki rendezőnek hívatja magát ugyanazt a hibát elköveti (csak épp hatványozottan), mint Paul W.S. Anderson nevű elődje. Semmi fesztültség, semmire sincs idő, minden egyszerre megnő, gyilkol, meghal, felrobban, stb... IZGULNI akarok! És ezen a látványvilág egyáltalán nem segít.

Ha ez a tehetségtelen "mindig-mindent-egyszerre" hozzáállás nem volna elég, kapunk egy klasszik tinihorrort, annak minden alja tulajdonságával együtt: idióta lúzer főszereplő, csöcsös csaj, bullyk... Mindezt csak azért, hogy meglegyen a bodycount. Egyik karakter sincs legalább annyira kibontva, hogy érdekeljen, mit csinál, mikor hal meg, és ha túléli, annak esetleg tudjak örülni. Nincs semmi, amibe kapaszkodhatnék, a sztori rengeteg szálon fut, és az egyetlen értelmes szereplője a Predátor.

alienvspredator4.jpg

Az abszolút mélypont szerintem a helyszínre érkező katonaság teljesen fantáziátlan kiírtása. Pedig ha másban nem is, ebben lett volna potenciál. Egy egész játéksorozat épül az Alien - Predátor - Ember hármas harcára, erre amikor egy kis ízelítőt kaphatnánk ebből, bumm, egy perc alatt elintéznek mindent, mert az ugyebár menő... Nem, nem menő, k*rvára gáz. Meg is érdemli az a város azt, amit a végén kap - az legalább egy kellően cinikus végkifejlet volt, ami tökéletesen passzolt mindkét lény univerzumába. De azt a 80 percnyi szenvedést nem enyhíti.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr667537042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greenkeeper 2016.03.13. 21:59:24

Ez annyira szar film hogy elkezdtem nézni és kb. 20 perc után töröltem is a gépemről. :)

Yes\'nSKi 2016.03.13. 22:32:54

a maszk meg a felszerelés azért profi volt,:)

shred 2016.03.14. 15:11:03

Ez az rész, ami valamiért baromi sötét volt, és máig nem tudom eldönteni, hogy a nyersanyagot kúrták el visszavonhatatlanul, vagy a hozzánk eljutott verziót, de minden platformon maximumra kell állítani a fényerőt.

Rónarider 2016.03.14. 19:14:07

Most komolyan, az a feszkó amit a nyolcadik utas csinált...
Már rögtön az elején, és utána folyamatosan..., valahol valamelyik alien/perdator/avp-filmben érezte valaki?

Szbzsolt 2016.03.15. 09:46:06

Már nem emlékszem, mi volt a vége?
Csak ezért nem fogom még egyszer megnézni :)
Bár az egész filmből nem emlékszem túl sokra... Biztos az agyam így óv meg a traumától, amit a film megnézése okozott.

Is 2016.03.15. 21:49:25

@Szbzsolt: Talán valami olyasmi, hogy lerakétázták az egész várost a gecibe. Csak pár főhősnek kinevezett ember élte túl, akikre rátaláltak a rakétázó katonák. Ha van igazság, akkor helyszínen tarkón is lőtték őket.
süti beállítások módosítása