Lisztes megmondja a tutit

Sérülés / Concussion (2015)

2016. március 16. 15:00 - lisztes

A film, ami arról szól, hogy az amerikai fociban a sok agyrázkódástól meggárgyulsz. Mert ez ugyebár eddig nem volt világos senki számára sem - gondolhatnánk. Igazából az a döbbenetes, hogy bizonyos érdekek úgy kívánják, hogy ezt a nyilvánvaló dolgot is megcáfolják, ahol és ahogy csak lehet. Mint ahogy az mondjuk a globális felmelegedés esetében is történik. És a sok barom meg el is hiszi, hogy nem megalapozottak a félelmek, meg az egész csak véletlen egybeesés. Szomorú egy világban élünk.

concussion-2015-movie-poster.jpg

Igazából naná, hogy régóta tudják ezt az amerikai fociban. Csak akkora üzlet, hogy hülyék lettek volna elárulni. És ahogy a film végén is megemlítik, most, hogy a törvény előtt is bebizonyosodott, hogy valótlant állítottak akkor, amikor azt mondták, nem gáz az a sok rázkódás, amit a játékosok agyának el kell viselnie, azt továbbra sem merik bevallani, hogy mindezt mióta tudják. És igazából ez a brutális. Az emberi élet mégiscsak kifejezhető pénzben, nem igaz?

No, szóval arról van szó a filmben, hogy egy egykori sztárjátékos lecsúszott, és szép lassan kicsinálta magát. Megesik. Igen ám, csak hogy az ő testét Dr. Bennet Omalu boncolta fel, az afrikai sokdiplomás csodadoki, aki feltette a kérdést: hogyan került ilyen helyzetbe ez a csóka 50 éves korára? Ahogy pediglen egyre mélyebbre és mélyebbre ásta magát az ügyben, rájött, hogy itt bizony nem csak egy áldozat van - csakhogy hiába szólal fel akárhol, az NFL (nemzeti focibajnokság) ügyesen elhallgattatja... Sokáig...

screen_shot_2015-08-31_at_7_49_12_am.png

Főszerepben Will Smith afrikai akcentussal. Kicsit bizarr élmény, de láttunk már ennél rosszabbat is. Természetesen kicsit sem hasonlít arra a fickóra, akit megformál, de ennél is láttunk már rosszabbat. Van benne szerelmi szál is. Igen, még ennél is láttunk rosszabbat. Az alapmotívum a Dávid vs Góliát küzdelem, ami egyébként nem először (és elnézve az imdb-t nem is utoljára) lett a választott témája az író/rendező úrnak. De akárcsak a Jobb, ha hallgatsz-ból, ebből a filmből is hiányzik valami, amitől emlékezetessé válhatna.

A jó öreg Will idén ezért várta az Oscar-jelölését, úgyhogy most is felöltötte az egyetlen komoly arcát, a "jajj, nagyon kell sz*rnom" nézését, mert az már kétszer is bevált neki. Ennél azért egy picivel többre lett volna szükség. Omalu karakterével egyébként az a legnagyobb probléma, hogy a film ugyanazt csinálja vele, mint az általuk kritizált NFL tette az amerikai focival: elhallgat dolgokat, csak a jó oldalát mutatja meg. Máshogy fogalmazva: Bennet Omalu túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. És épp ezért túl unalmas karakter ahhoz, hogy elvigyen a hátán egy filmet. Pláne úgy, hogy Will Smith játssza.

crouch-concussion-1200.jpg

Maga a körítés is egy kicsit szájbarágósra sikeredett. A furcsán viselkedő egykori NFL-sztárok bemutatásakor már csak a villogó piros nyilak hiányoztak, mellettük a kiírásokkal: "látjátok, furcsán viselkedik!", "na, most széttörte azt a szekrényt, VALAMI tuti nincs rendben az agyával!", stb... A Dávid vs Góliát harcban pedig kb. ugyanaz volt a dramaturgia, mint Smith korábbi filmjében, a Boldogság nyomábanban: mindig történhet rosszabb. Azt hitted, hogy most már jobb lesz? A fenéket! Ennél még bőven van lejjebb!

Oh, de azt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden sz*rsága ellenére az USA még így is mennyire király hely. Mert itt mindenki az amerikai álmot éli. Vagy halja, ahogyan azok a bizonyos NFL játékosok... Nem is értem, hogy ilyen témával, ilyen megvalósításban hogyan nem került be ez a film az idei Oscar-jelöltek közé? Vagy még jobb kérdés: hogyan kerülhetett ez a film pont Will Smith alakításával Oscar-közelbe (még ha jelölést nem is sikerült begyűjtenie)? A Sérülés tipikusan az a darab, ami jó témát feszeget lagymatagon.

concussion-df-09108_r_rgb.jpg

Éppen ezért az itthoni átlagnézőnek nem sokat tud szerintem ez a film nyújtani. Igen, az esélytelennek tűnő küzdelmet, az igazság diadalát sokan szeretik, de Magyarországon ez az amerikai focis körítés semmi érzelmi töltetet nem ad hozzá a filmélményhez. Anélkül meg megette a fene az egészet, mert kivitelezésében inkább lassan csordogáló, unalmasabb darabként írnám le, semmint gyomronvágós filmélményként. Ez a téma odakint sokkal relevánsabb, de a vicces az, hogy még így is nyögvenyelősen teljesít a film a kasszáknál...

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr398412232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása