Lisztes megmondja a tutit

A hobbit: Váratlan utazás - Lisztes megmondja a tutit

2013. február 26. 13:46 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. január 29.-ről, a facebookról átmentve-

Nagy levegő... Kifúj... Nagy levegő... Kifúj... Nagy levegő... Kezdjük!

J. R. R. Tolkien életművéből Peter Jackson akkora vagyont harácsol össze, mint amekkorát a törpök vesztettek amikor Szmaug, a sárkány elfoglalta királyságukat. Tette mindezt úgy, hogy egy rossz szavunk sem lehetett. Eddig. Mert bár a Hobbit trilógia így is alapmű lesz, érezni lehet, hogy ebből feszesebb tempóban sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni. Egy percig se tévesszen meg senkit a dolog, ez itt csak a pénzről szól, ami a "csak" szó miatt probléma igazán. Mert a Gyűrűk Ura filmekhez Jackson akkora rajongótábort hozott össze, hogy jóformán meg sem kell mozdítania a kisujját az egymilliárdos mozibevétel eléréséhez. Pedig sokan örülnének, ha megtette volna.

The-Hobbit-1024x1024.jpg

Mert félre ne értsetek, nem rossz film a Hobbit, csak ott motoszkál a fejemben, hogy ejj, ez lehetett volna még jobb is - méghozzá könnyen. Oké, elfogadom, legyen 3 részes, hiszen a mozibevétel szent, és senkitől sem várnám el, hogy lemondjon egymilliárd dollárról, csak mert szépen kérem. De ha 3 részes lesz, akkor ne 3db 3 órás film legyen, hanem célozzuk be azt a rendes játékidőt, a bizonyos 120 percet, és máris egy olyan végeredményt kapunk, amire senkinek nem lehet egy rossz szava, hogy "unalmas", meg "elnyújtott".

Peter Jackson időről időre átbillen a határvonalon, és iszonyat giccsparádékat tud rendezni, konkrétan a Komfortos mennyországnál nem készült csöpögősebb váladék Hollywoodban ebben az évezredben. A Király visszatér utolsó fél óráját ott két órán keresztül bámultatja velünk, és bizony nem én vagyok az egyetlen, akinél elszakadt a cérna. De a Hobbit szerencsére nem ilyen, a probléma egészen más. Sokan azt hiszik - köztük Peti is - hogy attól lesz egy film epikus, ha legalább 2,5 órás. Nos igen, az epikus történetek valóban hosszabbak az átlagnál, de amelyik történet nem epikus, azon nem segít az sem, ha 3 órában adják elő.

the-hobbit-an-unexpected-journey-movie-2560x1600-2048x1536.jpg

Ilyen ez a Hobbit is. Ami egyébként egy remek történet, de semmi különösebben epikus nincs benne - MÉG. Na jó, a zenéje az, de ez más tészta. A Hobbit egy gyerekmese, de Jacksonék nagyszerűen csinálnak belőle egy komorabb hangulatú filmet, persze néhány mese-elemet nem mertek kihagyni. Az is jó ötlet volt, hogy bevonták Tolkien a Hobbithoz írt extra jegyzeteit, így a történet jóval komplexebbé vált. De amíg egy varázsló szánját nyulak húzzák nyáron az erdőben, addig ezt a történetet nem tudom olyan komolyan venni, mint a Gyűrűk urát. Mondjuk speciel leírva sokkal rosszabbul hangzik, mint ahogyan kinézett...

Nagy vonalakban a történet: Zsákos Bilbo csendes kis életét éli a megyében, amikor is feltűnik szürke Gandalf, a mágus, és egy kalandra invitálja. Bilbonak esze ágában sincs belemenni, de este a törpök sorra megjelennek az otthonában, és megismeri szomorú történetüket. Bár nem vállalja elsőre, másnap úgy dönt, hogy velük tart és segít nekik megtalálni a titkos bejáratot a régi városukba, amit Szmaug, a sárkány foglalt el, mert a sárkányok nagyon csipázzák a nemesfémeket, a törpöknek meg volt belőle jócskán. Így hát elindulnak, de útjukat trollok, goblinok, orkok, kőóriások veszélyeztetik, szóval nem egyszerű a helyzet. És persze itt van még Gollum, aki elveszíti azt a bizonyos Egy Gyűrűt, amit aztán Bilbo megtalál...

the_hobbit_an_unexpected_journey_movies_the_hobb_32983803.jpg

A szereplők közül Ian McKellen (Gandalf) hozza a kötelezőt, az igazán üdítő színfolt Martin Freeman a fiatal Zsákos Bilbo szerepében, nagyon hitelesen játssza a hobbitot. A törpök 13-an vannak, de valójában csak 5-en... Kifejtem: pontosan annyian vannak, ahányan megjelennek Bilbo házánál. Először jön Dwalin, az izomállat, aztán Balin az öreg és bölcs, aztán Fili és Kili, akik együtt a fiatal karaktert hozzák, majd jön az összes többi, a törpmassza szerepében, végül Tölgypajzsos Thorin a vezér. Hiába a 13-as szám tehát, ennyire fogunk emlékezni belőlük, és egyébként ennyi személyiséget is írtak meg a forgatókönyvben, hiába próbáltak ráerőszakolni személyiségjegyeket a többiekre azok csak egy-egy (külső) tulajdonságig terjednek, felszínes papírmasék. De egyébként is ennyi egyforma karakternek lehetetlen elég játékidőt adni.

A látvány felemás, vannak itt nagyon szép megoldások, meg ordenáré kinézetű karakterek és jelenetek is. A trollok, vagy a koboldkirály szerintem borzalmasak, és a koboldvárosból történő menekülés inkább hasonlított egy animációs filmre, ahol a fizika törvényei nem léteznek, mint egy valóságos küzdelemre. Vannak azonban nagyon szépen megkoreografált dolgok, mint például a kőóriások, a sasok, vagy a törpök, illetve a tündék lakhelye. Komolyan nem értem, hogy Bombur (a zabagép) szakállát miért számítógéppel kellett megcsinálni (mert hogy az nem maszk kéremszépen, hanem számítógép!). Egyszerűen a logikát nem látom benne, meddig tartott volna fonni egy olyan szakállat?

Film-Review-The-Hobbit.JPEG.jpg

A rendezés gyűrűk urás: mindenre van elég idő, mindent szépen bemutatunk, semmit sem szelektálunk, minek az. Ha menetelés van, akkor pár helikopterről felvett jelenettel szép új-zélandi tájakat mutatunk be, ahol egy rakás ember futkos, ha meg építmények előtt zajlik a komoly beszélgetés, irány a zöld háttér. A forgatókönyv megpróbál megbirkózni a rengeteg karakterrel, de még nem sikerül neki, mindenesetre az alapozás sikerült, van még két film a célra. A zene nagy kedvenc, remekül eltalálták a törpök énekét, még most is a fejemben jár.

Gollum külön megérdemel egy bekezdést. A film legijesztőbb lénye, pedig végig ott volt már az előző trilógiában is. A legfélelmetesebb jelenetek hozzá köthetők, remekül működik az összeszarodmagad-suspense, bár tény, hogy kicsit sokáig beszélgetnek Bilboval, és a játék, amit játszanak meglehetősen gyerekes, de talán pont ez segít rá a félelemre. Technikailag most a legszebb az arca, erre a karakterre büszke lehet a rendező, és Andy Serkins is, akinek már a védjegyévé vált ez a fajta technika (King Kong, Cézár a Majmok bolygója remake-ből). A színészi feladatok mellett ő volt a second unit vezetője is (azokat a jeleneteket veszik fel, amikhez nem kell rendezés, pl.: tájon pásztázás).

movies_new_hobbit_still_1.jpg

[spoiler]A rendező nem volt tisztában a napszakokkal. A trollok lakomája hirtelen hajnalig elhúzódik, ha Bilbo nem húzta volna az időt, akkor sem jutott volna idő megsütni a törpöket, ezt be lehetett volna mutatni szebben is. De a legfájóbb az a jelenetsor, ami azzal kezdődik, hogy a törpök a barlangban alszanak (éjszaka), majd lezuhannak a koboldok közé (Bilbo meg Gollumhoz). Ahonnan viszonylag hamar megmenekülve a napfényre érnek ki, de mindez csak pár percig tart, mert hirtelen besötétedik. Nagy csata, meg lángok, hiszen az csak éjszaka mutat jól, végül jönnek a sasok, akik egy egész éjszakán keresztül repülnek a törpökkel (vajon meddig lehet úgy eljutni? Szerintem háromszor körberepültek a térképen. Nem mellesleg igazán elvihették volna a csapatot az úticéljukig is).[spoiler vége]

The-Hobbit-High-Frame-Rate-Theatrical-Release.jpg

A filmben akad hiba bőven, de ettől még egy szerethető darab marad, sajnos a tLotR trilógia szintjét nem éri el, pedig benne volt, hogy sikerülhet. A következő részt is nagyon várom már, bár félek, hogy nagyon el lesz nyújtva, ami keresztbe tesz az izgalmaknak. Ha már feltétlenül 3 részt akartak, szívesebben néztem volna meg egy előzményfilmet, ami a törpök virágkorát és bukását mutatta volna be, mert az alapanyag izgalmas hozzá. De be kell érnünk ennyivel, és reménykedni, hogy a java még csak most következik.

Lisztes

A Hobbit: Váratlan utazás az imdb-n

A Hobbit: Váratlan utazás előzetese

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr555106444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása