Lisztes megmondja a tutit

Az öt legenda - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 05. 14:27 - lisztes

Hatalmas lemaradásomat az animációs fronton sikerült végre pótolnom és az idei DreamWorks üdvöskével is megismerkedtem. Tavaly a Csizmás, a Kandúr illetve a Kung Fu Panda 2, idén pedig a Madagaszkár 3 mellett ez a mese volt a másik versenyzőjük. A legújabb afrikai állatos kaland a biztos pénzszerzés miatt kellett, ez az új próbálkozás pedig a díjátadókon való szereplésre termett... 145 millió dollárból. I mean, c'mon! Mi a franc kerül egy animációs filmen ennyibe? A legszebb az, hogy ez még az olcsóbb kategória, a Disneynél nem félnek 200 millió dollárt sem otthagyni egy-egy projektnél.

Rise-Guardians-quad.jpg

Pedig a technika fejlődésével azt várná az ember, hogy a kimondottan technikára alapuló filmek egyre olcsóbbak és olcsóbbak lesznek. Ennek ellenére a ráfordított pénzmennyiség az nő, a történetek meg laposodnak, manapság már egyáltalán nem megy nagy számba egy új animációs film érkezése. Egyrészt persze hozzászoktunk a jóhoz, de valahol mégis azt érzem, hogy mivel a siker majdnem biztos, szinte bármilyen animációra szánt forgatókönyvet előkaparnak és filmet csinálnak belőle. De a tendencia azt mutatja, hogy a nézők sem hülyék, és már ebben a műfajban is lehet nagyokat bukni. Az Őrzők legendája sem muzsikált valami fényesen, amcsiországban vissza sem termelte, amibe került (pedig a kultúrkör miatt ez elsősorban nekik szólt) és világviszonylatban is csak összesen 300M dolláros mozibevételről számoltak be.

És hogy miért mondtam, hogy ez az amerikaiaknak szól? Jack Frost (alias Dér Jankó) sok száz éve éli vígan az életét, láthatatlanul repül a városokban egy kis fagyot varázsolva a gyerekek legnagyobb örömére. A másik szálon megismerkedünk Télapóval, a 4 közül az egyik őrzővel, aki vidáman készül a következő Karácsonyra már most, Húsvét tájékán. Ám de a Mumus visszatér, és az Őrzőknek fel kell vennie vele a harcot, ha azt akarják, hogy a gyerekek továbbra is higgyenek bennük, így az Álommanóval, a Fogtündérrel és a Húsvéti nyúllal kiegészülve a 4-es szembeszáll a gonosszal. Igen ám, csak hogy a Mumus tanult a legutóbbi hibájából és felkészülten, módszeresen kezdte el a harcot az Őrzők ellen: a gyerekek álmaiból rémálmokat csinál, amiktől ő erősödik, a többiek pedig gyengülnek. Így a Hold (igen, a Hold) kijelöl egy 5. őrzőt is, Dér Jankó személyében, hogy segítsen legyőzni a gonoszt, akinek minden vágya, hogy az emberek higgyenek benne.

rise-of-the-guardians5.jpg

Még a leírásom sem pontos teljesen, akkora nagy katyvasz ez az egész, hogy komolyan meg kell erőltetnie az embernek magát, ha valamit fel akar fogni a történésekből. A régi receptet alkalmazzák: kibeleznek pár gyerekmesét és azok egyes elemeit átültetve egy teljesen új történetet hoznak létre. A gond ott van, hogy ez a mostani egy hatalmas nagy zagyvaság lett. Pedig a karakterek szerethetőek, a gonosz tényleg gonosz, de valahogy még sincs tétje a dolgoknak. Először is ismét elkövetik azt a hibát, amit a Madagaszkár 3-nál is: nincs behatárolva semmi fizika, egyszerűen bármi megtörténhet. Mindenki ugrál, repül, rémálom szörnyekkel hadakozik, fagyaszt, kardozik, aztán megint ugrál, meg repül, zuhan, földet ér, kutya baja... Nincs itt miért izgulni az óriási csaták alatt, mert mindenki halhatatlan.

[spoiler]Aztán akadnak logikai bukták is jócskán. Az egész dolog arra megy ki, hogy a gyerekek ne higgyenek többé egyik Őrzőben sem: ettől ugyanis legyengülnek és láthatatlanná válnak a gyerekek számára. Most egyrészt Dér Jankó eddig is láthatatlan volt (mert nem nagyon hittek benne), mégis vígan repkedett minden felé, másrészt az utolsó szál gyerek is csak úgy képes hinni bennük, hogy meglátja őket: ennyi erővel kiállhattak volna egy térre, vagy adhattak volna egy riportot a tvnek, máris egy rakás ember hitt volna bennük. Hovatovább az utolsó hívő kisgyerek hugicája ott karistolt a Húsvéti Nyúl birodalmában fél napon át, festették a tojásokat. Ha ő nem egy hívő gyerek, akkor kicsoda? Karácsony még vagy 7 hónap múlva lesz, mégsem hisz senki sem a Télapóban, most, hogy a Húsvéti Nyúl nem jött el? Egy nappal korábban egy halom Karácsonyfát is felállított, amikor fogtündérkedett.[spoiler vége]

rise-of-the-guardians8.jpg

Szóval a dolgok tétje meglehetősen rossz, és ezen nem segít a szépen összerakott látványvilág sem. Dér Jankó háttértörténete kedves, és igazából a filmben látottak alapján nem sikerült megértenem, miért ne szerették volna őt a többiek őrzőnek. Jó, nem volt túl komoly, mókázott folyton, de az elejétől egy nagyon kedves és jószívű lény volt. A történet másik nagy hibája a már említett "igazából csak az amerikaiaknak szól" dolog. Európában nincs fogtündér, és az álommanót sem homokembernek hívják... Utóbbi ráadásul nem egy elterjedt figura errefelé. És igaz ez Dér Jankóra is. Szóval nekünk be kell érnünk a Télapóval és a Húsvéti Nyúllal. Legalábbis ahogyan azt ott Amerikában elképzelik.

Mert az eredeti szinkron és a karakterek ábrázolása még jobban kifacsar mindent a tényleges meselényekből. Alec Baldwin orosz akcentussal támogatja meg a sittes tetoválásokkal díszített Santa Claust (így előbbi miatt kicsit a mi Mikulásunkra emlékeztet, utóbbit meg inkább... hagyjuk...). A csúcs kétségkívül a Húsvéti Nyúl, akinek még a filmben is megjegyzik, hogy inkább hasonlít egy kengurura, mint nyúlra. Ééés ennek megfelelően ausztrál akcentust kapott Hugh Jackman szájából, de ha ez nem lenne elég, adtak neki még egy bumerángot is a biztonság kedvéért. Komolyan, csak az erszény hiányzott. Mondjuk kompenzálták azzal, hogy ő a legviccesebb karakter, bár a legtöbb ilyen tulajdonságát a Micimackó Nyuszijától kölcsönözték. Jack Frost hangja pedig Chris Pine, amivel az egyetlen problémám, hogy a kinézetéhez képest túl mélyen beszélt, de ez csak apróság.

Rise-of-the-Guardians-14.jpg

A gonosz Mumus Jude Lawként a Hercules Hádészára emlékeztet mindenestől, kicsit lehettek volna kreatívabbak ezen a téren. Amúgy nagyon gonosz, ahogyan azt kell, de kap még mellé kicsit szimpatikus motivációt is (azt szeretné, ha benne is hinnének), és ez szerintem kifejezetten jót tett a karakternek, sikerült valamilyen szinten árnyalni, persze leginkább mindenki arra fog emlékezni, milyen szemétláda volt. A film egyébként kikapcsolt aggyal szórakoztató és látványos, vannak benne ötletes megoldások is, szóval megnézésre mindenképpen ajánlom. Csak egy Golden Globe jelölésig jutott, és pontosan ennyi az, amit megérdemelt. Nem lesz emlékezetes, de néhol egész kellemes és a párbeszédek is jók.

Lisztes

Az öt legenda az imdb-n

Az öt legenda előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr575117840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2013.12.07. 18:04:53

Bocs, de az marhaság, hogy "Európában" nincs homokember. Ha csak nem Magyarországot tekintjük Európának, Németországot meg mit tudom én minek. E.T.A Hoffmann nem Coca-Cola-mámorban fetrengő amerikanizált tinédzser volt, ha érted hogy mondom.
süti beállítások módosítása