Lisztes megmondja a tutit

Elit halálosztók - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 22. 16:35 - lisztes

Az Erőszakik simán eltörpül emellett a jó kis trash-szagú magyar cím mellett, de az ember nem is tévedhetne nagyobbat, mint hogy az Elite Squadot beskatulyázza egy Zs-kategóriás akció-szutyoknak. Bárki, akiben van egy kis jó ízlés felszisszen a cím hallatán - teljesen joggal. És azt gondolom, hogy ez a félresikerült cím rengeteg embert riasztott el a film megnézésétől, ami a minőségét figyelembe véve egy rendkívül sajnálatos dolog. Az Elit halálosztók ugyanis egy bravúrosan felépített utcai gengszteres, korrupt zsarus, drog ellenes háborúról szóló brazil film egy olyan kommandós osztagról, akik meg merik húzni a ravaszt, ha szükséges.

elite_squad_ver2.jpeg

Igen, brazil. Igen, bravúros. Van ez a Rio de Janeiro nevű kisváros valahol az Atlanti óceán partján és hát nem éppen a leggazdagabb emberek lakják túlnyomó részben. Aki látta az Isten városa című filmet, az most előnyben van (aki nem látta, az pediglen azon nyomban pótolja izibe, mert az egyik legjobb film a világon). Szóval Faveláknak hívják az ottani nyomornegyedeket, ahol tákolt viskókban elképesztő szegénységben él egy rakás ember, elválasztva a turistáknak fenntartott homokos tengerparttól. Egy olyan világ, ahol a szegénységen túl a bűnözési ráta is hatalmas, így hát komolyan fel kell kötni a gatyát, ha valami változást akarnak elérni a hatóságok...

Míg az Isten városa a nyomornegyedek lakóira koncentrált, az ő szemszögükből mutatta be az eseményeket, addig az Elit halálosztók a másik oldalt képviseli a 90-es évek végéről: annak a speciális kommandónak az egyik századosának narrálásában ismerjük meg a történetet, amelyik ha bemegy a Favelák közé kíméletlenül leszámol a drogkirályokkal és embereikkel. Nascimento századosnak nemsokára fia születik, ráadásul a pápa is látogatóba érkezik és biztosítani kell a biztonságát a nyomornegyedek szomszédságában. Már nehezen bírja a folyamatos stresszt, azt, hogy mindig veszélyben az élete, így utód után kell néznie. És hogy kik jöhetnek szóba? Csak talpig becsületes, feddhetetlen emberek: olyanok, mint Neto vagy Mathias, akiknek elegük van már a korrupt rendőrségből...

19elite.xlarge1.jpg

Az André Batista, Rodrigo Pimentel és Luiz Eduardo Soares könyvéből készült filmen érezni azért, hogy az eredeti alapanyag irodalmi formátum volt, nem követi a hollywoodi iskola szabályait, habár igyekszik megfelelni a nézők igényeinek. Ilyen például a nyitójelenet, ami egy izgalmas, lövöldözős pár perc, arra hivatott, hogy az embert a vászon elé szegezze. Ami kezdetben kicsit zavart, hogy ezt a film közepéből vágták ki (és nem a végéből), persze ennek is megvan az oka (a második résznél ez már sokkal kiforrottabban lesz megoldva). De jelentem: a nyitójelenet első osztályú és valóban meglepi az embert, hogy ez végül nem a történet végén, hanem lényegében a közepén látható. Szokatlan, de nem rossz ez a megoldás.

Szóval az adaptációnál itt is, mint oly sok esetben a narrációhoz nyúltak, ami kellett is, mert Nascimento századosnak nem jutott kellően sok játékidő, ugyanis Neto és Mathias is elég sokat szerepelnek, ami szükséges is, hogy kellőképpen körüljárja a film a korrupt rendőrséges dolgokat. Igazság szerint Nascimento csak mellékszereplő lett volna, de később kicsit átalakították a filmet (narrálás, plusz jelenetek). Van miért izgulni a bevetések alkalmával, mert igazából a főszereplőn kívül bárki bármikor meghalhat (a főszereplő is csak azért nem, mert szerepel a második részben is). Annak ellenére, hogy brazil alkotásról van szó, az operatőri munka és az akciójelenetek rendezése erősen hajaz a hollywoodi módira, értem ezalatt többek közt a rázkódó kamerát, ami azt segíti érzékeltetni, hogy a néző is az események sűrűjében van.

The Elite Squad 2007 (1).png

A színészi játék hihető, bár igaz ami igaz, kommandósok parancsnokként Nascimentot kicsit nagyobb darabként képzelné el az ember, de végül is jól tették, hogy inkább színészeket, mint bodybuildereket válogattak be szereplőknek. A forgatási helyszínek is igen jók, bár őszintén mondom: fogalmam sincs, hogy mennyire eredeti helyeken forgatták, mindenesetre teljesen autentikusnak tűnt minden. És hogy ne legyen semmi kétség afelől, hogy mennyire hihető maga a történet: az eredeti könyv írói is ebben az alakulatban (BOPE) szolgáltak. Ez egyébként érződik is az egyoldalú állásfoglaláson (kemény bűnöző, korrupció és liberális értelmiségi-ellenes felhangja van - személy szerint nekem nagyon bejött, ritkán készül ilyen merész film. Hirtelen egyet tudok mondani: Elit halálosztók 2.).

Egy valódi gyöngyszem ez a film, ami egy hálás témát jár körbe, rendben lévő színészi alakításokkal: Nascimento nagyon jó, Mathiasnak ez volt az első filmszerepe, de ez abszolút nem érződik a játékán. Minden oldalt bemutat, de mivel egy ember mesél, így eléggé egyoldalúan teszi mindezt - ami nem baj, hiszen főleg a másik oldalról szokták ezt elénk tárni. Látványos és izgalmas, de a történet szerencsére nem ezekre van kihegyezve. Szerintem sok férfitársam fog ezen a filmen jól szórakozni, tipikusan egy tesztoszteronbomba alfahímkedéssel, de nem szupermenkedéssel. A második brazil film, ami nagyon tetszett, mindenki írja fel az Isten városa mellé a kötelező nem-USA filmek listájára.

elite-squad4.jpg

Legszívesebben kihívnám a BOPÉt a magyar cím kitalálójára.

Lisztes

Elit halálosztók az imdb-n

Elit halálosztók előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr485143581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása