Lisztes megmondja a tutit

Eleven testek - Lisztes megmondja a tutit (videóban is)

2013. április 12. 15:18 - lisztes

Az előzetes információk alapján úgy hiszem a legtöbbünkben nem alakult ki pozitív vélemény a filmről, a Twilight hullámot meglovagoló zombimítoszt seggbeszuszakoló romantikusnak szánt nyáladzástól tartottunk. Aztán a februári világpremier után szállingóztak a pozitív kritikák és vélemények - és ez az, ami bennem is felkeltette az érdeklődést. Nyilván elsősorban nem hittem a szememnek, meg akartam cáfolni az eddig hallottakat, de végül be kellett állnom a sorba... A VOX mozimagazin játékának hála premier előtti vetítésen tapasztalhattam meg az eddigi legjobb romzomkomot, azaz romantikus zombi komédiát.

Készítettem egy - még mindig nagyon - amatőr videót is ezzel kapcsolatban, rövid és velős fejtegetésemet dolgomat kicsit megnehezítve, eszperente nyelven adom elő. A videó enyhén spoileres, de őszintén: az előzetesben is felvázolják a teljes történetet 2 percben, annyira talán nem fogtok meglepődni semmin, itt nem is ez a lényeg.

Mivel a videóban a történet ismertetése szerepel és a fontosabb dolgokról (színészi játék, rendezés, cgi) is esik pár szó, nem szokványos írást terveztem a filmmel kapcsolatban. Következzék egy amolyan elemzés-féle, a főbb dolgokat kiemelve:

nicholas-hoult-warm-bodies.jpg

Poénok és a narratíva

A klasszikus (Zombielandben is alkalmazott) módot választják a történet elmesélésére: a főszereplő narrálásával ismerkedünk meg a történtekkel. A csavar mindebben, hogy míg Ruben Fleischer filmjében Columbus túlélő, az Eleven testek "R"-je egy áldozat. De éppen emiatt indokoltabb is mindez, hiszen maximum artikulálatlan szavak hagyják el a száját zombitestében. Ééés épp ezért persze furcsa is ez (ebből adódóan "R" nem hétköznapi holt), de egy zombi, mint főszereplő önmagában is poén. A belső monológgal reflektál saját maga nem mindig vállalható cselekvéseire, amik a film legfőbb poénforrását adják.

Az előzmények (az apokalipszis kiindulása) a műfaj különlegessége miatt egyáltalán nem fontosak és ezt a filmben is hangsúlyozzák: igazából mindegy (úgyis hallottunk már zombi-apokalipszis eredettörténetet eleget), a lényeg az, hogy megtörtént. Magát a kialakult világot is poénra veszik, de nem csak erre van kihegyezve a film, ezeknek egy része fontos alapot biztosít a későbbi történések megértéséhez.

video-movies-bodies-02012013-articleLarge.jpg

Konkrét szabályrendszer épül fel a filmben, de ez nem olyan, mint Columbusé: A zombik képesek néha 1-1 szót, szótagot kinyögni, ez fontos kommunikációs elem náluk (city-hungry a nyitóképsorokban). Erre nyilván az "R"-Julie kapcsolat könnyebb kialakítása miatt van szükség ("R" rövid szavakkal instruálja a lányt). A csontik, mint új ellenség: azok a zombik, akik "feladták" a küzdelmet, szép lassan átvedlenek ilyen csúnya csontvázakká, akik gyorsabbak és szintén komálják az emberi húst. A zombik nem alszanak, nem álmodnak - evidens. Ha egy ember agyát elfogyasztják, annak emlékei átjárják a testüket. Ez egyfajta függőséget is előidéz náluk (álmok nélkül sz*r az "élet"), másrészt szintén fontos eleme a történet elmesélésének, Perry emlékeiből "R" sokat "táplálkozik", például felhasználja az erődbe bejutáshoz. De erről a következő blokkban részletesebben:

Set-upok és payoffok

Nagyon jó mérőszáma egy filmnek szerintem, hogy mennyi set-up és payoff van (és hogyan van) elhelyezve benne. Mi a set-up és payoff? Egyszerű példa: John McLane megérkezik Los Angelesbe a Die Hard című filmben, látszik rajta, hogy izgul a leszállásnál (magasságtól való félelem set-up), majd egy kedves beszélgetésben a mellette ülő megemlíti, hogy érdemes leszállás után levenni a cipőt és ökölbe szorított lábujjakkal járkálni egy kicsit (nincs cipő set-up). Később Hans észreveszi, hogy nincs cipő McLane-nen, ezért kilöveti az üveget Karllal, így John üvegszilánkokon át tud csak menekülni (nincs cipő payoff). Egy másik jelenetben a tűzoltócsövön kell leugrania a toronyház tetejéről, hogy túlélje a helikopter robbanását, de ez nagyon nehezére esik főhősünknek (magasságtól való félelem payoff). Ezekre azért volt szükség a Die Hardban, hogy a főhős emberibb, hétköznapibb legyen, de sok-sok más dologra is fel lehet használni a set-up-payoff kombót...

WARM-BODIES-Image-022.jpg

A filmből felhoznék pár példát hasonló dolgokra:

1, Karóra set-up

Perry karórát visel és amikor "R" megtámadja képen kívül ennyit mond: "Nice watch!" - ez egy nagyon jól elhelyezett poén, de ugyanakkor funkciója is van, Ahhoz, hogy a payoffját megkapjuk, még egy set-upra is szükség volt:

2, "R" gyűjtögető set-up

Mindenfélét összeszed és elviszi a repülőgépbe, ahol lakik. Így kerül hozzá Perry órája is, de ez a set-up megágyaz még a kialakuló szerelem payoffjának is. Kezdjük az órával: mivel "R" magával viszi az útra, az esti beszélgetés alkalmával Julienak bevallja, hogy ő ölte meg Perryt, majd kirakja a karórát az éjjeli szekrényre (karóra-payoff) megerősítve az elhangzottakat. A kialakuló szerelem payoff pedig nagyban köszönhető az összegyűjtött lemezeknek, amiket "R" hallgatni is szokott.

3, BMW kabrió set-up

A jó kis reklámon túl funkciója is van a montázsban felvázolt reptéren autókázós jelenetnek (ami szintén a kialakuló szerelemhez tartozó set-up), ugyanis később a csontik elől is ezzel a kocsival menekülnek, aminek vége egy esőben vezetés tető nélkül, Julie átázása és vetkőzése lefekvéskor, ami "R"-ben megmozgat ezt-azt (payoff). Sőt, ez a set-up ágyaz meg annak is, hogy a következő nap az esőben már zombifőszereplőnk is fázni kezd, jelezve ezzel is, hogy valami alakulóban van benne...

Warm-Bodies-Hand-Slap.jpg

4, Emléktranszfer set-up

Ezt már fejtegettem a szabályrendszereknél, de nagyon fontos eleme a narratívának, hogy "R" időnként falatozik Perry agyából: ennek segítségével jut be az emberek erődjébe (ez lényegében egy payoff), de ennek köszönhetően ismerjük meg Perry múltját, ami nagyon fontos alakító tényezője volt annak, hogy Julieval elhidegültek egymástól (apja halála után nagyon megváltozott).

5, Halottnak tettetés set-up

Ez igazából kicsit kilóg a sorból, de szerintem van benne ráció: Amikor Julie megpróbál elszökni "R"-től, zombikba botlik, akik megérzik a szagát. De "R" a segítségére siet és azt javasolja, hogy tettesse ő is zombinak magát, amivel megmenekülnek (ez egy klasszikus poén a Haláli hullák hajnalából). Ami a payoffját illeti, mindezt sikeresen továbbfejlesztették: az emberek közt "R" kerül hasonló helyzetbe, így most neki kell embernek tettetnie magát, ami ismét kiváló humorforrás. Mindazonáltal kapcsolódik a következő blockhoz:

warm-bodies.jpg

Rómeó és Júlia

Oh, igen. Ha valakinek nem esett volna le (és a videómat sem nézte meg), az Eleven testek a legjobban ismert romantikus történet, a Rómeó és Júlia Zombielandbe oltott verziója. Kezdjük a nevekkel: "R" - Rómeó, Julie - Juliet, Perry - Paris, "M" (Marcus) - Mercutio és Nora (aki végül ápolónő (nurse) lesz) - The nurse, vagyis Júlia dadája, az angolok erre a kettőre egy szót használnak, míg mi nem, szóval esélytelen lefordítani, de higgyétek csak el nekem, hogy arra utaltak vele. Ami itt még fontos, mindezt nem tolják az arcunkba, tehát a film végén "R" továbbra sem emlékszik a nevére. Mi is csak annyit tudunk meg, hogy R-rel keződődik, nem Richard, Robert, Randy, Rafael, stb...

Ha azt mondom, Rómeó és Júlia, te azt mondod: erkélyjelenet, bezony. Ez ebben a filmben is, mindenféle erőltetettség nélkül megtalálható, érzelgősség mentesen - ami szerintem nagyon fontos volt. Tehát inkább csak utalás, mint a konkrétumok paródiája. Itt nagyon jól érezték, hogy már önmagában is eléggé vicces, ha ezt a klasszikus szcénát megidézik.

baz_luhrmann_romeo_es_julia_2.jpg

Montague vs Capulet = Emberek vs zombik. Julie apja a kiváló példa a "származás" alapján azonnal elutasító családtagra, ez Shakespeare klasszikusában is komoly konfliktusforrás. Mármint... _A_ konfliktusforrás. A zombivilágtól elzárkózott ember-társadalom mindennapjai pedig a középkort idézik: szűk és sötét utcák, állatok szabadon, ezzel is utalva az eredeti műben lévő korszakra.

A zombikultusz

Vígjátékról lévén szó a filmet nem kell komolyan venni, önmagát sem veszi komolyan, éppen ezért bocsátható meg neki minden egyes zombi-újítás (szerelem, meggyógyulás, gyűjtögetés). Rögtön az elején jelzik, hogy itt bizony poénra vették a dolgot és éppen emiatt nem egy Twilight-féle mítosz romboló/félreértelmező, magát komolyan vevő szentségtörés. Sőt, a klasszikus zombi-film egyes fordulatait egyenesen parodizálják is, de mindezt kellő tisztelettel, nem sértően.

Ugyanakkor pár esszenciális zombi-tulajdonságot is megtartottak: a csoszogás és a futás is megjelenik (ugyan utóbbi csak a modern kor zombijára jellemző), kellően sápadtak, nem pislognak (csak amikor már elkezdenek visszaalakulni) és hát ugye embert esznek, hordákban támadnak, megállíthatatlanul. Harapással fertőznek, de ha komolyan sérül az agy, az áldozatok nem alakulnak át.

warm_bodies_8_20130106_1800496728.jpg

Nekrofília

A legkényesebb kérdésre is kapunk egyértelmű választ a filmből: egyrészt a "Corpses" nem halottak (Julie fejtegetése Noranak, miután visszatért), így definícióból adódóan sem beszélhetünk nekrofíliáról, másrészt Nora maga is reflektál erre ("Ha lenne internet, rákeresnék, mi a bajod"), ezzel egyértelműen jelezve, hogy poénnak fogják fel a dolgot, nem kell semmi ilyesmit belelátni ebbe. Amúgy sem történik semmi testi dolog mindaddig, amíg "R" vissza nem alakul teljesen emberré, szóval kár ezen agyalni...

Végszó

Nem, az Eleven testek nem világmegváltó film, de ettől függetlenül remek szórakozást nyújt minden hibája ellenére is (ezeket most én nem sorolnám fel). Okosan kigondolt forgatókönyvével egyszerre parodizálja a romantikus filmeket és a zombifilmeket is és remek poénokkal olvasztja fel a jégszívű nézők szívét. Ha a magyar marketing hagy is némi kívánni valót maga után, a külföldi ügyesen lovagolta meg a Twilight lázat (most komolyan, Teresa Palmer eléggé hasonlít Kristen Stewarthoz) és a bemutatót követő pozitív visszhanggal bevonzották a szkeptikus nézőket is, szóval marketingből is 5-ös. Érdemes megnézni.

teresa-kristen.jpg

Lisztes

Eleven testek az imdb-n

Eleven testek előzetes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr65216513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.26. 23:17:00

Pont a napokban gondolkodtam el ezen a setup-payoff dolgon, és h tképpen mennyire amatőr módon is használják rengeteg filmben. Az elején jól az arcunkba tolják, h a főhős mondjuk wow-függő, aztán láss csodát, a film végén pont valaki wow-függőre lesz szükség ahhoz, h megoldják a problémát. Szóval szerintem nagyon hangsúlyos az a hogyan is (persze a mennyi is számít, nyilván, ha csak egy van, de az nagyon felnagyítva, akkor kevésbé működik, mint sok nem annyira látványos)

Amúgy nagyon tetszik a blogod, tök jó ilyen dolgokról is olvasni pl. egy kritikában.

Znono 2013.05.19. 15:33:09

Rómeó és Júliáért jár a pacsi! :)
süti beállítások módosítása