Lisztes megmondja a tutit

10 jó zombis film - Lisztes megmondja a tutit

2013. április 13. 15:00 - lisztes

Bevallom nem vagyok horror-fan, így ebben a műfajban is jócskán van lemaradásom, ezért fordulhat elő, hogy nem mindegyik "jó zombis film" került fel a listámra. Szóval egy szubjektív lista következik ABC sorrendben, mert sosem szerettem különböző években készült filmeket/különböző műfajban készült filmeket/különböző céllal készült filmeket rangsorolni. Aki esetleg olvassa az írásaimat, az észrevehette azt is, hogy nem írok a végükön pontszámot, ennek is megvan az oka. Bár erősen gondolkozok a szabályaim megszegésén, de egyelőre még nem tartok ott, szóval íme hát 10 jó film a zombi-témában:

A +1: Eleven testek (bejegyzésem róla saját videóval)

nicholas-hoult-warm-bodies.jpg

Az egész lista apropója ez a filmecske, ami csak most érkezett hazánkba, 2 hónap csúszással. Műfaját tekintve inkább vígjáték, romantikus elemekkel, ugyanis a történet a Rómeó és Júlia cselekményét parodizálja egy posztapokaliptikus világban, ahol az emberiség többsége, köztük Rómeó (R) is zombivá változott. Bár az effektek néha nem a legjobbak, kárpótolnak minket a poénok. Nem Twilight-klón, szinte bárki számára fogyasztható, bár a Haláli hullák hajnala és a Zombieland is jobb nála szerintem.

28 héttel később

28weeks_home_top20070327.jpg

Pechemre ilyen ez az ABC sorrend... Szóval a kevés jóféle horror-folytatások közé tartozik ez a film, holott itt Danny Boyle is átadta a stafétát egy kevésbé ismert kollégának, de a biztonság kedvéért Robert Carlyle-t is odaküldte, aki a Trainspottingból lehet sokaknak ismerős. Szóval a vírus elterjedése után 28 héttel járunk, ahol a túlélőkön akar segíteni az amcsi hadsereg (Jeremy Renner itt még alig ismert színészként), de persze nem úúúgy megy az... Szóval elszabadul a pokol. Egy abszolút korrekt folytatás, és sokáig rebesgették a 28 hónappal későbbet is, erre nem találtam semmi jelet most imdb-n.

28 nappal később

28-DAYS-LATER.jpg

Habár Danny Boyle egy jó rendező, nem tartom olyan nagyra, mint amennyire annak próbálják az angolok beállítani a világ számára. Jó filmeket csinál és szerencsénkre az ő kezébe került ez a zombis projekt is. Majomkísérlet, elszabaduló vírus, szaladgáló holtak, Brendan Gleeson cool halála... A Walking Deadben is megidéződik a film eleje, ahogy a főszereplő felkel a kórházban és ráeszmél, hogy a világot elözönlötték a zombik. Szerintem ez egy kötelező darab a témában, főleg itt Európában, ugyanis az ilyen filmek cselekményét ritkán helyezik az USÁn kívülre.

Haláli hullák hajnala

shaun-of-the-dead-background-shaun-of-the-dead-61288_1280_1024.jpg

És ha már Anglia, akkor jöjjön a Vér és Jégkrém (vagy Cornetto) trilógia első része Simon Peggel, Nick Frosttal Edward Wright rendezésében, ami meghozta a srácoknak a jól megérdemelt elismerést. Egy igazi fricska, társadalomkritika (amiről anno még az eredeti zombifilmek is szóltak rejtett üzenetként), vicces körítéssel, javarészt angol humorral. A lista 3 vígjátéka közül a személyes kedvencem, végigzongorázzák a műfaj kötelező elemeit és a hazai pályára helyezett befejezésre garantáltan emlékezni fog mindenki. Aki nem látta még, pótolja!

Ház az erdő mélyén

cabin-in-the-woods-poster.jpg

És ha már műfaj-elemek, akkor nem is kívánhatnánk ezek reprezentálására jobb példát a Cabin in the Woodsnál. Joss Whedon igazi geek, azok közül, akik értik is, nemcsak szeretik azt, amiért rajonganak, így Drew Goddarddal karöltve megalkották A horrorfilmet. Minden egyes klisét belepakoltak, amit el lehet képzelni, mindezt persze mindenféle komolyság nélkül egy érdekes körítéssel a film köré. Fő- és mellékszereplők, kötelező helyszín, kötelező cselekedetek, kötelező effektek. A film végén pedig elszabadul a pokol... Az egyetlen problémám vele, hogy ekkorra már nem lehet elég komolyan venni ezt az egészet, így picit ront az összképen és hiába az eszméletlen pusztítás, nekem kicsit súlytalan lett.

Holtak hajnala

dawn-of-the-dead.jpg

A remake, mert sajnos csak azt láttam, de úgy érzem, be kell szereznem az eredetit is tüstént. Szóval Zack Snyder "bemutatkozása" a széles vászon rajongói felé ez a 78-as George A. Romero nevével fémjelzett film újragondolása, ami meglepően jól sikerült. Zack későbbi munkáira sincs nekem panaszom (az Álomháború kivételével), szerintem átlagos rendező, átlagon felüli vizuális érzékkel, ez teszi egyedivé a filmjeit. Bár a filmet régen láttam, jó pár jelenet megmaradt bennem, köztük ez a Burt Reynoldsos is... A 28 nappal később után a "komoly" kategóriában ez a második legjobb a 10 közül szerintem.

Legenda vagyok

I-Am-Legend.jpg

Szintén egy remake Will Smithszel, ami bár jó témát jár körbe (az utolsó ember a Földön), mégis haragszom rá egy picit (és nem a kutyuli miatt, habár az is szarvas hiba :D). A film a költségvetéséhez képest elképesztően gagyi effektekkel operál és erre nem tudok nem oda figyelni, ha ennyire nagyszabású projektről van szó. De ha sikeresen túllépünk ezen, akkor egy élvezhető film egy egész jó történettel az, ami ránk vár. Will Smith karrierje csúcsán, fia helyett itt még egy kutyával az oldalán.

Resident Evil

RESIDENT-EVIL-Movie-1.jpg

Vicces dolog, hogy máig a jobban sikerült játék adaptációk közt kell emlegetni ezt a filmet és ez nem feltétlenül a Resident Evil érdeme, inkább azé, hogy nagyon ritkán készül jó feldolgozás. A maga korában szerintem egy abszolút vállalható, erősen B szagú horrorfilm volt, ami megélt 4 folytatást is (most készülőben van már a 6. rész is), de a színvonal egyre mélyebbre esett. Paul W. S. Anderson feleségével (Milla Jovovich) karöltve ontja magából az újabb és újabb epizódokat, mostanában már a forgatókönyvírást is kispórolják a projektekből, úgy hallom. Én 3-ig jutottam, az is sok volt. De az első részt újra megnézném szívesen és maradtak is meg belőle jelenetek a mai napig a fejemben...

Terrorbolygó

600full-planet-terror-poster.jpg

Ha már trash, akkor keresve sem találnánk jobbat: Robert Rodriguez és Quentin Tarantino tisztelethajtása a B filmes színházak, a Grindhouse-ok előtt, rögtön egy duplamozival: A Halálbiztos a kétszeres Oscar-díjas mester alkotása egy szép lányokat gyilkoló kaszkadőrről szól, míg Robi Terrorbolygójában zombik elől menekülhetnek a túlélők. Bár a műfaj szerelmeseinek szól (rengeteg régebbi film megidéződik), az is jól tud rajta szórakozni, aki nem rajong az ilyesmiért (pl.: jómagam). Úgy kell nekiülni, hogy nem szabad elfelejteni, minek okán született a film, mi a célja és akkor garantáltan nem csalódunk majd benne, hanem csak vigyorgunk, mint a hülyegyerek.

Zombieland

1345299310.jpg

Egyre több negatív véleményt hallok a filmről, holott a bemutatása idején szinte csak pozitívakba ütköztem és magam is nagyon jól szórakoztam ezen az eredetileg sorozatnak készülő vígjátékon. Az Amazon első komolyabb sorozat-projektje lesz egyébként az ebből a filmből készülő széria (persze nem ugyanazokkal a színészekkel). Szóval pár év késéssel igaz, de a posztapokaliptikus világban összeálló dupladuó kalandjait a tv-ben is nézhetjük majd. A filmben vannak eredeti ötletek, jól működik a narráció és bőven kapunk vicces jeleneteket is. Bill Murray FTW!

Hát ez lenne az én 10 kedves zombifilmem. Kimaradt jó pár amit láttam, mert minőségben ezektől távol estek (Resident Evil folytatások, Holtak földje, Doom, A Mars szelleme), mert nem láttam, de biztosan jók (eredeti Holtak hajnala, Sötétség serege, [REC]), mert nem tartom kifejezetten zombi-filmnek (Álomháború, Karib-tenger kalózai 2, BeetleJuice, Jól áll neki a halál), vagy mert pechük volt (A tébolyultak, Hullajó, Kedvencek temetője).

Mit hoz a jövő? A részben nálunk forgatott Z világháború nem sok jót ígért számomra a trailer alapján (állítólag az itthon felvett részeket ki is vágták a végső verzióból), a közeljövőben ez az egy nagyobb szabású projektről hallani csak (esetleg Army of the Darkness folytatást lehet még megemlíteni, ami az Evil dead remake sikerétől függ). B filmekből rengeteg fog születni továbbra is, a leggyakoribb cím a *Something* of the Dead lesz... A zombik úgy néz ki, hogy átköltöznek a tv-re, a Walking Dead elképesztően sikeres, magát komolyan vevő zombis széria (nekem egy pöttyet lassú folyású, így férfiasan bevallom, abbahagytam a második évad után). Illetve a már említett Zombieland sorozat is érkezik a habkönnyű fronton, ezzel sem lehet nagyot bukni...

Kellemes zombis hónapot kívánok mindenkinek!

Lisztes

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr125186543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.14. 11:40:05

Érdekes egy ilyen listában látni a Cabin In The Woods-ot, mondjuk ez azért van sztem, mert mindenki posztapokaliptikus filmekben gondolkodik, ha zombikról van szó, és nem klasszikus értelemben vett horrorokban. Azt még hozzátenném, hogy ez a film erősen szatírának számít, szóval nem véletlenül ilyen súlytalan.
Zack Snyder: sztem bőven átlagon felüli rendező, csak ne engedjék forgatókönyvet írni, mert azt nem tud. A Watchmenből pl .egy nagyon tehetséges direktor képe rajzolódik ki, remélem a Man of Steel-ben is ez fog látszani.
Danny Boyle-t meg pont azért tartják nagy rendezőnek, mert olyan filmeket csinál, mint a 28 nappal később :D
(ja és mondd meg, hol laknak azok, akik fikázták a Zombieland-et, jövök elintézni őket)

InteriorLulu 2013.04.14. 11:43:58

Sem a tízes listán, sem a kimaradtak között nem látom az Alkonyattól pirkadatig-ot. Miért nem?...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.14. 12:01:52

@InteriorLulu: Mert az vámpíros film? :)

@danialves: Zack Snydert azért tartom átlagosnak, mert rossz forgatókönyvből rosszat, jóból meg jó filmet csinál, leszámítva a látványt, mert az valóban átlagon felüli.
De mindig eszembe jut, hogy Danny Boyle csinálta a Partot is :)
A Zombieland-fikázók a zzzinterneten bujkálnak, szétszórva, nem írtam fel őket, csak egyre többször találkozok ilyen emberekkel (hasonlóan a Kick-Asshez)

wh 2013.04.14. 12:02:06

A holtak földje nem baj, hogy kimaradt, katasztrófálisan ótvar volt. Ott ültem anno a moziban, és csak azért nem álltam fel 10 perc után, mert nem hittem, hogy ennyire szar lehet, és vártam, hogy majd belejön... hát nem. Életem egyik legsivárabb 2 órája volt.

Sütemény1975 2013.04.14. 12:02:46

Szerintem lapozd fel az imdb-t, keress ra George A. Romero bacsira. Aztan potolj par igazi zombi filmet.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.14. 12:08:45

@Sütemény1975: Tervben van, de ugye nem lehet mindent egyszerre :)
Index2-n kicsit variáltak a címen, én 10 jó zombis filmről írtam, nem a 10 legjobbról.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.14. 12:55:17

@lisztes: Most mondj nekem egy rendezőt, aki rossz forgatókönyvből jó filmet csinált :D Rossz forgatókönyvből Scorsese-től Nolan-ig bár ki csak rossz filmek tudna készíteni (mint ahogy erre láttunk is példát)
A forgatókönyv mindennek az alapja, ha az gagyi, akkor nehéz jó filmet csinálni, de azért ettől még sztem az ilyen alkotásoknál is kiütközhet a rendező zsenije

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.14. 13:17:46

@danialves: Én ezt valahogy úgy értem, hogy nem képes hozzáadni valami pluszt (nem látványra, inkább szerkezetre, történetvezetésre gondolok), tehát az én olvasatomban a jó rendező rossz forgatókönyvből közepes filmet csinál, míg az átlagos rosszat, a rossz meg még annál is rosszabbat :)
Ugyanígy a jó forgatókönyvből a jó rendező mesterművet, az átlagos jó filmet, a rossz pedig jó esetben átlagost, rosszabb esetben pocsékat csinál.
Persze ennek rengeteg aspektusa van még, de én valahogy így kategorizálok.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.14. 13:21:15

@lisztes: Ja így már értem.
Mondjuk azt hozzá kell tenni, h mivel nála saját forgatókönyvről van szó, már maga az elképzelés is rossz. Egészen más gondolom úgy nekiülni egy filmnek, h "tudom, h ez egy szar szkript, úh valahogy megpróbálom rendbe tenni"

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.14. 13:33:25

az i am legend meg a resident evil nem kéne rá...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.14. 13:48:07

Így van, Romerótól tessék megnézni a Night/Dawn/Day-triót!

Sütemény1975 2013.04.14. 15:35:49

A 28 napos es hetes filmeknel is megoszlanak a velemenyek. Ugyanis abban nem zombik vannak, hanem veszett emberek. Sokkal gyorsabbak, veszelyesebbek rovid tavon. De ez mar csak kukacoskodas :))

Lurian 2013.04.15. 09:09:13

@Sütemény1975: Egyetértek. :-) Valakivel egyszer vitatkoztam is ezen. :-)
Viszont kíváncsi vagyok a véleményekre Brad Pitt Z Wars-ával kapcsolatban. A trailert elnézve nem sok köze van a könyvhöz, és az is látszik, hogy úgy általában a zombikhoz sem. Űbergáz.

Lurian 2013.04.15. 09:10:13

Ja, és az első film, a Warm bodies könyvben kifejezetten jó. Ott nem vették ennyire viccesre a figurát. Tudom ajánlani, kifejezetten.

griiischdoov 2013.04.15. 11:48:25

Tetszik a lista, nagy részét láttam, egy filmmel nem értek egyet. 28 héttel később. Annyi logikátlanságot rég nem láttam egy filmen belül.Nem őrzik a karantén alatt lévő anyukát, "Begbie"(:)) mindenhovabejut, gondosan osszeterelik a népet, hogy mindeki megfertőződjön, először robbantanak fel mindent és csak aztán gázosítanak stbstb..de a legzavaróbb hkgy a főzombi mindezeket simán túléli, ráadásul az a kényszere, hogy elkapja a kisfiut, röhejes. A filmnek nincs meg az a "bája" ami az első részben van.egyszeru srác fegyver nélkul probalja tjlelni az apokalipszist. Ez egy igazi amerikai csihi puhi zombifilm. De ez is csam az en velemenyem, a tobbi filmnek meg tenyleg ott a helye!
süti beállítások módosítása