Lisztes megmondja a tutit

10 jó popcorn sci-fi - Lisztes megmondja a tutit

2013. április 21. 14:51 - lisztes

Szerencsére a sci-fi a mai napig termékeny műfaj és a komoly, meghatározó alkotásokon túl rendre kapunk lightos, elsősorban a szórakoztatásra kihegyezett filmeket is. Az egyik meglátásom alapján 3 csoportba oszthatóak a tudományos-fantasztikus mozik: Azok, amik mély, belső üzenettel bírnak (mérföldkövek, filmművészeti értékük magas), azok, amik azért készültek, hogy szórakoztatóak legyenek, és azok, amik a kritikusok és a közönség nagy része előtt is megbuknak: az egyetlen ok, amiért létrejöhettek, az az, hogy pénzt vártak tőlük.

Mert félreértés ne essék és hát ne is legyünk naivak: az első kettő kategóriába tartozó filmek létrejövetelében is nagy szerepe van annak, hogy a producerek fialtatni akarják a pénzüket, de ott legalább van valami plusz, amiért érdemes elmenni és megnézni az alkotásaikat a moziban. Az első csoportba sorolható például a Nyolcadik utas a Halál, a District 9 vagy a Hold, a másodikba az alant található lista valamennyi képviselője, a harmadikba meg olyan felesleges alkotások, mint az új Emlékmás film (lényegtelen, hogy a mozikban megbukott-e, vagy sem), a Csatahajó, vagy a Transformers filmek folytatásai.

Szóval következzen 10 jó popcorn sci-fi* ABC sorrendben, ami hiába van tele logikai bukfencekkel, vagy eltúlzott jelenetekkel, mégis szerethető marad:

A +1: Feledés (írásom róla)

oblivion-movie-directed-by-Joseph-Kosinski.jpg

A lista apropója, mert bár a Feledés ennél többnek ígérkezett, végül "csak" egy szórakoztató és látványos romantikus sci-fi lett, ami egy csomó máshonnan ismert panelből építkezett, de ezt mégis megbocsátjuk neki, hiszen a végeredmény szép és stabil lett. A látványra nem lehet panasz és a történet is érdekes, csak éppen semmi újat nem hozott...

Armageddon

armageddon_1024.jpg

Michael Bay nem rossz rendező ám, de nem is jó. Mindenesetre ő tette le az asztalra a messze az egyik legszórakoztatóbb és belőlem legtöbb érzelmet előhozó sci-fit, az Armageddont. Brúszvilisz megmenti a földet másnaposság nélkül és a tengernyi mellékszereplővel is jól bántak az alkotók, hiszen mindenki megkapta a maga kis jelenetét.

Avatar (írásom róla)

avatar_ver6_xlg.jpg

Az Avatar kicsit kilóg a sorból, mert én igenis filmtörténeti mérföldkőnek tartom, de azt el kell ismerni, hogy elsősorban a forgatásnál alkalmazott technológiák miatt. A történet pedig a jól ismert Pocahontas-sztori, aminek szerintem ez az eddigi legjobb tálalása minek nyomán úgy repül el a 3 óra, hogy azt észre sem vesszük.

A függetlenség napja

independence_day-207756.jpg

Roland Emmerich mindig nagyban gondolkodott, bár ő szerintem sosem nőtt fel igazán a feladathoz. Habár a Godzillát szerettem gyerekként, az igazi nagyágyú A függetlenség napja marad tőle, mert tele van jó dumákkal és karakterekkel és a korához képest nagyon látványos. A sci-fi és a katasztrófafilm határán remekül egyensúlyozik, sajnos későbbi munkáinak karaktereiből már hiányzik az a fajta szerethetőség, ami itt még olyan jól működik.

A sötétség krónikája

The-Chronicles-of-Riddick-Poster-USA.jpg

Mivel a 22 évente sötétség egy komoly alacsony költségvetésű sci-fi mérföldkő, így az nem, csak a folytatása kerülhetett fel a listára. Én mind a kétszer remekül szórakoztam ezen a látványos és izgalmas filmen, ahol Riddick olyan cool, hogy már csak emiatt túlélné a napokat Crematoria felszínén. Idén érkezik a Riddick, a sorozat 3. része, ami remélhetőleg ötvözi az első kettő film jó tulajdonságait...

Csillagközi invázió

troopers20poster.jpg

Paul Verhoeven egy bitang szórakoztató filmet rittyentett a hatalmas rovarok vs emberek alapgondolat köré csupa B kategóriás színésszel. 1997-hez képest pazar látványvilágot kapunk és a történetre sem lehet különösebb panaszunk. Szintén fiatalkori emlék: akárhányszor láttam, mindig magával ragadott, pedig ez sem tökéletes alkotás.

Men in Black: Sötét zsaruk

blog457_MenInBlack-poster.jpg

Szintén 1997, amikor is az azonos című képregény alapján elkészült a Sötét zsaruk című film, ami véglegesen bebetonozta Will Smith helyét a hollywoodi sztárok között. Az idegeneket az emberrel egyenlőként kezelő mozi komoly bújtatott üzenettel bír és reflektál az USA-Mexikó határon mindennapos illegális bevándorlásra is. De azért alapvetően ez egy vicces mozi amiben mindenféle alienek szaladgálnak...

Támad a Mars

MarsAttacks-2.jpg

Tim Burton nem az a tipikus sci-fi rendező, mégis készített két ilyen típusú filmet is. A Majmok bolygója remake-et nem láttam ugyan, de nem sok jót hallok róla, ellenben ez a kellemesen komolytalan inváziós filmecske megéri a pénzét. Bár az effektek borzalmasak, ilyen sztárparádét nem mindennap lát az ember, még a legkisebb szerepekre is ismert színészeket szerződtettek (bár speciel Jack Black ekkor még "sehol sem volt"). És azt is megtanultuk, hogy a fordítógépben nem szabad bízni...

Transformers

transformers-head-on.jpg

Michael Bay utolsó valamire való mozija, aminek fényét sajnos két folytatással is beárnyékolta, pedig szerintem a Transformers egy abszolút szerethető filmecske, amit még a felnőttek is tudnak élvezni (ismétlem, a másik két rész elképesztően gyatra szerintem is). Szép robotok, kellemes humor, nagyszerű harcjelenetek és a világ legmenőbb álcája, Starscream vs Shia LaBeouf idegesítő játéka és a bugyuta Kockás történet.

Tron: Örökség

tron_legacy_poster.jpg

Jajj, de szép keretes szerkezet: Joseph Kosinskinek, a Feledés rendezőjének bemutatkozó filmecskéje, ami kétségtelenül egyedi és gyönyörű látványvilággal bír. Szebbel, mint a sok-sok évvel korábban készült első rész, bár meg kell hagyni, annak is megvan a maga hangulata. Moziélménynek kiváló volt, még ha a történet hagy is némi kívánni valót maga után.

*Ha esetleg a te kedvenc filmedet nem találod a listán, az azért lehet, mert nem tartottam eléggé popcorn sci-finek, hanem valószínűleg jobbnak (nagy ritkán rosszabbnak) egy ilyen felsoroláshoz...

A lista a Feledés apropóján íródott és csak azért, hogy nektek is eszetekbe juttassak egy-két olyan alkotást, amit érdemes lenne megnézni, szigorúan kikapcsolódás céljából. Van itt minden, hiszen nem feltétlenül attól szórakoztató egy film, mert vicces, látványos és idézhetőek a dumák, habár a Függetlenség napja, a Csillagközi invázió, a Men in Black: Sötét zsaruk és az Armageddon tipikusan ilyen. Ezeknél egy fokkal komolyabb A sötétség krónikája, és két fokkal komolytalanabb a Transformers és a Támad a Mars! Az Avatar és a Tron: Örökség leginkább a szemünket kápráztatja el, és igazából a Feledés is ide tartozik, mivel az Avatarral karöltve képviselik a romantikus szálat :)

Mit hoz a jövő? A már a szövegben is említett Riddicken túl idén jócskán kijut nekünk a jóból: A leginkább sci-fis képregényhős, Superman jön nemsokára Christopher Nolan és Zack Snder jóvoltából, de a District 9 alkotójának új filmje, az Elysium is idén startol a filmszínházakban. Will Smith az After Earthtel jelentkezik, J.J Abrams a Star Trek második részével, valamint komoly témából pedig Alfonso Caurón Gravity-jével kell számolnunk.

Lisztes

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr825236242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.21. 19:51:10

@doggfather: Tényleg :) Szerintem az első résznek megvan az a bája, ami szórakoztatóvá teszi. EGy ilyen listán, mint ez simán elfér :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.22. 09:10:13

@lisztes: én nagyon csíptem a képregényt, meg a rajzfilmet is és nem tudok napirendre térni azok meggyalázása fölött. :S

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.22. 11:26:16

Transformers első része tényleg korrekt, a maga popcornmozi szintjén. Főleg, ha a borzalmas folytatások fényében nézzük.

Amúgy ha már az Emlékmás említve volt, akkor az első rész simán ideférne, főleg mert talán az volt az első ilyen klasszikus blockbuster. Na meg ha vígjátékok is szóba jöhetnek, akkor Galaxis útikalauz stopposoknak.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.22. 12:47:27

jó lista, és az összes megvolt :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.22. 12:57:20

@danialves: Az útikalauz basszus :D Kiment a fejemből, pedig igazad van, abszolút helye van a listán.
Az eredeti Emlékmás filmet két okból nem raktam ide: egyrészt tényleg nagyon régen láttam már, szinte még gyerekfejjel, nem sok mindenre emlékszem már (így esedékes az újranézés), másrészt azt inkább sorolnám a meghatározó alkotások közé.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.22. 13:42:59

@danialves: @lisztes: Az útikalauzra mindenki azt mondja aki olvasta (én nem olvastam shem on me), hogy gyalázat lett a film. :S

Nekem tetszett, de azért nem tenném ilyen listára.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.22. 14:32:12

@doggfather: Sosem voltam a híve a könyv meg a film összehasonlításának, egyszerűen tök más műfaj a kettő. Szigorúan filmként nézve az Útikalauz kellően idióta humorral rendelkező angol film, ami már csak emiatt megérdemelné, hogy felkerüljön ide.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.22. 14:47:49

@lisztes: ha már a lista jó popcorn sci fi akkor szerintem nem ide való, pont azért, mert intelligens, idióta humorú film.

Figyelni kell rá rendesen, hogy bedolgozz minden marhaságát. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.22. 17:35:34

@lisztes: Én meg azt felejtettem el, h a klasszikusokat külön kategóriába tetted. Úh az Emlékmás akkor tényleg nem hiányzik innen
@doggfather: Én olvastam a könyvet, a film természetesen nem tudja tökéletesen visszaadni, de sztem az erős túlzás, h gyalázat lett.
(Amúgy <grammarnazi> shame on me </grammarnazi>)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.22. 19:12:32

@danialves: mi a baj a shame on me-vel??

Hogy mondjam magyarul, hogy szégyellem magam/szégyelnem kéne magam/mások szerint szégyenletes így egyszerre, mert a shame on me ezt visszaadja tökéletesen.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.22. 20:26:05

@doggfather: Semmi, csak elírtad a korábbi hozzászólásban, használni jól használtad.

Conan The Librarian 2013.04.22. 22:42:39

Paul Verhoeven valóban egy bitang jó filmet rittyentett a nácizmus alapgondolata köré. Ennyire faszántos filmes szatíra, ami egyszerre értelmezhető könnyed popcorn-moziként és görbe tükörként azóta se nagyon készült.

A Riddicket még nem láttam (csak az első részt), de most beszerzem.

Mészáros Laci 2013.04.23. 07:15:41

Popcorn == nem igényel gondolkodást, nem ébreszt gondolatokat.

Vagy legalábbis nem túl sokat :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.23. 09:35:27

@Mészáros Laci: igen, és?? A listán melyikek igényelnek gondolkodást???

Mészáros Laci 2013.04.23. 10:33:47

@doggfather:

Nem biztos, hogy egyformán látjuk, mert ha valaki megnézett ezer művészfilmet, annak nem igazán igényel gondolkodást pl. az Amarcord sem, hiszen anyanyelvi szinten ismeri a "filmnyelvet." Én viszont egy kocka vagyok, akinek pár éve nyílt ki a csipája.

1. A feledés (fordulatok) megértése néhol nem volt triviális. Bár ebben lehet, hogy tévedek, angolul néztem, feliratok nélkül, helyenként gondot okozott a szöveg megértése. Eléggé egyszemélyes film, néhol Philip K Dick-re emlékeztetett.

2. Az Avatar megértéséhez és élvezetéhez szükséges egy pozitív hozzáállás a spirituális világszemlélethez. Ez környezettől is függ, de életkortól is, ahogy öregszik az ember, hajlamosabb lesz rá. Plusz van benne kötelező társadalomkritika, erősen amerikai üzenetekkel.

3. A MIB-et és a Támad a Marsot régen láttam, de rendesen volt bennük (humoros) társadalomkritika.

4. Az Armageddon és Transformers valóban nem igényel gondolkodást és nem is ébreszt gondolatokat, mindkettő vaólságtól elragaszkodott zskat panelekből épült, bár színvonalas kivitelben.

A többit nem láttam és szerintem nem is fogom :*)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.23. 11:03:10

@Mészáros Laci: a feledés a listán is +1-es. ;)

Az avatar élvezetéhez csak ki kell nyitni a szemedet a látvány a lényeg. Ha nem ismered Pocahontas történetét akkor is tökéletesen élvezhető.

A többi 4 amit írsz gond nélkül elszórakoztat akkor is ha nem vagy otthon az amcsi kultúrában, társadalompolitikában akkor is jó, max nem érted a kikacsintásokat, de nem lesz a film élvezhetetlen.

NÁLAM!!! A popcorn mozi= bemész leülsz megnézed, szórakoztál, kikapcsoltál, ahogy kijössz el is felejted/felejtheted.

Nem piszkálja a csőröd, mint a mátrix, hogy mi is a mátrix, vagy a ponyvaregény, hogy mi lehet a k.rva táskában. például.
Vagy nem sokkol, borzaszt el mint egy háborús film, vagy egy film a társadalomról. Ismét csak például.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.23. 11:38:24

@doggfather: @Mészáros Laci:

"A popcorn mozi= bemész leülsz megnézed, szórakoztál, kikapcsoltál, ahogy kijössz el is felejted/felejtheted." - ez így egész jól meg van fogalmazva. Annyit tennék hozzá, hogy időnként szívesen újranézem, ha kikapcsolódni vágyok, mert kedves emlékeim vannak róla.

A Feledésen gondolkoztam, melyik általam felállított mesterséges kategóriába esik és mivel különösebb mondanivalója nincs, inkább csak a csavarra épül (emiatt persze gondolkodásra késztet kicsit), ezért választottam szórakoztatónak, mert az tény, hogy élveztem a moziban a filmet.

Én magyar nyelven néztem, szerintem abszolút követhető volt.

Mészáros Laci 2013.04.23. 11:58:17

@lisztes:

A feledésből egy kérdés maradt bennem: a klón ugyanaz, vagy nem ugyanaz? Végül beraktam abba a dobozba, ahol "az alvás és a halál között mi a különbség" típusú kérdések vannak és ha úgy alakul, majd megvitatom a Teremtővel :)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.23. 12:17:52

***SPOILER***

@Mészáros Laci: A 49-es és az 52-es mind-mind Jack Harper kb. 5 éves klónjai. Elvileg törölt memóriával, de gyakorlatilag be-be villannak nekik dolgok. A 49-es kíváncsibb természet volt, de ő végül ugye elhalálozott. Így pár évvel később a már a megmaradt emberekkel élő 52-es rátalál az egykori feleségére...

Ha magára a klón definíciójára vagy kíváncsi, akkor az a leszármazás útján keletkező, genetikailag teljesen azonos egyed. Ebből kifolyólag az elkészülésükkor megegyeznek, de mivel szükségszerűen más-más környezetben élnek, más-más hatások érik őket, epigenetikusan egyre inkább különbözni fognak. Akár csak az ikreknél egy idő után teljesen más lesz a DNS metiláltság mintázata.

Hogy miért a 49-esből lett a kíváncsi? Talán azért, mert ő dolgozott azon a szakaszon, ahol az Empire State Building volt, ezáltal az ő emlékei eléggé intenzíven hatottak rá és hívódtak elő... De ugye ez már környezeti hatásra történt.

savaz 2013.04.23. 15:00:46

A függetlenség napja alapvetően jól van megcsinálva, de akkora logikai bukfenc a vége, hogy teljesen szétcseszte az élményt.

A Starship trooper meg már az elejétől szar. Nem igaz, hogy nem tudtak annál jobb harcot kitalálni, mintjogy kiállnak a csávók, kézifegyverből lőnek mint a barom, majd megeszik őket a bogarak így kb az óvodások játszanak középső csoportig. Egy 6 évesnek már van annyi esze, hogy fedezékbő lőjön. Már II. Ramszesz idején volt manőverezés meg fegyvernemek. Nem tudtak volna ebből beemelni valamit 1997-ben? Akkor talán hihetőbb az egész, így nem sci-fi volt hanem bosszantóan béna.

Conan The Librarian 2013.04.23. 22:55:36

@savaz: Direkt nem akartak annál jobb harcot kitalálni. Azért küzdenek úgy, mert az agymosó kiképzés végére már ők is kb a rovarok szintjére süllyedtek, személyiség nélkül ugyanúgy gondolkodnak, fanatizálva vannak, stb. Egy nagy massza az egész gyalogság, nem önálló emberek összessége, azokat nem lehetne beküldeni a darálóba. Az űrhajó pilótáknál meg a jelvényük és az alakulat neve utal konkrétan arra, hogy ők is az emberi rovartársadalom részei. A taktikus harc nem illett volna a koncepcióba. A film csak másodsorban akciófilm, elsősorban szatíra, csak nem direktben mutatja meg a dolgokat.

savaz 2013.04.26. 11:10:11

Hát akkor nagyon nem jött át a szatíra vonal. Végig azon járt az agyam, hogy ha egyik okosnak sem esik le, hogy repülőről is le lehet dobni az atomkézigránátot, akkor pusztuljon az emberiség.

Sance · http://freakcinema.blog.hu/ 2013.08.31. 22:01:41

Armageddon? Függetlenség napja? TRANSFORMERS???!!! Bocs, de ezek nem jó popcornmozik, hanem simán csak bűn rossz filmek. :D A Starship Troopers ráadásul még csak nem is popcornmozi, hanem a náci propagandafilmek gondolatköréből született szatíra, annak meg természetesen zseniális.

A többiről: az Avatar szvsz nagyon felejthető alkotás minden látványossága ellenére is, messze Cameron leggyengébb filmje, szóval akkor már inkább a T2 tőle. A Riddick 2-t én is nagyon szerettem, a rendezői változat meg még jó is. :) A Tron 2 tényleg baromi látványos kis mozi, nekem pl. az volt az igazi IMAX 3D élmény, nem pedig az Avatar.
süti beállítások módosítása