Lisztes megmondja a tutit

10 alulértékelt vígjáték a 80-as, 90-es évekből

2013. július 07. 15:00 - lisztes

Készült számtalan remek vígjáték már az évek során és ha az Oscaron nem is aratnak az ilyen típusú alkotások, azért időről időre feltűnik egy-két vígjátékszínész, vagy akár film is a jelöltek közt. Alan Arkin A család kicsi kincséért nyert pár éve, de a profánabb humorú Koszorúslányokért például Melissa McCarthyt is jelölték tavaly, 2012-ben. Idén pedig a Napos oldal című dramedynek szurkolhattunk 8 kategóriában is, ami végül "csak" Jennifer Lawrence legjobb női főszereplői díját zsebelhette be.

CM-comedy-hollywood-sign.jpg

Szentimentális típus vagyok valószínűleg, de igazán ütős vígjáték szerintem nem nagyon készült az utóbbi években (talán a Vissza a jelenbe fogott meg igazán). Ami az én ízlésvilágomat illeti: a 80-as, 90-es évek komédiái azok, amik bármikor a képernyő elé tudnak szegezni. Főleg az akkori SNL generáció alkotott igazán felejthetetlen darabokat, de egy-két, ma már régi motorosnak számító színész is ez idő tájt érte el karrierje legnagyobb sikereit. Összeszedtem hát 10 olyan vígjátékot, ami ebben a korszakban született és nem feltétlenül örvend a neki kijáró kultusznak. Szerintem.

A sorrend nem időrendi, hanem a legkevésbé zseniálistól halad az abszolút géniuszig. Valamelyik film azért szerepel rajta, mert kevesen ismerik (pedig kellene), valamelyik pedig azért, mert halvány lila gőzöm sincs, miért nincs az imdb 250 legjobb filmjét felvonultató listájában...

10, Ők is a fejükre estek (1990)

946806__01_11_21.jpg

A dél-afrikai Leon Schuster (Jenki Zulu, Csonthülye) karrierje csúcspontján hozta össze ezt a kétségkívül vicces, bár gyermeteg humorral operáló filmet. A magyar címmel ellentétben nincs sok köze az Istenek a fejükre estek című filmsorozathoz (hozzáteszem: hál'istennek). Nagy erénye, hogy ha nem is a legkifinomultabb módon, de görbe tükröt állít a nemzetközi törekvéseknek és az ENSZ "békefenntartói" elé tart görbe tükröt. Biztos vagyok benne, hogy ez gyerekként ütött igazán, bár ugyanúgy található benne egy-két felnőtteknek szóló poén is. A magyar szinkron kötelező, szerencsére tele van idézhető dumákkal.

Az imdb szerint: 58%

Számomra: 65%

9, Vissza a suliba (1986)

back-to-school-dangerfield1.jpg

Az egyébként gyakran idegesítően affektáló, folyton kidüllesztett szemű (mert az poén ugye) Rodney Dangerfield egyik legjobb vígjátéka. A fickó mozifilmes karrierje nagyon későn indult be, a Golfőrültekkel robbant be a köztudatba, de ekkor már 60 felé járt... Rövidke karrierjének messze ez volt a legemlékezetesebb főszerepe. Habár az ötlet már itt sem volt túl eredeti, a Vissza a suliba remekül kezeli a szituációt és rengeteg poént sikerül felvonultatnia. Nem mellesleg az itt még eléggé kisfiús külsejű Robert Downey Jr.-t is láthatja a nagyérdemű...

Az imdb szerint: 63%

Számomra: 70%

8, Legénybúcsú (1984)

scaled.png

Eredetileg az itthon kevésbé ismert "Segítség, felnőttem" című film került volna a listára, de aztán rájöttem, hogy az nagyon is korrektül van értékelve, Tom Hanks még Oscar-jelölést is kapott érte. Ellenben a durva bulizást és az esküvő környékén játszódó vígjátékokat nem mostanában találták ám fel, bármennyire is divatosak. 1984-et írunk, amikor Tom Hanks pár haverjával, köztük az Amerikai nindzsával egy irdatlan nagy partyt csapott csajostól, piástól, szamarastól. Minden kétséget kizáróan megelőzte korát és a filmszerető emberek is örülhetnek, hiszen nem egy híres alkotás megidéződik...

Az imdb szerint: 60%

Számomra: 70%

7, A vasmacska kölykei (1987)

overboard1.jpg

Az amnéziás vígjátékok egyik legjobbika, a csúcsformában lévő Goldie Hawnnal és Kurt Russellel. Azon felül, hogy remekül adja át a vidéki Amerika hangulatát a 80-as évekből, a főszereplők közt is kifogástalanul működik a kémia (ami nem meglepő, hiszen Hawn és Russel '83 óta élettársak). A gyereknevelés és a jómódhoz szokott, de erre nem emlékező nő esete a házimunkával remek szituációs poénforrások és a film ezt maximálisan ki is használja. A felhasznált zenék repertoárja széleskörű, ezek teremtik meg igazán a hangulatot hozzá.

Az imdb szerint: 65%

Számomra: 75%

6, Oszkár (1991)

089532-264.jpg

Ha már Hollywood az európai filmterméshez nyúl, kívánom, hogy mindig úgy tegye, ahogy azt 1991-ben az Oszkárral. A film egy francia színdarab (illetve készült egy Luis de Funes komédia is belőle) hollywoodiasított átirata, csupa kiváló (főleg karakter-)színésszel. Stallone akciósztárként az igazi ugyan, de a Pusztító mellett ez a másik olyan vígjátékszerepe, amiért megérdemelne egy kicsit nagyobb elismerést. A szesztilalom idején játszódó gengszterkomédia elképesztően pörgős és pattogó, sziporkázó dialógusokkal nyújt felejthetetlen élményt.

Az imdb szerint: 59%

Számomra: 80%

5, Bilko főtörzs (1996)

Sgt_Bilko_G_02.jpg

A valaha élt egyik legjobb komikus, Steve Martin utolsó, igazán vicces és elsőosztályú szórakozást nyújtó vígjátéka. A korrupt,  a laktanyát las vegas-i kaszinóvá és fogadóirodává átalakító főtörzs és csapatának története tele van jobbnál jobb poénokkal. Dan Aykroyd a kissé naiv felettes szerepében szintén zseniális, karaktere rengeteg vicces szituációnak ágyaz meg. A film egyébként egy, az 50-es évek végén futó sorozatból készült. Az első közel 20 perc üt igazán, utána igaz kicsit megfárad, de még így is folyamatosan működésben tartja a rekeszizmainkat.

Az imdb szerint: 54%

Számomra: 85%

4, Az utolsó akcióhős (1993)

Movies_Films_L__Last_Action_Hero_010172_.jpg

Ha van alulértékelt vígjáték, hát akkor ez az. Ebben a darabban minden megtalálható, ami a 80-as, 90-es évek krimijeire, buddy cop filmjeire jellemző - természetesen olyan görbe tükröt állítva eléjük, hogy az már egyenes... Ha Stallonénak a Pusztító és az Oszkár a két valamiére való vígjátéka, akkor Arnienak az Ikrek és ez a film... A forgatókönyvet többek közt Shane Blacknek (Halálos fegyver, Vasember 3) is köszönhetjük, szóval az idézhető dumákból sincs hiány. Jack Slater igazán megérdemelne egy különálló filmecskét...

Az imdb szerint: 60%

Számomra: 90%

Az utolsó három egyben a három legzseniálisabb darab, amiknek minden idők legjobb filmjei közt van a helyük...

3, A három amígó (1986)

three-amigos.png

A film, amiben három kisemmizett hollywoodi színész a 20-as években a veszélyes Mexikóba megy pénzt keresni, mert rosszul értelmeznek egy szót... Három kiváló komikussal egy nagyszerű és végig vicces hamisítatlan vígjáték, ami rengeteg jelenetében megidézi a Hét szamurájt. Egyszerűen süt az egészről, hogy jó hangulatban telt a forgatás, az egyik főszereplő, Chevy Chase is ezt tartja a legjobb filmjének. Mi pedig örülhetünk, hogy olyan klasszikus jelenetekkel szórakoztatnak minket, mint amiben El Gapo papol a nőkről meg a türelemről Jefének...

Az imdb szerint: 62%

Számomra: 95%

2, Krokodil Dundee (1986)

knife.jpg

A vidéki suttyó a nagyvárosban koncepciót talán sosem sikerült annyira élvezetesen és viccesen bemutatni, mint azt Paul Hogan 1986-os klasszikusában tették. Nem véletlen az Oscarra jelölt forgatókönyv, a Krokodil Dundee ugyanis egy nagyon szépen megtervezett, humoros, de hihető szituációkkal telezsúfolt igazi amerikai vígjáték - Ausztráliából. Hogan nagyon jól eltalálta ezt a karaktert, amit igazából saját magáról mintázott egy new york-i vakációja után. Az igazi Krokodil Dundeetól valószínűleg csak a nevet kölcsönözték: volt ebből per is, amit a filmesek nyertek, szóval Hogan nyilatkozataiban diplomatikusan azt hangoztatja, hogy saját ötletből készült. Mindegy végül is, a lényeg, hogy én rohadt jól szórakoztam rajta már gyerekként is, hát még kinyílt csipával...

Az imdb szerint: 65%

Számomra: 100%

1, Amerikába jöttem (1988)

coming.jpg

Példás forgatókönyv alapján, ízig-vérig a 80-as évek Amerikájának hangulatát sugárzó film Eddie Murphy legendás alakításában (alakításaiban). Felnőtt fejjel kétszer annyi poén tűnik fel az embernek, mint tejfölösszájúként (például New Yorkban hová máshová menne egy feleség után néző trónörökös, mint Queensbe?). Cuba Gooding Jr. első szerepét köszönheti az Amerikába jöttemnek, de Samuel L Jackson sem volt túl ekkor még sokkal több filmen. A rendező John Landis korábbi vígjátékából, a szintén zseniális Szerepcseréből is cameózik az a két jómadár, akiket épp Eddie Murphy tett tönkre a tőzsdén... természetesen koldusként. Az az Eddie Murphy aki itt játszott először több szerepet elmaszkírozva - ez később a védjegyévé vált (Bölcsek kövére 1-2, Norbit). Kár, hogy ma már sajnos nem tündököl úgy a 90-es évek egyik legjobb akció-vígjátéksztárja a mozivásznon.

Az imdb szerint: 68%

Számomra: 100%

Ez hát az én 10-es listám gyerekkorom kedvenc vígjátékaiból, amiket még ma, felnőttként is átlagon felülinek tartok. Bármelyiket újranézném bármikor és sajnos, mivel csak 10 film kerülhetett fel, kimaradt jó pár arra érdemes darab (Kémek, mint mi, Szerepcsere, Tökös tekés, Drágám, a kölykök összementek). A sokra tartott darabok mellett (Idétlen időkig, Segítség, felnőttem, Szellemirtók, Ace Ventura) számomra ezek a filmek jelentették az igazi szórakozást. A te kedvenceid közt van olyan vígjáték ebből a korszakból, amit nagyon imádsz és nem érted, miért nem ismerik/szeretik többen? Kommentben várom a tippeket :)

Lisztes

97 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr635312519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.07. 15:14:15

Az Oscar mitől lenne alulértékelt? Szinte mindenki szereti és látta :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.07.07. 15:49:47

@REMY: nézd meg az imdb pontozást. ezt a filmet csak európában értékelik, ámerikában hatalmas bukta volt minden szempontból.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.07. 15:55:14

@REMY: @Santino89:
Kicsit módosítottam és beraktam az imdb pontozást és azt, hogy számomra mennyire jó a film. Bár megvallom őszintén rühellem egy nyamvadt számmal megmondani, hogy milyen is valójában az, amit néztem, de így talán könnyebben érthető, mire is gondoltam.

Egyébként az Oszkárt speciel a kritikusok nem nagyon csipázták, amikor mozikba került. Itthon sokaknak tetszik, az tény, de máshol nam nagyon csípik.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.07.07. 23:35:36

a listát azért értem mert a TE listád :D

de szerintem ebből a filmből több egyáltalán nem alul értékelt, attól nem lesz alul értékelt valani, hogy Amerikában bukott, ha Európában szeretik

az alul értékelt azt jelenti, hogy Csodálatos Pókember :D ami nekem meg Santinonak tetszik az egész világon

ezeket a filmeket mind értékelték, 60% feletti osztályzat az Imdb-n egyáltalán nem rossz, hiszen nagyon sokan szavazhatnak

inkább az van, hogy ezeket a filmeket már csak Tv adja, mert változtak az idők, egyiket másikat, pl Ők is fejükre estek, legalább 20* láttam, annyiszor leadta anno a kereskedelmi, volt hogy hetente kétszer is

a Bilko főtörzs számomra innét kilóg, szinte bármelyik Martin film ebből az érából viccesebb, és ugye ott van a Három Amigo, - annyit idéztek belőle a haverok egyáltalán nem ismeretlen, vagy alulértékelt :D

Korkodil Dundee mitől lenne alulértékelt? az egész haveri köröm imádja, csak én utálom ezt a filmet

Vasmacska kölykei, Legénybúcsú sose tetszett, Rodney Dangerfielddel meg ki lehetne üldözni a világból, nála jobban csak Ernestet rühellem

az Aerikába Jöttem egy ékkő, sokkal nagyobb helyen van mint akár a Szerepcsere, vagy a sokkal Gázabb Gentlemanus, Harlemi Éjszakák (de esküszöm még azoknak is hatalmas rajongótábora volt középsuliban a haverok körében)

az egyetlen ami innét valóban Alulértékelt az az Utolsó Akcióhős, azt a filmet egész egyszerűen nem értik az emberek, és talán két három emberrel találkoztam életem során akik hozzám hasonlóan szeretik.

Ez már nem is vígjáték, ez egy akkora paródia, hogy leborulok mindenki előtt aki részt vett az elkészítésében, minden egyes pillanata epic. És amikor időről időre készül egy ilyen film, akkor néznek értetlenül a barmok a moziszékben, hogy ezt most mér? Mi volt ez?

Persze elképzelhető hogy ehhez a filmhez geeknek kell lenni és akkor érted, és ezért lőttek vele mellé. Anthony Quinn mint maffiavezér (ha jól tudom utolsó szerepe volt) ahogy úszik a medencében mint Shelley az Utolsó Cserkészből

én még beszuszakoltam volna Az isten nem ver Bobbal!- nem rég néztem meg és szarrá szakadtam rajta, nem is emlékeztem hogy ennyire jó filmecske.

már csak azt nem értem, ez a remek kis lista, miért nem a FilmBookon jött ki :p

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.08. 00:36:53

@lisztes: "Bár megvallom őszintén rühellem egy nyamvadt számmal megmondani, hogy milyen is valójában az, amit néztem, de így talán könnyebben érthető, mire is gondoltam."
Ezzel én is pontosan így vagyok, nekem is mindig borzasztóan nagy agyalás egy pontszám megszülése, de az emberek enélkül nem értik, hogy tetszett-e a film.

Amúgy a 80-as, 90-es évek vígjátékaiból nagyon le vagyok maradva ezt a listát látva, de úgy vagyok vele, hogy ha egyet láttál, akkor láttad az összeset, engem ez a korszak nagyon nem fogott meg. Szerintem mindent elmond rólam, hogy az első helyezett Amerikába jöttem-et láttam csak, ami úgy-ahogy bejött, de számomra nagyrészt feledhető filmről van szó. (Pedig én sem voltam öreg, amikor megnéztem)

prokee · http://blog.prokee.hu 2013.07.08. 08:18:13

Steve Martini értelemben is alulértékelt, pedig igen jó a Mixed Nuts, Segítség, karácsony, Juliette Lewiszal.
Valamelyik alternatív kábelcsatornán adták minden karácsonykor, a jézusélete-budspencer vonalat ellensúlyozandó.

sunblind 2013.07.08. 08:42:17

Hiányzik a Vaklárma.
És a Vissza a suliba az első szinkronnal jó csak, de azzal annyira, hogy nálam az első helyre is akár. www.youtube.com/watch?v=9veUdoow0dg

ddrum77 2013.07.08. 08:42:25

A Riviéra vadorzói Steve Martinnal és Michael Caine-nel.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.08. 08:44:14

@scal:

"Honnan tudtad, hogy a szekrényben rejtőzik?"

"Mindig rejtőzik valaki."

- Bocs, ha nem szó szerint idéztem, de a német szinkron jobban bennem van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.08. 08:46:00

@danialves:

"Szerintem mindent elmond rólam, hogy az első helyezett Amerikába jöttem-et láttam csak, ami úgy-ahogy bejött,"

- Én személy szerint ebben nem látok semmi kivetnivalót. A humorban mindenki mást értékel.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.08. 09:05:33

60% körüli eredmény az imdb-n már igencsak jónak számít egyrészt, másrészt ha ezek annyira alul lettek volna értékelve, gyerekkorodban el sem jutnak hozzád.

Egyébként a Krokodil Dundee nekem nagyon nem jön be, és így én a 65%-os imdb pontszáma alapján felülértékeltnek tekintem, mert bőven 5 pont alattiak közül is vannak olyanok, amelyek tetszenek :-)

Az Amerikába jöttem meg elmegy, de tipikus amerikai tucatvígjáték, tipikus amerikai filmes álromantikával kombinálva.

Mad Mind 2013.07.08. 09:21:16

Mindet láttam.
Bilko szerintem nem igazán jó, és Rodney Dangerfieldet se kedvelem, de a többi eléggé ott van. Mondjuk, Az utolsó akcióhős, nálam magasabban végzett volna.

2013.07.08. 09:22:51

Az utolsó akcióhős egy tömény zsenialitás, szomorú, hogy az valóban alulértékelt. A többi felsorolt film, ha nem is mind alulértékelt, nagyon jók,, az Amerikába jöttem egyszerűen klasszikus, a Vasmacska kölykei bájos, az Oscar (nem bírom Oszkárnak hívni/írni) pedig alapmű. A Dutyidilit nem tudom hogy értékelték az IMDB-n de nálam az is favorit a régiek közül. Ja, és Vinny az együgyű, szerintém szintén ebbe a sorba való.

chrisred 2013.07.08. 09:27:50

Kedvenc, amit nem értékelnek: Sherlock és én (Without a clue), Michael Caine és Ben Kingsley a főszerepekben.

Aha, persze 2013.07.08. 09:31:32

Mr Baseball - Bevallom ez csak felnőtt fejjel tetszett
Karácsonyi vakáció,
Riviéra vadorzói,
Idétlen időkig,

Amiket írtál gyerekkorom nagy vígjátékai voltak, sokszor kívülről tudtuk a szövegeket, de felnőtt fejjel a legtöbb már nem tetszik annyira. Megöregedtem :(

chrisred 2013.07.08. 09:31:52

Ja, a felsoroltak közül az Oscar és az Utolsó akcióhős zseniális, a Három amigo kedves. Bár ha Steve Martin, akkor tényleg inkább a Riviéra vadorzói.

fenyoke 2013.07.08. 09:59:35

Szerintem a TOP vígjáték a 80-as évekből a Hóbortos hétvége (weekend at bernie's)...egyébként meg az Oszkár eredetije a LouDe Funes féle Francia film, sokkal ütősebb!! főleg a Hauman Péter féle szinkronnal.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2013.07.08. 10:25:16

@fenyoke: Én pedig úgy gondolom, hogy ezúttal az amerikai verzió sokkal jobb lett. Funes szokásos ripacskodásánál ezerszer jobb Stallone alakítása.
A többi színészről már nem nem is szólva...

Faby 2013.07.08. 10:29:09

Az Utolsó akcióhős már-már önmaga paródiája is, annyira eltalált. A videotékás jelenet a Stallone féle Terminátor plakáttal, vagy a rendőrségről kijövő Sharon Stone (Elemi ösztönös kosztümben), Robert Patrick (T1000-es faarccal) mind mind zseniális. Vagy ott van a rajzfilmekből is ismert ACME márkajelzés sok mindenen, pl dinamit rudak a kocsiban. Szerintem igazán akkor jó, ha észreveszi az ember ezeket a kikacsintásokat, utalásokat, ugyanakkor van benne némi komolyság is, a fiát elveszítő apa, vagy a komolyzenére rácsodálkozás. Nem mellesleg a rendező John McTiernan, az (szerintem) egyik legjobb akciófilmes rendező, az AC/DC zenéje szintén kiváló!

Nem tudom, minek a jele (nem értem, azt gondolták, hogy a kutya nem veszi észre, vagy mi), de ha néhány ikonikus képsort egy az egyben felhasználnak egy filmből, az azért érdekes!

www.youtube.com/watch?v=Aon6hKGoEpw

Dr. No 2013.07.08. 10:30:54

Nagyon hiányolom a listáról Steve Martin és Eddie Murphy közös klasszikusát, a Hamis retikül nindzsákat.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.08. 10:37:02

Rodney Dangerfield-hez egy kicsi kiegészítés: azért nem szerepelt sok filmben, mert ő elsősorban stand up komikus. Érdemes a youtube-on rákeresni az előadásaira, szerintem zseniális az öreg (bevezetésnek ez jó lesz: www.youtube.com/watch?v=9FPv2toi5og).

VacakBlogHu 2013.07.08. 10:37:43

A csudába :) Avenging Angelo (Késő bosszú) Stalloneval, de ez már 2002.

Szevasztok 2013.07.08. 10:39:41

"Finuccik ül!"
"Azt tudtam hogy ő a lányom, de nem gondoltam, hogy én vagyok az apja!"

Szenzációs!!!!

Szevasztok 2013.07.08. 10:41:57

@lisztes: A listáról hiányzik az én legnagyobb kedvencem, a Kalózok Polanskitól. Szintén nagyon alulértékelt, pedig minden perce telitalálat!

Dr.Zomboss 2013.07.08. 10:57:37

Szerintem a legjobb a Fergeteges forgatás, meg persze a Bud Spencer-Terence Hill filmek.

furo80 2013.07.08. 11:03:34

Nekem az összes film tetszik. Kár, hogy ma már nem készítenek ilyen filmek.

Tesveer 2013.07.08. 11:09:18

@Ensiada Arkoveitie:
Szerintem az imdb 6.0-ás osztályzat az a kategória, amit érdemes megnézni, de nem kiemelkedő.

Ilyen alapon a listáról ami szerintem is jelentősen alulértékelt (a 3 leggyengébbet nem láttam), az az Oscar, és A három amígó. Előbbi egyébként könnyen lehet hogy a magyar szinkron miatt ilyen népszerű itthon, másképp nem tudom elképzelni hogy lehet ennyire alacsonyra osztályozva(meg kéne nézni eredeti hanggal...). A három amígót viszont elég rég láttam, és csak annyira emlékszem hogy akkor nagyon tetszett, de lehet újranézve már más lenne a véleményem.
Ezeken kívül még a Bilkó és az Utolsó akcióhős ami kissé alulértékelt, de a többi kb. rendben van. Az Amerikába jöttem 6,8-a pl. már tényleg elég jó osztályzatnak számít.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2013.07.08. 11:32:35

A Vissza a Sulibaban szerepel Kurt Vonnegut.

kilgore.trout 2013.07.08. 11:45:56

A fergeteges forgatást én is nagyon hiányolom.Bar lehet, hogy perverz vagyok, mert a baráti körömben egyedül en imádom, de szerintem az a film maga a zsenialitás.
Meg persze az Oscar! Az tényleg üt.

GeGe007 2013.07.08. 11:49:53

nekem a 80-90-s évekből a Chevy Chase, Dan Aykroyd filmek jönnek be. Nem tudom ezek mennyire alul értékeltek, de örök darabok az ifjúságomból.

Nagyzee 2013.07.08. 11:54:18

A Ford Fairlane 5.8 pontos imdb átlaga is elég sovány, bár erős a gyanúm, hogy elsősorban a szinkron miatt kultfilm nálunk.

Nekem nagy kedvencem még Az ember, aki túl kevesett tudott, Bill Murray egyik legjobb vígjátéka szerintem. 6.3 pontnál biztos többet adnék rá.

A fenti 10-es listából Az utolsó akcióhős és az Oscar a legjobbak szerintem.

Csokáv 2013.07.08. 12:04:49

Erik a viking nálam mindent visz.

Hanzi 2013.07.08. 12:12:36

Filofax avagy a sors könyve...az is klassz volt!

Hanzi 2013.07.08. 12:15:43

@Szevasztok: Például az az a film amiből csak annyira emlékszem,hogy mikor felálltam a székből:Úristen,ez de szar volt!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.08. 12:16:16

@shitgun: egyetértek szerintem is az utolsó akcióhős/oscar talán itt a legjobb

ami még szerintem jó, az a nekem8, és a trópusi vihar, bár utóbbi nem éppen a 90-es évek...

de ezeken kívűl talán nincs is jó vígjáték :(

Édesapa 2013.07.08. 12:36:07

hol marad az Utolsó cserkész vagy a Bizánci tűz?

GrofZero 2013.07.08. 12:43:44

Golfőrültek 2. (Caddyshack2) 3,5-öt kapott, legalább 9-et adnék neki :)

szepi79 2013.07.08. 13:02:35

az utóbbi kommentek alapján úgy tűnik, sokan nem értik, hogy a fenti listában nem a top10 vígjáték szerepel, hanem a top10 ALULÉRTÉKELT vigjáték.

worxland 2013.07.08. 13:29:01

@Nagyzee: Fairlane eredeti hanggal nulla. Feró már ezért az egy szinkronért is bronz lovasszobrot érdemel. Meg a fordító is.

Stringer 2013.07.08. 13:30:29

Tán' írták is már - egyik sem alulértékelt. IMDB meg Rottentomato adatbázisnak jó, de értékelőnek inkább megmosolyogtató. Szerintem.

Balt 2013.07.08. 13:33:18

Gremlins/Szörnyecskék. Meg a maga műfajában (nem tudom, ide belefér-e) a Back to the Future/Vissza a jövőbe trilógia szintén.

Ehh, hamisítatlan '80-as évek, VHS, hullámzó LoFi hanggal... :) (Bár én nyilván moziban láttam, anno még volt olyan is.) :)

nyeviga 2013.07.08. 13:35:54

Amerikába jöttem... kívülről tudom az egész filmet XD Imádom :)

Balt 2013.07.08. 13:35:57

@Balt: Ja, éééés úúúútálom a scifit. A Star Wars sorozatot különösen, bár ide a vígjáték kategóriába beleférhet. :) Igaz, az épp körbelőtte a '80-as éveket. :) Ennél jobban csak a LOTR (és még kevésbé érett gyermekeknek szóló változata) a HP sorozatokat értékelem kevesebbre.

Mazlee 2013.07.08. 13:40:10

Filofax, Better OFF Dead, Ágyúgolyó futam, Smokey és a Bandita, Szerepcsere, Segitség, felnőttem!, Családi vakáció, BSTH filmek, Idétlen Időkig, Éretlenek, Funes filmek, Űrgolyhók....stb persze ez már a top100 lenne lassan :)

Balt 2013.07.08. 13:41:20

Ja, az "eighties" nem ilyen szigorú megkötés? Pláne nem az USA-ra szűkítve? Akkor a korabeli európai vígjátékok messze verik a mezőnyt: Mauricio Nichetti, A Monty Pythonosok kései munkái, uram bocsá' a k-európai "cseh új hullám "utóvéd": Kusturica, Dusan Makavejev stb.

Balt 2013.07.08. 13:42:17

Picasso kalandjai

Édesapa 2013.07.08. 13:44:50

@szepi79, első ezen a néven:

a Bizánci tűz-re pont igaz, hogy alulértékelt, szerintem az Utolsó cserkészre is, de ebben az esetben elfogadom, hogy én értékelem túl.

agtalpai · http://talpai.net 2013.07.08. 13:45:31

a Bilko főtörzs szerintem az egyik legszarabb Steve Martin film, amit találhatsz - a A Riviéra vadorzói, az örömapa egy-kettő és a repülők, vonatok, autók is jobb ennél az erőltetett, közepesen vicces kapufaparádénál.

Balt 2013.07.08. 13:46:00

@brian halála: Tényleg, a zsarulesen is jó, igaz, műfajilag határeset: a szintén köztes Halálos fegyver fordítva elegyítve.

mann 2013.07.08. 13:46:05

Kémek mint mi
Na azon is sokat röhögtem.

Az Oscar magyar szinkronja tényleg szenzációs, a mai napig leülök elé ha adják valahol.
"Persze, hogy tudtam! Csak nem sejtettem!"
:D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.08. 13:47:33

Na, megpróbálok reagálni a főbb felvetésekre:

A Ford Fairlane bevallom nekem annyira nem tetszett, azért nem került fel. Ez a helyzet a Fergeteges forgatással is (a film ötlete egyébként zseniális).

Ellenben a Filofaxot nagyon bánom már, hogy kihagytam, az tényleg jó darab.

Ugyanígy sajnálom, hogy nem került fel a Hóbortos hétvége sem, azt is ronggyá néztem.

Az Idétlen időkig és a Vakáció filmeknek szerintem rendben van az értékelése.

Utolsó cserkész inkább akció kategória egyrészt, másrészt pedig annak elég nagy kultusza van. Egyébként már írtam róla ezen a blogon, rohadt jó film.

A profán paródiákat (Top secret, Űrgolyhók, Airplane, Robin Hood a fuszeklik fejedelme, Csupasz pisztoly filmek, Maffia, stb) szándékosan hagytam ki.

A Vaklármát és a Riviéra vadorzóit nagyon-nagyon rég láttam már, lehet érdemes lenne újranézni őket :)

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2013.07.08. 13:57:23

a Weekend at Bernie's 6,1 pontja gyalázat. legalább 10-et érdemelne.

Zus 2013.07.08. 14:00:59

Kimaradt a Bizánci tűz (Christopher Lambert, Chistopher Lloyd, 1990) és - igaz, nem a 90-es évekből, hanem a 70-esből - a Kzdődjék a forradalom, de nélkülem (Donald Southerland, Gene Wilder, 1970), Vigyázat Vadnyugat (Terence Hill, 1972 ?), Ifjú Frankenstein (Gene Wilder, 1974), Afrika Express (Giuliamo Gemma, 1976 ?) DE CSAK AZ EREDTI, ÁTKOSBELI SZINKRONOKKAL !!!!!! És NEM A K......T RTL KLUBOS SZARRAL, mert abból MINDEN POÉNT KIVETTEK !!!!! A fentiekből is lehet idézni rengeteget. Ezek is méltók a cikkben felsoroltakhoz.

Zus 2013.07.08. 14:03:35

Megfigyelte már valaki, hogy ha a kritikusok lehúznak egy filmet, az általában jó és sikeres ? Engem emiatt nem érdekel a filmkritika.

Szelid sunmalac 2013.07.08. 14:07:31

@lisztes: A Vaklarmat mindenkepp erdemes. Epp most nezettem meg a gyerekkel is. Az Oscar nalam mindig 100-as lesz.

mann 2013.07.08. 14:07:36

Ja és a Fészkes fenevadak. Az is jó volt a Kémek mint mi mellett.
Meg a Hal neve Vanda vagy mi.

2013.07.08. 14:11:17

@lisztes: Nem vagyok kritikus, de az Oszkár szerintem totális tévedés.

Szelid sunmalac 2013.07.08. 14:15:48

@mann: Epp a multkor a munkahelyen jott oda egy kollega a tarsasaghoz, es csak annyit mondott: "Doktor!" Mire mindenki "Doktor!"

szepi79 2013.07.08. 14:49:46

@Édesapa: nem pont rád gondoltam, és az utolsó cserkész nem is annyira akciófilm, de oké, legyen, a bizánci tűz hiányzik :P

kisvakond 2013.07.08. 14:51:45

Ha alulértékelt vígjáték, akkor ez a kettő:
Ó azok az angolok / Stiff upper lip
www.imdb.com/title/tt0120210/?ref_=fn_al_tt_4
és
Csináljátok,de nélkülem / Start the Revolution without me
www.imdb.com/title/tt0066402/

Mindkettő sírvaröhögős, és az ismerőseim jelentős hányada a létezésükről se tud..

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.07.08. 14:56:49

Az ember, aki túl keveset tudott. Bill Murray (egyik) klasszikusa. Bár talán nem alulértékelt, azt hiszem.

hátsó szándék 2013.07.08. 15:02:21

Az Idetlen idokig hatalmas film! Plusz nekem a kedvencem volt a Dobjuk ki anyut a vonatbol, ami a maga faraszto mivoltaban nagyon egyedi. Es az abszurd Eszelos szivatas? Dan Aykroyd pelo-szeru orr-maszkjaval...

Psyman 2013.07.08. 15:19:26

Az Amerikába Jöttem szenzációs film. A fekete színészet minden komoly alakja felvonul benne. Nekem a személyes kedvencem pedig még mindig James Earl Jones, mint Jaffe Joffer király :D

nemecsek ernő áruló 2013.07.08. 15:21:56

Hárman slamasztikában (Seems like old times)
www.imdb.com/title/tt0081480/

Gyerekként láttam, és máig imádom. Nem tudom, hogy a magyar szinkron miatt-e, de eredeti nyelven sose láttam, az első klasszikus szinkronnal pedig... máig bármikor meg tudom nézni, és jóízűen kacagok a poénokon. Goldie Hawn, Charles Grodin és Chevy Chase egyszerűen tökéletes, és eléggé úgy érzem, hogy alul értékelt filmről van szó.

csumpika1 2013.07.08. 15:37:03

Mind jó vígjáték volt.. :)

Ha már Chevy Chase, akkor szerintem a Fletch, Fletch 2 és az Eszelős szívatás is nagyon jól sikerült darabok.. :) (és persze az Óvakodj a törpétől, de az 70-es évek vége..)

harasta 2013.07.08. 16:02:27

Rossz a lista olyan film nem szerepelhet a legjobbak között amiben Steve Martin játszik. Még szerence, hogy DeFunes kimaradt.

230e 2013.07.08. 16:16:04

- Írták már de a Chevy Chase féle Vakációk zseniálisak
- Agymenők (Brain Donors)
- Pénznyelő

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.07.08. 16:29:04

@harasta: jah, még szerencse, hülye barom

Dave_bloghu 2013.07.08. 16:36:11

Alulértékelt vígjátékok közül:

- Harlemi éjszakák (Eddie)
- Alibi Törzs (Richard Dreyfuss, mert az Isten nem ver Bobbal értékelése rendben van)

cibet 2013.07.08. 16:50:36

Már említették a Fergeteges forgatást, szerintem is zseniális, köszönhetően főleg a magyar szinkronnak (mint oly sok régebbi film esetében), Szacsvay László és Dörner György remekel (főleg utóbbi, amikor az idióta öccsöt játsza).
Aki látta: "Gondold azt, hogy át kell lótifutnod az autópályán'" "Uramatyám, uramatyám!" "Hadd hozzak nektek kávét!"
Meg ahogy vihog, kész... www.youtube.com/watch?v=zhnVSdqhiaM

YessicaHard 2013.07.08. 18:19:50

Nekem a Fura Farm Chavy Chase-zel. Azon mindig nyerítek. Ja és a Pénznyelő Tom Hanks-szel. Amikor beesik a padlón, a lyukba és beleszorul a szőnyegbe... Végem van

dreamhotep 2013.07.08. 19:10:09

eddie legjobb filmje. mondjuk nem nehéz, a beverly hills-en kívül van neki még két jó

Jofiu 2013.07.08. 19:14:25

Hudson Hawk!!

: ))
Még a szar szinkron ellenére is.
Szerintem egy kicsit beteg agy is kell hozzá, legalábbis ismerősi körben csak vállrándítást kelt.

vladimir964 2013.07.08. 19:22:10

Bár nem tudom, mikor gyártották őket, egyik kedvencem Bud Spencer "Zsoldoskatona" c. filmje. Gyakorlatilag soha nem játssza egyik Tv sem, pedig szerintem a legjobb filmje. A másik meg Mel Brooks "Bombasiker"-e. Akárhányszor megnézem, könnyesre röhögöm magamat rajta.
És a No1: Pierre Richard "Magas szőke férfi felemás cipőben" Ez egész egyszerűen gyilkos. Feleségemmel a mai napig idézünk néha egy-egy köznapi esetnél belőle.

fzs.1933 2013.07.08. 19:27:35

Örülök, hogy valaki említette a Vinnie az együgyűt!
Steve Martinnak volt egy filmje, ami nekem nagyon bejött. Rick Moranisszal - Az én kék egem. Azt próbálom meglelni az eredeti szinkronnal.
Amúgy a lista - bár ízlések és pofonok - szerintem rendben van.

Teragigamega lélek 2013.07.08. 19:43:40

Az Oscar ezek közül tényleg a legrosszabb.
A legjobb meg talán... a Vasmacska kölykei :)

rozsdamentes arcél 2013.07.08. 20:44:15

80-as évekből a Ketten a hadsereg ellen (Combat High) az, amit kevesen ismernek, pedig jó kis film.
IMDB 4,7
nálam legalább 7

Amúgy jó kis lista, Filofax meg Hóbortos hétvége tényleg odaférne még.

Zsoofka 2013.07.08. 21:14:06

Jöttem, láttam, beköltöztem és Hóbortos hétvége.... Ezeket receptre felíratnám depiben szenvedőknek.... De az Amerikába jöttem és az Oscar is bejön :)

haruka 2013.07.08. 21:46:06

Az Oscar a szinkron miatt zseniális, egyszer megpróbáltam eredetiben megnézni, kb. 5 percet sikerült abszolválni. :)

Veder1 2013.07.08. 21:50:28

Tom Hankstől az Önkéntesek

itt kigyűjtöték a legjobb szövegeket belőle:

www.imdb.com/title/tt0090274/board/thread/10912115

Dr_utcai_arcos 2013.07.08. 22:07:57

Kicsit off, de a Pusztító -csak mert vannak benne poénok- azért ne legyen már vígjáték....

trollsalab 2013.07.08. 22:52:35

Csodálkozom, hogy senki sem említette még Dudley Moore-t. Szerintem a két legjobb -alul értékelt- filmje a Lököttek és a Maradok hűtlen híve. Chevy Chase-től a Kémek mint mi c. filmet említeném. Hamisítatlan 80-as évekbeli vígjáték a Fehér feketében
www.port.hu/feher_feketeben_soul_man/pls/w/films.film_page?i_film_id=67262
és John Chusaktól a Tuti dolog.

qwertzuiop1 2013.07.08. 23:19:56

Lehet hogy csak az idő szépíti meg az emléket, de a Ketten a hadsereg ellen nagyon bejött.

shwarcz bácsi 2013.07.09. 00:00:47

ezeket ki felejtette el? a kategoriajukban, alapfilmek!

Eastbay1 2013.07.09. 00:43:10

Személyes kedvencek:
- Európai vakáció
- A három amigo
- Amerikába jöttem
- Éjszakai rohanás (kusspicsába:D)

Egyébként valszeg az van ezekkel is, mint a Ford Fairlane-nel: a zseniális szinkron qrva sokat javít a filmélményen, ezért értékeljük jobbra őket mint az amerikaiak.
Meg azért, mert minden héten láthatóak a tévében.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.09. 08:50:41

hát ezek inkább túlértékelt, semmint alulértékelt filmek...

Scagnetti 2013.07.09. 09:05:11

Sok tényleg jó film van a listán. Legfájóbb számomra az Utolsó akcióhős. Az a film egyszerűen zseniális, nálam a T2 és a Predator mellett Arnold harmadik legjobb filmje. Annak idején a suliban a fél osztály kívülről fújta az összes szöveget belőle, de még olyan ismerősömnek is tetszett, akinek amúgy humora semmi, az akciófilmeket és Arnoldot sem csípte. Csodálkoztam is, hogy annyira lehúzták.

És bár tudom, hogy megosztó film, de a Hudson Hawk is beférne.

N. J. Sándor 2014.08.12. 20:54:34

Bakker! Az hagyján, hogy mindegyiket láttam, de mindegyik beférne nálam is a top 10-be.
Amiket még talán ide sorolhatnék (bár majd mindet emlegették):
- A férfi aki túl keveset tudott
- Idétlen időkig
- Felejtsd el Párizst!
- Vaklárma
- Koldusbottal Beverly Hillsben

Szerintem is hihetetlenül jó film Az utolsó akcióhős.
süti beállítások módosítása