Lisztes megmondja a tutit

Börtönös filmek TOP50 - 10 még annál is jobb börtönös film (11-20)

2013. november 02. 15:00 - lisztes

A Szupercella megjelenésének örömére beleástam magam a börtönös filmek világába és megnéztem több, mint 60 filmet a témában az utóbbi hónapokban azért, hogy elkészülhessen ez a lista. Mindegyik filmről született írás is a blogomon, tehát ha a bővebb véleményemre is kíváncsi vagy egy-egy film kapcsán, azt is elolvashatod a címek melletti "Kritika" szóra kattintva. Közeledünk a lista végéhez, itt már csupa első osztályú filmmel találkozhattok - szerintem -, úgyhogy egytől egyig érdemes őket beszerezni és megnézni.

End_of_the_world_prison.jpg

A témában megjelent cikkeim:

41-50: 10 jó börtönös film

31-40: 10 jobb börtönös film

21-30: 10 még jobb börtönös film

11-20: 10 még annál is jobb börtönös film

01-10: A 10 legjobb börtönös film

+ A bónusz: 10 film, ami kimaradt

A mai bevezető témánk a színészek. Érdekességként azt figyeltem meg, hogy nagy többségük, ha egyszer elvállalt már egy börtönös filmet, nagy valószínűséggel még egyben is szerepelni fog. Rengeteg olyan (kevésbé ismert) név van, akik például 3 ilyen típusú filmben is feltűntek a karrierjük során, de van, aki még ennél is többen, még ha néhányban icipici szerep csak az övé. A híres duplázók közül Burt Lancester, Steve McQueen, William Holden, Sean Penn, Mel Gibson Jean-Claude Van Damme és Robert Redford neve lehet a leginkább ismerős az átlagembernek.

Persze rajtuk kívül is akadnak szép számmal kevésbé ismert színészek két börtönös filmmel a hátuk mögött, de nem akarok hosszú bekezdéseken keresztül felsorolásokba bonyolódni... Aztán ott vannak a triplázók: Morgan Freeman (Attica, Bilincs, A remény rabjai), Clifton Collins Jr. (Fortress, Az utolsó erőd, A kísérlet), Jeffrey DeMunn (A remény rabjai, Killer, Halálsoron) és persze Sylvester Stallone (Menekülés a győzelembe, A bosszú börtönében, Szupercella). Az igazi ász viszont Clancy Brown, aki a Nehézfiúk, a Láncok nélkül, A remény rabjai, a Ments meg, Uram! és a Hurrikán című darabokban is feltűnt, igaz ezek közül nem mindegyiket tekintem kimondottan börtönös filmnek (a Láncok nélkül-t pedig nem is láttam)...

Azonban nem csak a színészeknél figyelhető meg, hogy visszavágynak a rácsok közé: van pár rendező, aki több filmet is forgatott a témában. A listán szereplő Egy halálraítélt megszökött például Robert Bresson rendező börtön-trilógiájának az egyik része (sajnos a másik kettő közül az egyiket nem tudtam beszerezni, a másik pedig nem felel meg az én börtönös filmes kritériumaimnak). De ugyanaz rendezte a Carandirut és a Pókasszony csókját (Hector Babenco), a Bilincset és a Bilincs és mosolyt (Stuart Rosenberg), a Lángoló börtön filmeket és a Maga a pokolt (Ringo Lam), vagy épp a Halálsoront és A remény rabjait (a magyar származású Frank Darabont)... De már megint túl hosszúra nyúlt ez a bevezető, következzenek a filmek:

jeremy_davies_aand_christian_bale_rescue_dawn_movie_image.jpg

20. Hajnali mentőakció / Rescue Dawn (2006) - Kritika

Téma: Életrajzi, rabok vs őrök, szökés; A börtön típusa: fogolytábor; Műfaj: dráma

Dieter Dengler igaz történetét írta és rendezte meg a leginkább dukumentumfilmesként ismert Werner Herzog. A Christian Bale alakította német származású főhős még a vietnami háború előtt részt vett egy titkos bombázásban, de lelőtték és egy falusi fogolytáborba került, ahol már évek óta raboskodó sorstársokkal találkozott. A háború kitörése után a falusiak és így persze a rabok is elkezdtek éhezni, szóval mihamarabb meg kellett lógni. A bambuszból összetákolt fogda nem nagy kihívás, de az igazi börtönt a dzsungel jelenti, onnan ugyanis szinte lehetetlen élve kijutni...

19. Az alcatrazi ember / Birdman of Alcatraz (1962) - Kritika

Téma: Életrajzi; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: dráma

Újabb igaz történet: Burt Lancester egyik leghíresebb szerepében az életfogytiglani magánzárkára ítélt Robert Stroudotként, vagyis a híres madáremberként láthatjuk. A film készítésekor a valódi Stroud még élt, egy évvel később érte a halál Kennedy meggyilkolása előtt egy nappal. És hogy miért hívták madárembernek? Volt idő, hogy egyszerre több, mint 400 madárkát nevelt a cellájában, könyveket írt róluk és sikeresen kidolgozott egy kezelést az egyik legsúlyosabb kanáribetegség legyőzésére...

18. I love you Phillip Morris / I Love You Phillip Morris (2009) - Kritika

Téma: Szökés; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: vígjáték, dráma, romantikus

Ééés még egy igaz történet... Ne aggódjatok, ebben a 10-esben lesz még három darab... Jim Carrey egy kevésbé ismert, de szerintem rendkívül erős alakításában az egyik leghíresebb csaló, Steven Russell bőrébe bújik, aki millió meg egyszer, mindig más trükköt alkalmazva szökött meg különböző börtönökből, hogy együtt lehessen meleg élettársával, az Ewan McGregor alakította címszereplővel. A rendkívüli IQ-val rendelkező férfi jelenleg nagyon szigorú őrizet alatt tölti 144 éves börtönbüntetését...

celda-211.jpg

17. A 211-es cella / Celda 211 (2009) - Kritika

Téma: Lázadás; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: dráma, thriller, akció

Elég szar ügy, ha az ember önszorgalomból bemegy egy nappal korábban az új munkahelyére, egy börtönbe és miközben a többiek körbevezetik lázadás tör ki és bent ragad a rabok között, nem? Az egyetlen megoldás, ha maga is rabnak adja ki magát. No de meddig tűrheti a főhős, hogy a hatóságok bénáznak és a börtön falain kívül szerveződő tüntetést is erőszakkal verik le? Egy spanyol regényadaptáció, ami nálunk még meg sem jelent (a magyar címet én adtam neki), hiába mocsok jó film. Malamadre eredeti hangja odab*sz :)

16. Bilincs és mosoly / Cool Hand Luke (1967) - Kritika

Téma: Szökés, rabok vs őrök; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: dráma, krimi

Paul Newman legendás szerepében a babszemmel a seggében élő Lukeot formálja meg, akit köztulajdon rongálásáért ítélnek el. Kezdetben ugyan nehezen illeszkedik be a börtönközegbe, de hamarosan a rabtársai közt legendává nemesedik a neve, köszönhetően spéci tojásevő képességének, szívósságának, a csalafinta mosolyának és persze annak, hogy a lehető legpofátlanabb módokon szökik meg a rabmunkából. Az őrök ezért aztán addig cseszegetik, míg végül meg nem törik... George Kennedy Oscar-díjas és Paul Newman még annál is jobb, de mégsem jutalmazott alakításával.

15. Az elítélt / Felon (2008) - Kritika

Téma: Rabok vs rabok, rabok vs őrök; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: dráma, krimi

A film, ami már a nyitójelenetsorában is érdekes kérdéseket feszeget: meddig szabad elmenni, ha az ember ön- és családja védelmében cselekszik? És mindez csak a kezdet. Az elítélt lényegében egy tanulmány arról, hogy mivé válhat egy tisztességes ember (Stephen Dorff) a börtönben, ha életben akar maradni. Ha az elítéltek származás szerinti klikkesedése nem lenne elég, ott vannak a mindennapi frusztrációikat a bentlakókon levezető börtönőrök is... A sztorit igaz történések ihlették és a leghálásabb szerepet alakító Val Kilmernek hála készülhetett el.

17r-span-articleLarge.jpg

14. R / R (2010) - Kritika

Téma: Rabok vs rabok; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: dráma

R, mint Rune és R, mint Rashid. Klasszikus európai börtönkörnyezet, ahol ha nem bizonyítasz, rád szállnak, ahol rosszabb dolgokat kell elkövetned, mint amiért bekerültél, csak hogy túléld. Ahol a drog az úr. Egy helyi dán és egy menekült pakisztáni között kialakuló furcsa barátság története a szigorított részlegen. A Vadászat dán rendezőjének első egész estés filmje - csak ne egy időben készült volna el azzal a fránya Prófétával, mert így sajnos sokkal kisebb figyelem jutott neki annál, mint amit megérdemelne...

13. Éjféli expressz / Midnight Express (1978) - Kritika

Téma: Szökés, életrajzi; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: dráma, krimi

Újabb igaz történet, innentől megint csak ilyesmik jönnek. A 70-es évek elején Billy Hayes úgy gondolta, hogy jó ötlet több kiló hasist a hasához erősítve kicsempészni Törökországból. Pechére néhány terrorcselekmény hatására szigorítottak a reptéri ellenőrzésen. Életfogytiglani börtönbüntetéséből pár évvel és sok-sok szenvedéssel később sikeresen megszökött, majd könyvet írt róla, amit az akkor még kezdő Oliver Stone formált forgatókönyvvé... Randy Quaid és John Hurt lenyűgöző alakításával.

12. Egy halálraítélt megszökött / Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut (1956) - Kritika

Téma: Szökés; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: dráma, thriller

Robert Bresson egy egész trilógiát (a másik két film az Egy falusi plébános naplója és a Zsebtolvaj) szentelt a börtön-témának, de én ezekből sajnos az előbbit még nem láttam (utóbbi pedig börtönből szabadulással nyit és börtönbe zárással zár, de közte a játékidő nagy részében szabadon flangál és zsebel ki mindenkit a főhős). Az Egy halálraítélt megszökött igaz történet, ráadásul meglehetősen autentikus: ugyanabba a börtönépületben forgatták, ahol a szökés történt és az a bizonyos halálraítélt, André Devigny tanácsaival segédkezett a film munkálataiban, sőt: még a szökéshez használt köteleit és kampóit is kölcsönadta a stábnak... Kötelező darab.

1363856314_d.jpg

11. Pillangó / Papillon (1973) - Kritika

Téma: Szökés, életrajzi; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: dráma, krimi

A legbrutálisabb börtönös történet, amivel találkoztam. És persze, hogy valós eseményeken alapszik. Méghozzá egy francia - állítólag - ártatlanul elítélt fickó, Henri 'Papillon' Charriere életrajzi regénye alapján készült, aki egy francia guyanai fogolytelepen volt kénytelen lehúzni közel 20 évet, ebből 7-et magánzárkában. Többször próbálkozott szökéssel (többször sikerült is neki, de mindig elkapták menekülés közben), míg végül meghasadtan, egy elítéltek által kolonizált szigetről sikerült meglógnia egy nagy zsák kókuszdió segítségével a tengeren át. Steve McQueen utolsó nagy alakítása a fiatal Dustin Hoffman szakszerű asszisztálásával.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ennyi lenne az utolsó előtti 10-es, közel van már a finálé, tartsatok ki :) Továbbra is várom a visszajelzéseket kommentben. Hogy biztosan ne maradj le a további cikkekről sem, dobj egy lájkot a facebookos oldalamra! Biztos, ami biztos :) Köszönöm.

Lisztes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr415600044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.02. 15:52:24

Na, akkor érdemes volt beajánlani a Celda 211-et :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.02. 23:05:35

a Pillangót én olvastam könyvben, és szerintem marha szar feldolgozás ez a film, totálisan értetlenül állok a népszerűsége előtt

a könyvben pl. Pillangó nagyjából 15* szökött meg ebből a legelső volt a legeredményesebb, mert akkor jutott a legmesszebbre és valami nővel együtt élt egy lakatlan szigeten, ahol balfasz módon megtalálták és visszarángatták, utána pedig egyre elcseszettebb és balfaszabb szökéseket hozott össze - nyilván mert figyelték - volt hogy még a kerítésig se jutott

ebből a semmit nem ad vissza ez a film, ha van egy adaptáció amit megsemmisítenék, az EZ lenne

quisum 2013.11.03. 20:42:19

Werner Herzog a rendezései és nem a színészete miatt világhírű, az Éjféli expressz-ben pedig a főszereplő Brad Davis (Billy Hayes-t alakítja). Nem tudom mi az,hogy Pillangó meghasadtan kerül az Ördög-szigetre, mert agyilag nincs baja. Ha lehetne, több pontosságot, mert sokan az itt leírtakat etalonnak tartják.

quisum 2013.11.03. 20:43:19

@scal: El kellene még azt a könyvet újra olvasni egy párszor...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.03. 20:50:30

@quisum: Herzognál igazad van, átírom dokumentumfilmesre.

Az Éjféli expressznél nem értem a problémádat, nem írtam olyasmit, hogy más lenne a főszereplő, csupán nekem a 2 mellékszereplő alakítása tetszett nagyon.

Én úgy vettem ki, hogy Pillangó eléggé kikészült az 5 éves magánzárka után, nem kimondottan agyi problémára céloztam. Eléggé ramatyul nézett ki. Togyogott meg minden...

quisum 2013.11.03. 21:10:15

@lisztes: Bocs ha így értetted, de én a meghasadtat egy elmeállapotra értem, ill. én a könyvet is többször olvastam, a filmet is többször láttam és a kettő néha kombinálódik.
Nem akarok okoskodni, de Herzog elég lenne csak rendezőnek ,mert a leghíresebb filmjei nem dokuk. pl. Ahol a zöld hangyák álmodnak, Fitzcarraldo, Nosferatu, az éjszaka fantomja, Woyzeck

portugéza 2013.11.03. 21:12:24

Amikor az indexes ajánlóban odáig jutottam az olvasásban, hogy Burt ..., azt hittem Richard Burton is benne lesz. :)

Én kérek elnézést.

pushup 2013.11.04. 08:44:50

a Pillangó filmben egy szar!
a könyv, az igen. az nagyon rendben van

mojoking77 2013.11.04. 09:48:46

Huha. Most akkor vagy a szerzonek is az egyik kedvenc filmje a Ver kotelez, vagy siekresen kihagyta az egyik legkemenyebb bortonos filmet a listajabol.

Urfang 2013.11.04. 11:08:42

A Fortress akkor a top10-be kerlt?

William Kidd 2013.11.04. 11:23:42

A ver kotelez (Blood in blood out) szerintem eleg nagy klasszikus.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.04. 15:13:04

@Pascal: Sajnos nem, dokumentumfilmekkel nem foglalkoztam.

@mojoking77: @William Kidd: Bevallom nagyon régen láttam, de emlékeim szerint az inkább bandaháborús film és csak egy részében játszódik börtönben. A lista kedvéért nem néztem újra, csak úgy, mint az Amerikai história X-et sem, mert _ha jól emlékszem_ ezek nagyobb része börtönön kívül játszódik. Természetesen ha nem így van, akkor mea culpa. Fent voltak a radaron :)

mojoking77 2013.11.04. 16:51:33

@lisztes: Sebaj. A film kb 80%-a bortonben jatszodik, es iszonyat jo (eltekintve a tobb mint 3 oras jatekidotol, bar meg igy sem vontatott).. Nezd meg megint, ha lesz egy kis idod.. Ha jol emlekszek a youtube-on fent van szinkronizaltan is.. Az Amerikai historia X inkabb csak a jellemfejlodes miatt mutatja a bortont, azert nem igazan baj, hogy innen kimaradt.

svejcinéger 2013.11.05. 13:38:23

a pillangót én a top5be vártam, szóval a lista szar. Nagyon unatkozhatsz, hogy ennyi filmet megnézel egy értelmetlen lista miatt:)És még le is írod, komolyan nem értelek lisztes

Behajtó70 2015.12.22. 08:42:06

MA Pillangó kiváló könyv, mestermű. A film egy nagyon nagy kalap szar!!! Semmit, de semmit nem ad vissza a könyvből, sem a sztorit nem találták el, sem a fő mondanivalókat, sem az érzéseket, sőt, még a helyszíneket sem. Szégyen az a film mindnekire, akinek kicsit is köze volt hozzá.

Mivel a fenti kivaló válogatás a top 50 legjobb filmről szól, kérem, hogy vegyétek ki a sorozatból, még a top 1000-be sem való. Vagy tegyétek be Pirx kalandjait is, mert az sincs olyan távol a témától, mind a Pillangó című .... "film".
süti beállítások módosítása