Lisztes megmondja a tutit

Disney zenék TOP50 - A 10 legjobb Disney zene

2014. december 06. 15:00 - lisztes

Na, itt aztán már beindulnak az események! Üdvözlök mindenkit, ez itt a blog legendás Disney zene TOP50-es listájának utolsó része, a 10 résztvevőből 7 Oscar-díjra jelölttel, és ezek közül 4 nyertessel. Azért az nem gyenge, nincs igazam? És megnyugtatok mindenkit, nem a jelölések és díjak alapján válogattam, és alakítottam ki a sorrendet, egyszerűen ezek tényleg azok a zenék, amik nekem is a legjobban tetszenek a mezőnyből.

disney-logo-logos-ckwschxr.jpg

A sorozat tervezett tagjai:

41-50: 10 jó Disney mese betétdal

31-40: 10 jobb Disney mese betétdal

21-30: 10 még jobb Disney mese betétdal

11-20: 10 még annál is jobb Disney mese betétdal

01-10: A 10 legjobb Disney mese betétdal

+ A bónusz: A 10 legjobb NEM Disney mese betétdal

Rendhagyó módon végül nem a bónusz cikkbe kerültek a "futottak még" kategória tagjai, mivel maga a bónuszcikk is rendhagyó. Ezért aztán itt ragadnám meg az alkalmat, és mielőtt rátérnénk a legjobb 10-re, nézzünk meg egy másik "legjobb 10-et"! Azt a 10-et, ami végül sajnos erre az 50-es listára már nem kerülhetett fel.

Cruella-de-vil-4.jpg

A maximális diverzitást előtérbe helyezve jöjjenek először a pöttyös kutyák, azaz a 101 kiskutya, és a híres dalocska, a Szörnyella de Frász / Cruella De Vil (1961). Aztán itt van mindjárt a Herkules nyitószáma, az Erről mítosz szól / The Gospel Truth (1997), ami sokáig ott tanyázott az 50 között, de végül kipottyant onnan. A Mackótestvér Phil Collinsszal (magyarul pedig Szulák Andreával) szállítja a Ha szeretet él a szívedben-t / Great Spirits (2003), majd őt Billy Joel követi az itthon kevésbé ismert Olivér és társaiban felcsendülő Nincs nem gondom-mal / Why Should I Worry (1988). Ez utóbbi egészen remek muzsika, szintén majdnem bekerült a végső 50-be.

Kutyák, macskák, medvék és múzsák után elefántok a sorosak: a Dumbo is benevezett a buliba a Kisbabám-mal / Baby Mine (1941) (amit egyébként Oscarra is jelöltek), majd őt a Pocahontas nyitódala, a Büszkén, mint a dob ha zeng / Steady as the Beating Drum (1995) követi. Emlékeztek még az Aladdin rajzfilmsorozatra, aminek a főcímét Csonka Pici tolta, noha az eredeti mesében nem őt, hanem Zarecky Miklóst hallani az Ezeregy éj-t / Arabian Nights (1992) énekelni.

741951_1307664159898_full.jpg

Jön A Szépség és a Szörnyeteg, és az Őrá vártunk rég / Something There, ami tök jó muzsika, csak engem túlságosan emlékeztet a Belle-re. Olivér után a Macskarisztokraták is mikrofonhoz jutnak, méghozzá Thomas O'Pamacska, aki egyenesen Koós János hangján zendít rá a Thomas O'Pamacska-ra / Thomas O'Malley (1970). Végül, de nem utolsósorban Phil Collinsé ismét a terep, ezúttal a Tarzan Gyermekember / Son of Man (1999) című számával, amit sokan nagyon kedvelnek, én azonban valamilyen furcsa okból kifolyólag kevésbé... Mindenesetre érdemesnek tartottam arra, hogy megemlítsem :)

És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy akad még olyan Disney-dal, amit itt nem említettem meg, noha anno még Oscarra is jelöltek! Az álmom vár / Almost There és a Van egy város / Down in New Orleans (2009) a Hercegnő és a békából, a csak eredeti nyelven létező Sting szerzemény, a My Funny Friend and Me (2000) az Eszeveszett birodalomból, a Bambiból Az erdő lágyan zsong / Love Is a Song (1942), és az Abrakadabra / Bibbidi-Bobbidi-Boo (1950), ami anno a Hamupipőkében csendült fel...

No, de nem húzom tovább az időt, jöjjön a végső 10:

285046_1250370491506_full.jpg

10, Néhány jó falat / Bare Necessities (1967)

Mese: A dzsungel könyve; Típus: Tanító; A jobb verzió: Magyar; Oscar: Jelölés

Balu az egyik legnagyobb arc a Disney mesék történetében, bizonyos szempontból felfogható Timon és Pumba előszeleként is. A hedonista maláj medve, aki csak testben felnőtt, lélekben még mindig csak egy bocs, megtanítja Mauglit, az emberkölyköt egy-két tuti fogásra a dzsungelben: például hogy a kaktuszfügéhez a karom való, a papayához meg csak a mancs a jó. És természetesen mindezt Csákányi László zseniális magyar hangján, aminél nincs jobb változat széles e világban.

9, Erős légy / Be a Man (1998)

Mese: Mulan; Típus: Tanító; A jobb verzió: Magyar; Oscar: -

Angolul persze nagyobb poén, amikor a Mulan végén a nőnek öltözött katonák épp a császári palotába készülnek bejutni, és közben ismét felhangzik a Be a Man, de még ennek ellenére is a magyar változatra szavazok Stohl Bucistól, mindenestől. A Mulán tréningmontázsa az egyik legjobb, ami valaha is meséhez készült: csodás íve van, és a fordulópontnál igazi katarzist élhetünk át, aminél csak a híres lavina előidézős jelenettől libabőrödzök jobban.

8, Egy új élmény / A Whole New World (1992)

Mese: Aladdin; Típus: Szerelmes; A jobb verzió: Angol; Oscar: Nyert

Jönnek a romantikus muzsikák, elsőként az Aladdinból, amiben a varázslat segítségével frissen herceggé avanzsáló utcagyerek leparkol a csajhoz a Ferrarival, és elviszi egy körre a tuti verdában. Klasszikus csajozós trükk, csak most a Ferrari helyett egy még annál is királyabb járművel flangál főhősünk: egy repülő szőnyeggel. Átugrik vele Egyiptomba, Görögországba, és Kínába is, mindössze egyetlen éjszaka alatt, szóval lehet számolni, milyen átlagsebességgel kellett repülnie..

Reflection-mulan-32957085-1904-1071.jpg

7, Tükörkép / Reflection (1998)

Mese: Mulan; Típus: Vágy; A jobb verzió: Magyar; Oscar: -

Christina Aguilera énekli eredetileg, bár a filmben persze nem az ő verzióját hallani, hasonlóan a Whitney Huston - Mariah Carrey duóhoz az Egyiptom hercegében. Magyarra pedig Auth Csilla tolmácsolta az egyik legszebb Disney dalt a vágyakozásról, ami a fiús lányok identitáskereséséről szól... Vagy valami hasonló. Mindenesetre ezt a számot is mindenki ismeri, csodás keleti dallamvilága, és értékes dalszövege van.

6, Szépség és a szörny / Beauty and the Beast (1991)

Mese: A Szépség és a Szörnyeteg; Típus: Szerelmes; A jobb verzió: Angol; Oscar: Nyert

Szintén ki ne ismerné a Disney egyik legnagyobb dobásának számító (anno jelölték a legjobb film kategóriájában) A Szépség és a Szörnyeteget, és annak leghíresebb, Oscart nyert betétdalát, amit eredetiben Angela Lansbury (Gyilkos sorok) ad elő - egyébként ritka, hogy a szerelmesek nem egymásnak énekelgetnek romantikusan egy Disney-mesében... De talán nem is baj, ha a Szörny itt nem kezdett egy szívhez szóló áriába, mert valahogy nem passzolt volna hozzá.

5, Érzed már a szív szavát / Can You Feel the Love Tonight (1994)

Mese: Az oroszlánkirály; Típus: Szerelmes; A jobb verzió: Angol; Oscar: Nyert

Elthon John Oscar-díjat érő betétdala, amit viszont a filmben a szereplők duettként adnak elő, csak hogy rögtön hozzak egy példát a 6. helyezettnél megemlített jelenségre. Timon nyitánya zseniális, maga a szám is egészen fantasztikus, sokáig úgy hittem, hogy ez fog az első helyre kerülni - gondolom a legtöbben ezt is várnák oda. Végül máshogy lett, de ez nem a "csakazértis" hozzáállásomnak tudható be, hanem egyszerűen csak annak, hogy amikor összeállítottam a sorrendet épp olyan hangulatban voltam...

46634566.jpg

4, Mától mindörökké / For the First Time in Forever (2013)

Mese: Jégvarázs; Típus: Vágy; A jobb verzió: Angol; Oscar: -

Ez meg mit keres itt? Gondolom sokaknak átfutott az agyán ez a kérdés, amikor meglátta ezt a Jégvarázs-betétdalt a negyedik helyen. Tudom, divat utálni a filmet, pedig szerintem nagyon jól sikerült, és abban is biztos vagyok, hogy ha az Oscar-kampányt nem a Let it Go kapja, akkor a Mától mindörökkében is egy Oscar-díjas betétdalt köszönthetnénk most. De így sajna maradt a gyors elfeledés, ami méltatlan egy ilyen játékos, dallamos, és zeneileg is abszolút profi dalocskához.

3, Hakuna Matata / Hakuna Matata (1994)

Mese: Az oroszlánkirály; Típus: Tanító; A jobb verzió: Magyar; Oscar: Jelölés

A dobogó legalsó fokára Timon és Pumba klasszikus "szarj bele az élet gondjaiba" száma, a Hakuna Matata állhatott. Azt hiszem, hogy ezt a dalt mindenki énekelte ár az élete során legalább egyszer, akár akarva, akár akaratlanul. Az egyik legpozitívabb Disney-nóta, ráadásul vicces is, úgyhogy engem már '94-ben megvettek vele kilóra.

2, Végre látom már / I See the Light (2011)

Mese: Aranyhaj és a nagy gubanc; Típus: Szerelmes; A jobb verzió: Angol; Oscar: Jelölés

Épp, hogy csak lemaradt a dobodó tetejéről az Aranyhaj... betétdala, a Végre látom már, ami az Oscaron pont a Toy Story 3 betétdalával szemben maradt alul - ezt azóta sem bírtam feldolgozni, minden lehetőséget megragadok, hogy nemtetszésemet fejezzem ki eme gyalázat iránt. A dal elkövetője természetesen Alan Menken, a Disney nagyágyúja, aki 8 Oscar-díjával elkeni bárki száját, ha betétdalszerzésről van szó.

pocahontas-131.png

1, Ezer színnel száll a szél / Colors of the Wind (1995)

Mese: Pocahontas; Típus: Tanító; A jobb verzió: Angol; Oscar: Nyert

Íme a győztes! A jogosan felmerülő "Miért"-re a válaszom pedig: mert ahogyan azt már sokszor mondtam, a dallamok közti különbség ezen a szinten már nem számottevő, ott már csak az egyéni ízlés dominál, ellenben a dalszöveg még sokat dobhat a latba, és ott bizony nincs erősebb versenyző a Pocahontas "tanító" dalánál. A természet szeretetéről, az ismeretlentől való félelem leküzdéséről, és egy kicsit a szerelemről is szóló muzsika tehát szerintem megérdemelten foglalja el a dobogó legfelső szintjét.

Te más véleményen vagy? Nosza, oszd meg velem kommentben!

-------------------------------------------------------------------------------------

Igen, vége van. Ezt is megéltük. De aggodalomra semmi ok! Van ott még TOP50-es lista, ahonnan ez jött! Csekkoljátok a blog fejlécében a korábbi kutatásaim eredményét börtönös film, western és western zene témájában, valamint dobjatok egy lájkot a facebookos oldalamra, hogy biztosan ne maradjatok le a már gőzerővel zajló háborús filmes projektemről! Köszönöm :)

Lisztes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr346879371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.08. 14:30:34

A sorrenden nem vitatkoznék, mert ahogy mondtad egyéni ízlés dominál a legjobbak között. Van egy két nóta amit csak azért vettem volna előbbre mert nekem az életutam miatt többet jelent.
A varázsszőnyeges utazás teljesen hihető az Aladdinban, hiszen - mint az köztudott - a film a posztapokaliptikus jövőben játszódik legaláb kr.u. 10400ban. A világ nagy része elpusztult csak némi görög és arab (meg kínai) kultúra maradt meg. A társadalom azonban visszaesett egy korábbi, alig civilizált szintre így az ősidőkből maradt mérnöki csodák (intelligens szőnyeg, beszélő papagáj stb.) már varázslatnak tűnnek. Biztos vagyok benne, hogy hőseink teleportáltak a helysznek között.
A Frozen dalai nekem mind nagyon tetszettek, ahogy mondtad a Let it Go "sajnos" mindent elnyomott benne. Emellett a film amúgy is orr nehéz, az elején csak jönnek a jobbnál jobb muzsikák aztán semmi a végéig (bocsi kőtrollok, ti bénák voltatok). A For the first time reprisetől még mindig libabőrös leszek www.youtube.com/watch?v=B9kDG0r_evs
I can see the light. Mikor először láttam a filmet teljesen levett a lábamról ez a dal. Lehet, hogy azért, mert a többi betét semmi különös, de azért is mert az utóbbi években érzékenyebb vagyok a szerelmes nótákra.

willgrimm · http://egyszer-volt.blog.hu/ 2014.12.22. 09:46:30

Tudom, hogy gáz egyrészt ekkora késéssel hozzászólni, plusz még "kötözködni" fogok a listával. Van egy dal, amiben egész biztos voltam, hogy nem kerül a listára, hiszen maga a rajzfilm is hamar elsikkadt (jogosan). Ez pedig a Legelő hőseinek a betétdala, eredetiben Bonnie Raitt (www.youtube.com/watch?v=tthYzUhuvZE), magyarul a filmben Szekeresen Adrienn (www.youtube.com/watch?v=-WCRthU6SZM), a promóklipben Király Linda (www.youtube.com/watch?v=6k9weAId-3Q) adta elő.
Persze ez tök szubjektív, de nekem például tetszik. Az 50-es lista egyébként szuper. Volt nem egy olyan dal, amiről már elfeledkeztem, de szívesen meghallgattam újra.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.12.22. 18:07:07

@willgrimm: Dehogy késő hozzászólni :) És köszi a tippet, ez tényleg egy jó szám, csoda, hogy nem találtam rá. Jó kis westernes hangulata van.

Örülök, hogy tetszett a lista.

Coco Chanel Eszterrrka 2018.08.08. 10:58:47

Azt jól is tették, hogy nem az Aguilera- változatot tették be a Mulanba, Lea Salonga előadásában szerintem sokkal jobb. (Pedig Aguilera jó énekesnő, de ez a dal nekem valahogy nem passzol hozzá.)
süti beállítások módosítása