Lisztes megmondja a tutit

Fák jú, Tanár úr!

2015. február 04. 15:00 - lisztes

A 2013-as évben Németországban ez volt a legsikeresebb film, lenyomva a Hobbit második részét is... Miközben idehaza meg egy magyar film sem áhítozhat ekkora dicsőségre, aminek a hazai portéka rossz hírneve az oka. Matekoztam egy kicsit: a több, mint 6 millió eladott jegyével, ha a magyar lakosság körében ugyanekkora százalékban lenne sikeres egy nálunk készült film, az 750 000 embert jelentene, ami egy Megdönteni Hajnal Tímeátnyival több, mint a rendszerváltás óta legsikeresebb mozifilmünk, a Miniszter félrelép, ami még jóval a torrentkorszak előtt került a mozikba.

fack-ju-gothe-banner.jpg

A legviccesebb az egészben azonban nem a film, hanem az, hogy micsoda ócska, elcsépelt alapötlet köré húztak fel egy túl jónak ugyan nem nevezhető, de vállalható vígjátékot (legalábbis mérföldekkel jobbat, mint a franciák hasonló próbálkozása, a Nagytudásúak). Lényegében nincs másról szó, minthogy Martin Lawrence jól megdugta Jon Lovitzot... Lefordítva: az Állj, vagy jövök sztoriját keverték az Osztály, vigyázz-éval. Két jobbfajta vígjátéktól lopni pedig még mindig jobb, mint két sz*rból.

Zeki rablásért kiszabott börtönbüntetése végre lejárt, így szabadulván a sittről elköltheti az akkor megszerzett, és gondosan elrejtett pénzét. Igen ám, csakhogy az építési területen elásott táska fölé egy komplett tornatermet emeltek az egyik állami, és éppen ezért nem túl magas színvonalon működú iskolának. Zeki gondoknak jelentkezve próbál legálisan bejutni, de egy félreértés miatt tanárként kezdik el alkalmazni. Ő pedig azon felül, hogy lövése sincs a tananyaghoz, sajátos nevelési gyakorlatot követ, ami furcsa mód beválik a legrosszabb osztálynál...

fack-ju-g_hte-9.jpg

Ha vígjáték, akkor poénok, ha németek, akkor nem poénok. Legalábbis nem tudnék egy jó vígjátékot sem mondani az elmúlt 120 évből így hirtelen (biztos van, de ha a Hangyák a gatyában és a Csajok a csúcson villant be elsőre, akkor rossz hírem van). Szó, ami szó, még ha meg sem közelíti a legnagyobb poénrátával dolgozó filmeket, a Fák jú, Tanár úr! szokatlanul vicces az anyanyelvéhez képest, bár továbbra is borzalmas az ilyesmire a német nyelv (na meg a dalolásra, kivéve a harci indulókat).

Oké, bevallom, asszony, és anyósom társaságában néztem (mindkettő tanár), úgyhogy náluk talán kicsit jobban betaláltak a poénok, amitől többet nevettek, ami ösztönzőleg hatott rám is... Szóval értitek. Mindenesetre sok újdonsággal nem szolgált a film, aki látta a bevezetőben citált műveket, az tágra nyílt szemekkel fog bámulni, hogy ezen vajon mit eszik annyira a nép? Tán a szabadszájú, kicsit polgárpukkasztó, senkit nem kímélő poénokat? Szomorú, hogy Európában az ilyesmi még élményszámba megy.

144667_szene_gross_06.jpg

Persze a készítők felkészültek a támadásokra, és a főszerepre egy tunéziai származású csókát raktak be, hogy a senkit sem kímélő poénokon tompítson. Persze a bőrszínével a szokásos sztereotípiákat erősítik, de ügyesen elkerülték a komolyabb zűrt, amit mondjuk egy török származású színész kavarhatott volna. Kap maga mellé egy szerencsétlenke, stréber barátnőalapanyagot, meg egy rakás rossz kölyköt, és máris kész a két órányi szórakozás, nem igaz?

Néha úgy érezni, hogy csak jelenetek vannak egymás után pakolva, nincs meg a folyamatosság, csak az öncélú viccelődés, és ez nagyon bántó. Mégis, jobb pillanataiban észre sem vesszük, hogyan telik az idő, az meg, akármennyire is "franciás" némely poénnak szánt izé, kifejezetten örvendetes, hogy viszonylag sok a jó duma, és a bunkón vicces szituáció. Némely comic relief karakterért (pl.: a tanítás helyett inkább többször is öngyilkosságot megkísérlő tanárnő), meg a tipikus "európai" poénokért kár, de a vagánysága kárpótolja a nézőt.

29.jpg

Valószínűleg azért működik a film, mert a lehető legalapvetőbb sablonelemekből építették fel. Hozzáteszem, hogy a hazai színvonal többségéhez képest már ez is filmművészetnek számít, de azért csak kíméljük meg magunkat egy csalódástól, és elvárások nélkül, némi alkohollal a szervezetünkben üljünk neki ennek a filmnek, mert úgy van esély arra, hogy felhőtlen szórakozásban legyen részed. És örülhettek, mert közönségsikerről lévén szó, máris készül a folytatás!

U.I.: A magyar címet meg nem bántani, mert az eredeti is ugyanilyen tré.

Lisztes

Fák jú, Tanár úr! az imdb-n

Fák jú, Tanár úr! előzetes

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr487083541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.04. 18:43:57

Na, "megszólalt" a hozzáértő "blogger". Kár, hogy "ilyen" savanyú vagy és nem "tudsz" élvezni semmit, az ilyenek miatt örülök, hogy nem vagyok "kritikus".

Ja igen, menj Transformerst nézni, az való neked.

(Ezt oszd el egész hétre, mert most nem fogok minden posztodhoz odatrollkodni.)

Petrow 2015.02.05. 12:48:41

"nem tudnék egy jó vígjátékot sem mondani az elmúlt 120 évből így hirtelen "

Tudja pék, a Good bye, Lenin! dolgai nálam működtek poénok terén - bár igaz, hogy csak nagy idézőjelekkel lehet vígjátéknak hívni... legyen inkább tragikomédia.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.05. 20:54:16

Szerintem a scriptet egy hörcsög írta vagy egy fikusz.

StanLee · https://newsroll.net 2015.02.06. 08:45:38

Az utobbi kb. 10 ev legjobb nemet "komediai" (szerintem) a Lammbock, Soul Kitchen, Im Juli, Kebab Connection, ugy, hogy nem is lattam az osszeset, amit annak szantak. Az, hogy sokan a nemet filmekben levo humort nem ertik, az egyszer adodik abbol, hogy nem beszelik a nemet nyelvet olyan szinten, hogy megertesek, vagy elik at a mindennapokat, hogy az abbol adodo vicces dolgokat erezzek. A nemeteknek az, ami a magyaroknak vicces, nem biztos, hogy bejon, es forditva is teljesen igaz.

A posztban szereplo muremeket nem lattam, de szerintem nem is fogom megnezni, pont azert, amiket a blogger irt rola.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2015.02.07. 23:00:01

Látom megfogadtad a tanácsom :)
Hát igen, elég béna kis vígjáték, ráadásul elég szét is esik. De azért mégis kellemes szórakozás, nem elsősorban a mérsékelt poénok, hanem a főhős jól eltalált karaktere miatt. Még a dirinő karaktere is haláli, de sajna ő keveset szerepel.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.02.08. 08:40:12

@MolnarErik: Az igazat megvallva akkor már rég meg volt írva :) Mindig van kb. 20-25 kritika piszkozatban, ami csak élesítésre vár :)
süti beállítások módosítása