Lisztes megmondja a tutit

Az elveszett világ: Jurassic Park / The Lost World: Jurassic Park (1997)

2015. június 30. 15:30 - lisztes

Ez az a film, amit még a mai napig furcsállok, hogy elkészült, és hogy láttam is már. Pedig láttam, vagy tízszer biztosan. Mégis, ahányszor elkezdődik, annyiszor érzem azt a furcsa érzést, mintha csak álmodnám az egészet. És hogy milyen ez az álom? Stílszerű lenne rávágni, hogy rémálom, de szó sincs ilyesmiről. Bár tény, hogy ahányszor újranézem, annyiszor szúrok ki valami idegesítő slendriánságot, ami mindig képes rontani egy kicsit a filmélményen. És itt már rég nem a Spielberg-i túlzásokról van szó.

wallpaper_jurassic_park_the_lost_world_by_mackaged-d5ow85t.png

Már maga a könyv (tehát az alapanyag) is lényegesen gyengébb, mint az első rész - ott ugyebár meghal egy olyan szereplő, akit a folytatásra visszahoznak, mert csak... Meg maga a "B" helyszín koncepció is sok helyen sántít, az ócska lízin-függőséget kikerülő magyarázatról, valamint arról, hogy a béka DNS-nek hála valamennyi dínó képes a szaporodásra már ne is beszéljünk. Kész szerencse, hogy ehhez az erősen "még egy bőr" szagú projekt mellé ismét odaállt Spielberg.

Ő pedig egyszerre áldás, és átok. Mert olyan esetekben, amikor a forgatókönyv tele van lyukakkal és logikai bakikkal, akkor az ő rendezői megoldásai (amik sokszor stílusosak, csak nehezen magyarázható dolgokként jelennek meg a vásznon) is elkezdenek idegesítővé válni. Pedig ezek ugyanúgy megfigyelhetőek az első részben is (pl.: a T-Rex kifutó, az elején egy szinten van az úttal, aztán hirtelen 20 méteres szakadék tátong ugyanott), csak ott annyival erősebb a sztori, és annyit segít az a bizonyos kalandhangulat, hogy pont leszarod valamennyit.

039-steven-spielberg-theredlist.jpg

Erre a második részre megtették a legkirályabb mellékszerepőt főszereplőnek - remek ötlet! Az viszont már kevésbé, hogy ezzel párhuzamosan ki is lúgozták a karakterét, és a cinikus rocksztárból Spielberg-i aggódó családapát csináltak. Valamennyi cinizmus azért maradt benne, de ez már rég nem az a Malcolm, aki tenyérbemászó modorával és extravagáns kinézetével egyszerre váltott ki utálatot és imádatot a nézőből. Persze, értem én, hogy a parkban történtek "megváltoztatták", de így egyszerűen sz*r karakter lett, akit hanyagolni kéne.

A sztori meg nagyjából úgy néz ki, hogy Hammond kezéből kikerült az InGen irányítása, de még utolsó lépésként egy megfigyelőcsapatot küld a szigetre, hogy tanulmányozzák az állatok viselkedését. A cég új fejese ugyanakkor pénzt szeretne látni az állatokból, ezért egy csapat befogóval szintén a helyszínre sietnek, hogy megtöltsék a San Diego-i arénájukat pár kirakatállattal. Először minden nagyon szép, és jó, de persze mindig így kezdődik. Aztán jön a futás, meg a sikítozás...

hjkl.jpg

A recept nagyon egyszerű volt: mi veszélyesebb, mint egy T-Rex? Hát két T-Rex! Szóval fogták a B helyszínt, és odavarázsoltak egy T-Rex szülőpárost, akik még kaptak egy kis motivációit is az ősellenségükként felbukkanó vadász karakterének aljas húzásának következtében. Pete Postlethwaite egyébként messze a legizgalmasabb figura az újak közül, akiért nagy kár, hogy a végjátékban egyáltalán nem szerepel, pedig sokkal hitelesebb lett volna, mint Malcolm és Harding autókázása a nagyvárosban.

És ha már szóba jött San Diego: valószínűleg én vagyok az egyetlen, aki jó ötletnek tartotta a finálét a kontinensre helyezni (a T-Rexnek biztos nem tetszett, hiszen a videotékánál jól meg is ette a film íróját, David Koeppet). Ez egy elég nagy változtatás a könyvhöz képest (ott csónakokkal hagyják el a szigetet a raptortámadás után), de úgy érzem, pont egy ilyen nagyszabású lezárásra volt szüksége a filmnek. Az persze más kérdés, hogy megoldani ezt... hogy is mondjam? Nem sikerült túl elegánsan.

jurassicsecondpic.jpg

3 probléma van vele: a T-Rex elszabadulása, a T-Rex városi randalírozása, és a T-Rex elfogása... Egyik sincs rendesen végig gondolva - utóbbinál például kínosan ügyeltek az igazságos happy endre (a rossz elnyeri méltó büntetését, szegény állatok is megmaradnak), pedig a valóságban valószínűleg 1 perccel azután, hogy aszfaltra lépett, 3 rakétát kapott volna a seggébe, még ha mindez éjjeli órákban is történt volna. Nagyon kínos kérdés, hogy hol maradtak a rendfenntartó erők ilyen sokáig? És nem, ezt egy fél jelenettel nem elég lezavarni, ez annál komolyabb dolog.

De hogy ne csak szapuljam: a T-Rex család vs lakókocsi valószínűleg az egész franchise egyik legjobban összerakott, legizgalmasabb, és leglátványosabb jelenetsora, amiért már megérte, hog leforgatták a filmet. Hasonlóan menő a raptorok nyitánya, kár, hogy amint a főhőseink a terepre tévedtek, már az összes jól lakott, és már csak egy lomha fogócskára futotta tőlük, meg a csakazértis beleerőszakolt gyerekszereplő nagyjelenetére, aminél csak egy gázabb jelenet van az egész franchise-ban, de arra a harmadik részben lelhetünk csak rá.

jp2.jpg

Egy kicsit tehát összecsapottnak érezni, de mentségére legyen mondva, az alapanyag sem volt olyan hozzá, mint amilyen az első részhez volt (bár a nyitójelenet, vagy a vízesés mögé bebújás a jó kis T-Rex nyalogatással az első könyvből lett kölcsönözve). Viszont a látvány most is lenyűgöző (a fim eleji Stegoszauruszok egy kicsit kilógtak), izgalomból sincs hiány, és ha Malcolm izgalmas karakterét el is veszítettük, kaptunk helyette egy más jellegű, de hasonlóan szerethető/utálható figurát Roland Tembo személyében. A Jurassic World megérkeztével a dobogó legalsó fokára csúszott vissza a JP-filmek rangsorában.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr857568742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása