Lisztes megmondja a tutit

Anomalisa / Anomalisa (2015)

2016. március 03. 15:00 - lisztes

Charlie Kaufman művészetében visszatérő elem az elfojtott szexualitás, mely szeretne a felszínre törni, a másik nemmel való találkozás, érintkezés kínos pillanatai és a nagyon pontos kórképet adó karakterábrázolás. Főhősei szinte mindig valamiféle mentális problémával küzdenek, és ennek köszönhetően elcseszett egy életük van, mégha ezt kívülről nem is feltétlenül lehet látni rajtuk. Az Anomalisa a Charlie Kaufman-stílus tökéletes esszenciája, bábokkal előadva.

anomalisa-poster.jpg

Gondolom ezt olvasva most már mindenki számára világossá vált, hogy ez a bábfilm nem egy "tipikus" gyerekeknek szóló mese. Nem, az Anomalisa egy kifejezetten felnőtteknek szóló film, amiben - az Amerika Kommandó után végre ismét - még szexjelenetet is láthatunk. Szóval igen, ezt akár le is forgathatták volna hús-vér szereplőkkel, ráadásul olcsón, mert a sztori nagy része egy hotelben játszódik, a maradékban sincs sok külső helyszín, és egy álomjelenettől eltekintve teljesen hétköznapi dolgok történnek benne.

Nyilván felmerül a nagy kérdés, hogy akkor mi értelme volt a bábokat segítségül hívni? Nos, erre is van válasz: a főhős az ún. Fregoli szindrómában szenved, azaz mindenkit ugyanolyannak lát, mindenki ugyanolyan hangon beszél, és ezt technikailag nyilván bábokkal volt a legegyszerűbb kivitelezni. Eredetileg a forgatókönyv egyébként Kaufman egyik rádiójátéka alapján készült, ahol ráadásul ugyanazok a színészek kölcsönözték a szereplők hangját, mint akik most is: Jennifer Jason Leigh, David Thewlis és Tom Noonan.

nyv_film_20151230_anomalisa_paramount_pictures.jpg

A sztori szerint Michael Stone munkaügyben érkezik Cincinnatibe, ahol is előadást kell tartania ügyfélszolgálat témakörben. A város sötét, esős, Michael pedig unja élete minden percét: a családi életével sincs minden rendben és a már említett Fregoli szindróma miatt mindenkit ugyanolyan arcúnak lát és hangúnak hall. Miután egy régi szerelmét felhívja, és a dolgok rosszul sülnek el, találkozik Lisával, aki épp az ő előadására érkezett barátnőjével, és aki egy kicsit más, mint a többi ember...

Gyorsan lezavarom az ajánló részét, mert rá szeretnék térni egy spoileres elméletre: nehéz film. Nem véletlen az sem, hogy elméletet kell gyártani a megértése kapcsán, így semmiképpen nem ajánlott könnyed kikapcsolódás gyanánt. Eléggé depresszív, megterhelő alkotás, amiben sajnos a szereplők sem szimpatikusak (Lisa kivételével), és aminek megnézése után kíméletlen késztetést érzel arra, hogy megnézz egy feel good filmet, hogy feledtesse azt a lelki nyomort, amit 1,5 órán keresztül láttatott. De ugyanakkor azt kell mondjam, hogy van annyira érdekes, hogy lekössön a játékideje alatt...

lead_960.jpg

INNENTŐL SPOILER!

Óda egy szexbábuhoz. Így lehetne a legjobban jellemezni a filmet. Az Anomalisa ugyanis szerintem egy beteg ember tévképzetét mutatja be: miközben Michael mindenkit ugyanolyannak érzékel, felfedezi magának Lisát, akivel eltölt egy csodás éjszakát, és aki fényt hoz az amúgy teljesen szürke hétköznapokba. A gond csak az, hogy Lisa nem létezik. A taxisofőr ugyanis nem játékboltot, hanem egy szexboltot ajánl főhősünknek (lehet, hogy valójában azt is kérte), ahol megvásárol egy japán szexbábut... a kisfiának.

Ennek a japán szexbábunak az arca a bal oldalán hiányos - épp úgy, ahogy Lisának is van a bal oldalán egy seb. Lisa ráadásul odavan a japán cuccokért, és a film végén még az is kiderül, hogy egyrészt nem csak Lisának van női hangja, hanem a szexbábunak is (szintén Jennifer Jason Leigh szolgáltatja), másrészt pedig kifolyik némi sperma is belőle, miközben átadja kisfiának... Szóval értitek... Szép ajándék, annyi bizonyos, de talán mégsem a legjobb egy 10 év körüli gyereknek.

1401x788-079-anomalisa-011r.jpg

Az Anomalisa tehát itt válik igazán érdekessé: Michael egy súlyosan beteg figura, aki vágyik az elismerésre (Lisa nem véletlenül nagy rajongója a munkásságának), vágyik valami különlegesre az életben (legyen az párkapcsolati, vagy szexuális jellegű), mert a mostani hétköznapjait végtelenül lehangolódva éli meg. Az Anomalisa egy szerencsétlen, beteg ember portréja, aki egy éjszakára kizökkent a valóságból és átadta magát egy illúziónak a Fregoli Hotelben, mely másnapra - mint minden fellángolás - hirtelen tovaszállt. És nem tudom eldönteni, hogy ez a szomorúbb vég, vagy az, ha megmaradt volna a tévképzetében...

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr538279808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.03.04. 13:43:40

Nekem egyáltalán nem volt nyomasztó, sőt, szerintem rengeteg fanyar humor volt az egész filmben (megint csak Kaufman sajátja), még azt is megkockáztatom, a maga sajátos módján igenis feelgood mozi ez . :D

Az értelmezéshez: nekem egy kicsit túlhúzott, fan theorys amit írsz (habár kétségkívül logikus), de ami nekem inkább átjött, hogy az Anomalisa arról szól, hogy mennyire nem tudjuk értékelni az életünkben lévő embereket. Ez a fickó 10 évvel ezelőtt otthagyta az akkori szerelmét, és amikor újra találkoznak, gyakorlatilag csak egy egyéjszakás kalandot szeretne tőle, a családjából elege van, amikor feltűnnek a barátai a végén, azt mondja, egyiküket sem ismeri, és Lisára is gyakorlatilag pont ugyanígy ráun egy éjszaka után. Szóval Michael az emberi kapcsolataiban olyan, mint egy kisgyerek, hogy az új játék csak addig izgalmas neki, amíg új (ebben is áll a játék párhuzam), és onnantól kezdve, hogy már nemcsak egy izgalmas kalandot jelentenek neki, hanem a mindennapok valóságába is bele kéne illeszteni őket, hirtelen elveszítik minden egzotikumukat. Ebben szerintem különösen a reggeli hangsúlyos, illetve Lisa levele a végén (ami valamilyen szinten Bella levelét visszahangozza) - utóbbi nálam egyben azt is bizonyítja, hogy nem Michael képzelgése volt az egész.
süti beállítások módosítása