Lisztes megmondja a tutit

Straight Outta Compton / Straight Outta Compton (2015)

2016. március 05. 15:00 - lisztes

A tengerentúlon hatalmas népszerűségnek örvendő, és meglepetésszerűen nagy bevételt magáénak tudó Universal-gondozott rapper-életrajzi film idehaza elkerülte a mozikat, mert az átlagember sajnos azt sem tudja, hogy ki az a Dr. Dre, pedig simán lehet, hogy épp Beats fejhallgatóval nyomatja a dzsásztinbíbert a suliba menet. És nem, nem szeretném most a nagy öreget játszani, hogy bezzeg én már akkor hallgattam őket, amikor még nem is csináltak zenét...

soc_coverart_v1_1-2886.jpg

Én elsősorban magyar rappet hallgattam aktív koromban, de természetesen már a 2000-es évek elején is be-becsúszott egy-két ütős darab a tengerentúlról (pl.: az egyik kedvencem a Still, mind a mai napig). De mindezek ellenére sem tudtam sokat az NWA-ról, így már csak azért is nagyon jó dolognak tartom, hogy elkészült ez a film róluk, még ha nem kicsit elfogultak is magukkal szemben (lévén a film producerei közt 2 NWA-tagot, Dr. Dre-t és Ice Cube-ot is ott látni).

A cím az NWA első lemezének a címe, Compton pedig Los Angeles egyik nem túl biztonságos körzete, ahol ezek a srácok elkezdték a rapper karriert. A film pedig arról szól, hogy hogyan. Meg arról, hogy hogyan vesztek össze aztán szinte rögtön, amint sikeresek lettek. A már említett Dr. Dre mellett pedig olyan arcok voltak a formációban, mint Eazy-E, vagy a mostanában már leginkább színészként nyomuló Ice Cube. Fun fact: őt a saját fia játssza a filmben, és jobban hasonlít magára, mint most Ice Cube. Remélem értitek...

mcdstou_ec037_h2-1200.jpg

A hatalmas sikert nem teljesen értem. Nem ők az első rapperek, akiknek film készült az életéről. És most már biztos, hogy nem is az utolsók (azon se csodálkoznék, ha elkészülne a Straight Outta Compton 2. is). Igen, a hatásuk hatalmas volt, de ezt azért még 1-2 rapperről el lehet mondani... Jókor készült ez a film, és pont azt adta a rajongóknak, amit szerettek volna. Lázadókat, akik között volt bőven feszültség, és bár rosszfiút játszottak, de természetesen nem ők voltak az igazi rosszfiúk.

Kivéve persze Eazy-E-t, mert ő már halott. És így nem is tud producerként tetszelegni a most elkészült remekmű mellett. Ami egyben azt is jelenti, hogy kicsit úgy érződik a filmen, mintha a többiek mindent rá akarnának kenni. Ő volt az igazán rosszfiú már az elején is (drogüzletek), ő az, akit az orránál fogva rángat a pénzéhes producerük, és ő az, aki végül, miután Dre és Cube is lelépnek, nem igazán tud mihez kezdeni (kicsit utalva arra, hogy neki leginkább csak pénze volt, meg némi rap-tehetsége, a kreatív részében nem igazán jeleskedett).

straight-outta-compton-10.jpg

A legjobban azt csíptem a filmben, hogy a nagy gizdázások közepette is ügyelt arra, hogy valamit visszaadjon a 80-as évek vége/90-es évek eleje hangulatból. Apróságok, de sokat dobott a végeredményen. Mint ahogyan a színészek is kitettek magukért: az embernek tényleg az az érzése, hogy az NWA tagjait látja. Néha kicsit talán túlságosan is dokumentumfilm-szerűen mutatja be az eseményeket: volt ez a nagy buli, amikor Ice Cube ezt mondta a tömegnek, aztán jöttek a zsernyákok... Ugye emlékeztek rá? Ott van a wikipédián is. Raptörténelem, köcsögök! Mi írtuk akkoriban!

A 2,5 órás játékidő is azt mutatja, hogy nem nagyon tudtak szelektálni, mindent fel szerettek volna mondani (a rendezi változat még ennél is hosszabb!). Ami szerintem alapvetően rossz hozzáállás egy játékfilmnél, de itt valamiért mégis megbocsátottam. Talán a rendező érdeme volna? Nem tudom. F. Gary Gray mindenesetre tisztességesen dolgozott, és a sok szereplő mozgatása mellett még arra is ügyelt, hogy első filmje születésének körülményeiről is meséljen egy kicsit (ez volt a Végre péntek, amit Ice Cube írt - jajj, de szépen bezárult a kör!)

720x405-2443_d027_00280r_crop.JPG

Igen, bőven lehet mit kifogásolni a filmmel kapcsolatban (egyoldalú, hosszú, nem szelektál), de ennek ellenére valami csoda folytán mégis működik. A vége felé talán már egy kicsit unalmassá válik, de így is kiemelkedik az átlag zenész életrajzi filmek sorából - és nem csak a valóban érdekes témája miatt. Kár, hogy közel 30 évvel később már nem nagyon léteznek hozzájuk hasonló bandák, akik ekkora hatással lennének a zenei kultúrára. Vagy csak 30 évre van szükség, hogy visszatekintve észrevegyük őket?

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr998283482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.03.07. 19:58:30

A kilencvenes evek elejen, 93-ban nem sok helyen lehetett Dr. Dre vagy Ice Cube Cd-t venni Magyarorszagon. De aki jart a Terez koruti DJ szervizben, onnan beszerezheto volt. Micsoda kiraly zene volt akkoriban. Manace to Society VHS-en, dzsanga es az autoban Dre uvolt a budai lejtokrol panoramazva a varost ejszaka. Feel it, bro?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.16. 11:37:41

Jó színészek (Cube fián meglepődtem kellemesen), jó rendezés, kompakt alkotás lett. A zene, és a történet ugye adott volt. Egyszerre a banda, és a város története is.
Játékfilm, és nem dokumentum aminek az elkészítésében a címszereplők is részt vettek, vagyis "hát igen, AKÁR így is történhetett..." is benne van, ahogy a Queen filmben is.
süti beállítások módosítása