Lisztes megmondja a tutit

Jack Reacher - Lisztes megmondja a tutit

2013. május 07. 15:00 - lisztes

Hollywood ötlettelenségének egyik újabb ékes bizonyítéka, hogy híres akció-regénysorozatokból próbálnak meg kreálni franchiseokat a lehető legkevesebb ráfordítással. Ha a tiniknél működik a dolog (működik?), akkor a felnőtteknél is beválhat... Ami ezekben a filmekben közös, hogy a főszereplő nevét teszik meg a film címének (hiszen ettől ultracool), legyen az restart, mint az Alex Cross, vagy a nemsokára a mozikba kerülő Jack Ryan, vagy egy teljesen új próbálkozás, mint a Jack Reacher.

jack-reacher-poster-collage.jpg

Ami aggasztó ennél az új trendél, hogy a regényt néha csak alibinek használják, valójában olyan pongyolán adaptálnak, hogy ha máshogyan hívnák a főszereplőt, rá sem ismerne szinte senki. Ez utóbbi megállapításom olyanok véleményén alapul, akik olvasták a könyveket (vagy maguk a készítők nyilatkozták diplomatikusabban), mindenesetre a Jack Reacher esetében gondban vagyok, mert ellentmondásosak a vélemények. Abban mindenki egyetért, hogy Tomi cseppet sem úgy néz ki, mint ahogy Jacket a regényben leírták. De hogy maga a 'One shot' könyv történetét mennyire szabták át, számomra rejtély maradt. Oh, és félre ne értsetek, nem az a probléma, hogy az adaptálás pongyola, hanem az, ha a film ettől lényegesen rosszabb lesz, mint a könyv.

Egy ámokfutó mesterlövész találomra lelő 5 embert egy szép délelőtt és miután elfogják, annyit kér, hogy kerítsék elő Jack Reachert. Aki elő is kerül, igaz magától, mert a hírekből már értesült is a történtekről. Mivel a gyanúsítottat időközben úgy helybenhagyta néhány börtöntöltelék, hogy kómában van, Jack kénytelen beérni az ügyvédjével, Helennel, aki felbérli őt, hogy segítsen a nyomozásban. Mert bár egyértelműnek látszik a dolog, mégsem az. Miért a legrosszabb helyet választotta a lövöldözéshez? Miért hagyott ennyi nyomot maga után? Miért pont ezt az 5 embert lőtte le? És miért Tom Cruise a legalacsonyabb a film szereplői közt?

JackReacherPhoneAW-620x349.jpg

Az égető kérdésekre szerencsére megkapjuk a választ a film alatt, sőt, ha kicsit figyel az ember, akkor elkezdhet agyalni az összefüggéseken és némelyiket ki is lehet találni. Ez azért jó, mert nem nyomják az arcunkba, tehát némi agymunkára szükség van és ha több verzió is összeállt a fejünkben, bizonyára a jó is köztük lesz és végül elégedetten nyugtázod, hogy nah igen, ez várható volt. Nálam a fő probléma az ilyen filmeknél, hogy nem tudom előre, mennyire okosak: a faék megoldásokat keressem, vagy a legkifacsartabbakat? Szerintem a Jack Reacher valahol a kettő közt helyezkedik el, éppen ezért eléggé hihető a nyomozósdi, amit bemutatnak.

Persze Tomi mindent tud, a dolgokra kamerán kívül jön rá, ami nagyban megnehezíti az azonosulást vele. Ebben a párbeszédek sem segítenek, mert azokat 30 centivel magasabb és 50 kg-mal nehezebb emberre írták, így bár hiába bánik el egymaga 5 emberrel, miután lejátszották az ilyenkor szokásos "nekem van a nagyobb répám" köröket, inkább hat parodisztikusan, mint tökösnek. Igen, szerintem sok helyen érződik az, hogy itt tényleg egy benga állatról van szó, nem pedig a törpéről a Mission: Impossibleből. Épp ezért is volt nehéz dolga Tomnak a szereppel és bármennyire is igyekezett, néha még így is elég idegennek hatott tőle.

Tom-Cruise-and-Jai-Courtney-in-Jack-Reacher-2012-Movie-Image.jpg

Jai Courtney rengeteg filozofálgatásra ad nekem okot mostanában, mert az hagyján, hogy színészkedni nem tud, semmiféle karizmája sincs, mint ami például Schwarzinak, vagy Stathamnek megmenti a filmjeit. Itt is van olyan rossz az ausztrál fenegyerek, mint a Die Hard 5. részében - rohadt jó ügynöke lehet. Robert Duvall 80 felett is a legjobb alakítást nyújtja, míg Rosamund Pike és Richard Jenkins semmi kimagaslóval nem kecsegtet. Sajnos előbbi és a címszereplő közt nem működik a kémia, bár szerencsére ez nem az a film, ahol ennek nagy súlya lenne. A Werner Herzog által alakított főgonosz sajnos inkább sikerült nevetségesre, mint félelmetesre, a "harapd le az ujjadat" jelenetsor a film egyik legkínosabb része.

Amiért nagyon kár még, az a film eleje, ahol sajnos a Columbo-filmek által bejáratott és agyonhasznált sémát követik, így a néző az első percektől kezdve tisztában van a trükkel, a kérdés így az marad, hogy vajon miért? Persze ez a "miért" bőven elviszi a hátán a filmet, így is két óra feletti a végeredmény és a fentebb említett negatívumok ellenére is gyorsan elrepült a játékidő és eközben nem is unatkoztam. Ebben olyan jelenetsorok voltak a segítségemre, mint az autós üldözős jelenet, ami szerintem kifejezetten jól sikerült (és nagyon hatásosan fejezték be), valamint az összes Robert Duvallos jelenete főszereplőnknek, mert ott érződött valami plusz a két színész közt, amit ritkán látni.

Jack_Reacher_movie_film_official_tom_cruise_robert_duvall_.png

A végjátékban gondoskodik arról a film, hogy a földhözragadt akció szerelmesei is megkapják a magukét: a zseniális terv a 80-as évek akciófilmjeit idézi, azonban annak kivitelezése, vásznon való reprezentálása megfelel a modern kor realisztikusságot igénylő közönségének ízlésvilágának. Mert bár továbbra is arról van szó, hogy egy ember beront a darázsfészekbe és elintéz mindenkit, ezt mégis sokkal emberibben mutatják be, mint például a hasonló szituációval játszó Piszkos alkut (írás róla napokon belül) Schwarzi főszereplésével. A Jack Reacher szerintem ha a mozit nem is érte volna meg, a DVD-megjelenés alkalmával erősen beszerzésre ajánlott, mert a silány felhozatalból mindenképpen kitűnik az akció-krimi fronton. A gyenge moziszereplés miatt valószínűleg franchise nem lesz belőle, de ki tudja, mit hoz a jövő...

Lisztes

Jack Reacher az imdb-n

Jack Reacher előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr125285511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.08. 12:19:25

"És miért Tom Cruise a legalacsonyabb a film szereplői közt?"

nah erre nem kapunk választ.
süti beállítások módosítása