Lisztes megmondja a tutit

Gyalogáldozat / Pawn Sacrifice (2014) - Cinefest 2015

2015. szeptember 21. 15:00 - lisztes

Meglepően kevés szó esik az idei év Egy csodálatos elméjéről, pedig szerintem többet érdemel annál a közel 1 éves csendnél, ami a tavalyi torontói bemutatója után következett. Persze Edward Zwick nem egy Ron Howard, és Tobey Maguire sem egy Russell Crowe, és a sakk sem olyan népszerű, mint az elméleti matema... Izé, mindegy. Pedig van egy jó hírem! A Gyalogáldozat egy tök jó film, aminek sikerült az a bravúr, amit soha nem gondoltam volna: érdekes és izgalmas volt, és a sakkról szólt.

pawn-sacrifice-trailer-700x324.jpg

Nem mintha megvetném ezt a sportágat, épp ellenkezőleg. Én nagyon szeretem, régebben sokat játszottam, még sakkversenyen is részt vettem, ahol az előkelő 10. helyen végeztem. A tízből. Na, de a lényeg, hogy magam is műveltem egy idegig, és pontosan tudom, hogy milyen bonyolult játék ez, és részben pont emiatt gondoltam úgy, hogy egy világraszóló sakkjátszmát közérthető módon nem lehet bemutatni filmen. Arról nem is beszélve, hogy vizuálisan sem kifejezetten izgalmas, ahogy két ember egymással szemben ül órákon keresztül, és bábukat rakosgat arrébb.

A pro érvek sorában azonban ott volt az a tény, hogy a Gyalogáldozat forgatókönyve 2009-ben felkerült a Blacklistre, ahová a legjobb, még filmként el nem készített forgatókönyveket gyűjtik. És mivel Tobey Maguire is elmúlt már 30, ő is szükségét érezte annak, hogy elkezdje hajkurászni az Oscar-szobrot... Hogy jön össze ez a két információ? Úgy, hogy nem csak a főszerepet vállalta magára az egykori Pókember, hanem bizony a produceri feladatokat is (pl.: Leonardo DiCaprio is évek óta ezt csinálja).

pawn01.jpg

Szóval adva volt egy jól megírt forgatókönyv egy meglehetősen érdekes főszereplővel: őt Bobby Fischernek hívják, és egyike a legnagyobb neveknek a sakk világából. A hazai Lékó-Polgár-Polgár trión túl Kasparov mellett talán még az övét tudnám kiemelni, akinek ismerősen csenghet a neve a nagyközönség számára is. Világbajnok volt, de csak pár évig, visszavonult a nyilvánosság elől, és csak néha törte meg a csendet eléggé furcsa (antiszemita, antikommunista, anti... patikus) nyilatkozataival. Nem mintha fiatalkorában nem egy csodabogár lett volna.

Bizony, már fiatalon elkezdett sakkozni, és természetesen a szokásos utat járta be: már korán kitűnt a tehetségével, blablabla, legfiatalabb sakknagymester lett, blablabla, aztán rástartolt a világbajnoki címre, amiben az volt az érdekes, hogy előtte (így a XX. második harmadától elkezdve, amióta a FIDE létezett) csak és kizárólag szovjet bajnokai voltak a sportágnak. Tudjátok, ez afféle intellektuális hidegháború volt, és hát azok a mocskos komcsik álltak benne nyerésre...

pawn-sacrifice-012.jpg

A film rögtön belecsap a közepébe: a nyitány a híres Fischer vs Szpasszkij párharc második fordulója előtti éjszaka. Ebből már rögtön világossá válik, hogy főhősünk csúnya paranoiában szenved, de még mielőtt komolyan belemelegednénk a dolgokba, elkezdődik a klasszikus építkezés, szépen, csendben az elejétől. Az első kb 15 percben vannak kriminálisan gyenge pillanatok is, de amint Maguire a színre lép, nincs megállás: Bobby Fischer karaktere rögtön a hatalmába kerít.

Persze, vannak a filmben egyszerűsítések, hiszen a sakk világa ennél bonyolultabb volt, de a forgatókönyvíró nagyon ügyesen látta meg a lényeget: az aktuális világbajnok pont elég kemény ellenfél ahhoz, hogy rá építsék az egész szovjetek elleni hadjáratot. Csak a kettejük legendás párharcára koncentrálnak, de ez is bőven elég: az orosz tiszteletreméltó ellenfélként jelenik meg, Fischer figurájának őrült, különc viselkedését pedig végig úgy tálalják, hogy ne utáljuk meg a "sztárallűrjei" miatt, hanem megértjük, miért ilyen nehéz neki.

fischer-resignation-kid.jpg

Fischer figurája már csak azért is érdekes alapanyag, mert neki köszönhetően óriásit nőtt a sakk népszerűsége. A média rengeteget foglalkozott a hülyeségeivel, a sakkvilágbajnoki cím megszerzése pedig tényleg olyan izgalmas párharc volt, ami megérdemli, hogy megemlékezzenek róla. A legnagyobb probléma, hogy bár Fischer ügyvédjének figuráját próbálják használni arra, hogy mint laikus, folyton magyarázatot kapjon, miért is olyan zseniális egy-egy lépés (és így a nézőnek is magyaráznak), sajnos ez még így sem jut célba. Még azoknak is nehéz dolguk van, akik tudják a játék szabályait.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr767803118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása