Lisztes megmondja a tutit

A kísérlet (2001) - Lisztes megmondja a tutit

2013. július 10. 15:00 - lisztes

Sajnos-nem sajnos már oda kell írnom a címbe a megjelenés évét is, hiszen 2010-ben Adrien Brody és Forest Whitaker főszereplésével megkapta az azonos című, elkerülhetetlen remakeet ez a német gyöngyszem. Gyöngyszem, hiszen az utóbbi hónapok egyik legnagyszerűbb filmélményével gazdagodtam a megtekintése révén, így még ha nem is fér be a legkedvesebb filmjeim sorába, mindenképpen megjegyzem magamnak, mint egy igazán érdekes és lehengerlő alkotást.

das_experiment.jpg

A címben szereplő kísérlet valóban megtörtént: 1971-ben a Stanford Egyetem kutatói Philip Zimbardo vezetésével véletlenszerűen kiválasztottak 24 embert a jelentkezőkből, akik napi 15 dolláros fizetség ellenében 2 hétre egy sorsolás után rabként, vagy fegyőrként bevonulnak egy börtönbe. 6 nap után le kellett állítani a projektet, mert annyira eldurvult a helyzet, hogy féltek, valami komolyabb gond lesz. A viszonylag nyugalmas első nap után ugyanis elszabadult a pokol: az őrök elkezdték fitogtatni a hatalmukat és megértetni a rabokkal az egyeduralmukat.

Ebből a hirtelen eldurvuló, de ugyanakkor baromi érdekes kísérletből született aztán meg Mario Giordano "Black box", azaz Fekete doboz című könyve, ami ugyan fikció, de az alapot és pár valóban megtörtént dolgot innen kölcsönzött. Giordano a belőle készült film forgatókönyvének megírásában is segédkezett. A történet azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lett volna, ha nem állítják le a 6. napon a kísérletet? Hogyan alakult volna a rabok és a fegyőrök sorsa? Vajon meddig mentek volna el?

das_experiment_poza.jpg

Szóval főhősünk taxisofőrként tengeti mindennapjait, amikor találkozik a hirdetéssel: 4000 márka jár azoknak a jelentkezőknek, akik 2 hetet eltöltenek egy börtönkörülményeket szimuláló kísérletben. Mivel kapcsolatban áll újságírókkal is, megegyezik velük, hogy még pluszban 10 000 márkáért egy szaftos sztorit is leszállít. Miután beválogatták rabként, kicsit felgyorsítandó az eseményeket elkezdi a rendbontást, amire az őrök először esetlenül reagálnak ugyan, de később hatalmukat megszilárdítandó egyre durvább és durvább eszközökhöz nyúlnak: a fizikai bántalmazás ugyan tilos, de a lelki terror is elég hatásosnak bizonyul...

Baromi hatásos film, rég szörnyülködtem ennyit már - igaz az hozzá tartozik, hogy az sokat dobott a latba, hogy elhitették velem: ez bizony tényleg megtörténhetne. Hogy a Stanford Börtönkísérlet alapján valóban ez várható, ha összezárunk pár random embert és egyik csoportot a másik alá rendeljük. A valóságérzete adja a félelmetességét, még ha a végén már tényleg olyan dolgok történnek, amiket azért nehezen hisz el az ember, bármennyire is szépen építették fel a karaktereket.

997250orig.jpg

Azokat a karaktereket, amik egytől egyig kiválóak: a szaftos sztori miatt felbujtó taxisofőr, a magányos hotdog árus, a beépített katona a rabok részéről, illetve a kis utolsó szemétláda törpe görény, az Elvis imitátor, vagy a csendes, józan eszű kövér srác a fegyőröktől. Elképesztően jó dinamikával rendelkeznek: a fogvatartók első vezéregyénisége folyamatosan háttérbe szorul, ahogy durvulnak el a dolgok és az lép a helyébe, aki mindenkinek a rémálma: Berus, az elnyomott, lelkileg sérült reptéri dolgozó, aki végre megbosszulhatja pár emberen azokat a sérelmeket, amik az eddigi élete során érték.

Justus von Dohnányi megformálásában minden idők egyik legjobb mozis szemétládáját kaptuk Berus személyében. Leginkább a Halálsoron Percy-jéhez tudnám hasonlítani, kinézetre és jellemvonásaiban is. Az ő alakításával éri el a film a legnagyobb erényét: eléri ugyanis, hogy a néző egyike legyen azoknak a raboknak, akik a kísérletben részt vesznek. Együtt szenvedünk velük, együtt borzongunk bele a történésekbe, együtt szorul össze a gyomrunk, ha felcsendül a zene, vagy belép valamelyik foglár. Az utolsó percekben pedig már mi is vérért kiáltunk, annak az eltorzult igazságérzetünknek hála, amivel a film ez alatt a két óra alatt elbánt.

das-experiment-06.jpg

Hogy ne csak dicsérjem: a játékidő pöttyet hosszú - és ez nem lenne feltétlenül baj, ha nem lassítanák az események folyását főhősünk szerelmének történetével: ezek a művészkedő jelenetek ugyanis néha megakasztják a sztorit, darabossá válik a történések folyása és messze nem adnak hozzá annyit, mint amennyit kellene. De ennek ellenére ez az a film, amit mindenkinek látnia kell, mert tényleg eszméletlenül brutális és félelmetes ami a kísérlet során történik. Te hogy viselkednél egy ilyen szituációban?

Lisztes

A kísérlet (2001) az imdb-n

A kísérlet (2001) előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr555393315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.10. 17:25:44

Nagyon jó film, bár a főszereplő ritka idegesítő :D

A remake viszont iszonyat gyenge...
süti beállítások módosítása