Lisztes megmondja a tutit

Az őrület fészke - Lisztes megmondja a tutit

2013. október 05. 15:00 - lisztes

Kicsit talán méltatlanul elfeledett film Az őrület fészke, pedig Christian Slater, Kevin Bacon és legfőképp Gary Oldman miatt mindenképp érdemesnek tartom megnézésre, még akkor is, ha utóbbit meglehetősen kevésszer szerepeltetik. Pedig engem ő érdekelt igazán, mert egy egészen jónak kinéző karaktert kapott. Rögtön hozzá kell tennem, hogy jelen esetben az Álomgyárban talán túl messzire mentek, amikor ezt az egyébként igaznak mondott történetet adaptálták filmre.

murder-in-the-first-original.jpg

Henri Youngot (Kevin Bacon) egy szökési kísérlet után 3 évre magánzárkába zárták az Alcatraz legsötétebb kazamatájába. Évente egyszer, Karácsonykor sétálhatott a napfényben fél órát, így egy pöttyet bedilizett. A magánzárkából történő kijutása után szinte azonnal végzett az egyik elítélttel, amiért bíróság elé került. Ha veszít kivégzik, az ügy a napnál is világosabbnak látszik, szóval az ügyvédi irodából egy újoncot, James Stamphillt (Christian Slater) küldik ki, hogy veszítse el mihamarabb a pert. De Jameset nem olyan fából faragták, így elhatározza, hogy a végsőkig küzdeni fog.

Nos, a filmben az éhező Youngot 5 dollár ellopása miatt vetik börtönbe, ami miatt az drága kishúga árvaházba kerül... Szomorú, megható. DE. A valóságban Young egy erőszakos bankrabló volt, aki nem egyszer bántalmazta a túszait. Egy agresszív vadállat volt, még gyilkolt is... A filmben 3 évre zárják az egyébként példásan viselkedő Youngot a magánzárkába az elfuserált szökési kísérlet után, mert sajt. A valóságban pár hónapot töltött csupán ott, szó sem volt 3 évnyi szigorítottról - és nem is viselkedett olyan hűdejól.

2269400,+wriAlIJ19davfGDvXzlIufQWkKiLVaABmjAIxDq6vwCpzdB7gSn3YZw+bRYHkEGwyQHkgDu163xeErIJvHxhA==.jpg

Ez utóbbi azért kellemetlen, mert konkrétan az egész filmet erre az egy dologra húzták fel: az igazságtalan igazságszolgáltatás vs a kisember, csak hogy eléggé epikus legyen a már ekkor sejthető végső győzelem. Azt sugallja a film, hogy a valóságban ennek az ügynek a hatására zárták be örökre az Alcatraz kazamatáit, ennek hatására kezdtek "emberibben" bánni a rabokkal. Sajnos ez sem felel meg teljesen a valóságnak, mint ahogy az sem, hogy a magánzárkában töltött 3 év volt az oka annak, hogy Young becsavarodott és újra gyilkolt.

Ugyanis a már említett sokkal rövidebb magánzárkás büntetésén túl (ami még így is kegyetlen, szó sem róla) az is tény, hogy Young 1 évre a többi rab közé engedése után gyilkolt újra. Magyarán szólva simán "csak" egy pszichopata beszámíthatatlan vadállat volt, szemben a Kevin Bacon által, egyébként meglehetősen jól alakított "törött szárnyú kisveréb" típussal. Az már csak tényleg hab a tortán, hogy nem egy kezdő, hanem több dörzsölt ügyvéd védte a tárgyalásán.

Murder-in-the-First333.jpg

A börtönkörülmények bemutatásán túl a film nagy hangsúlyt fektet a két főszereplő beszélgetéseire, az ügyvéd nyomozására és magára a tárgyalásra is. Utóbbi működik igazán jól a filmben, bármennyire is mesterkélt és "hollywoodias". A börtönéletet unalmasan tárják elénk, a beszélgetéseknél pedig az a gond, hogy Young eléggé passzív, amikor meg végre megnyílik, vége lesz a filmnek. No és persze Gary Oldman karakterére érdemes még odafigyelni, a genyó börtönigazgató helyettesként: ebből az egyébként apró szerepből kisujjból hozta ki a maximumot.

Nem túl gyakori dolog, de ezt a filmet tényleg a színészi játék viszi el egyedül a hátán. Slater (mint törtető fiatal ügyvéd) és Bacon is remekel, kár, hogy a végén utóbbi rettenetesen túljátssza már a szerepét és rásegít az amúgy is giccses befejezésre - ami, mondanom sem kell, szintén nem felel meg a valóságnak. [spoiler] ugyanis Young a tárgyalás után még sokáig élt és senki nem "bosszulta meg" rajta, hogy az Alcatraz pert veszített ellene. [spoiler vége]

murder-in-the-first.jpg

Érdekes cameoval lep meg minket Kyra Sedgwick, aki a való életben a mai napig Kevin Bacon felesége. A filmben egy prostituáltat alakít, aki a szegény 28 éves, de még szűz Youngnak szeretne emlékezetes pár percet szerezni... Az őrület fészke nem mindenhol működik, inkább kitalációként tekintek rá, mint igaz történetként. A színészi játék az egyetlen, ahol szinte hibátlan, nagy kár azért a végtelenül giccses bejezésért. De ettől függetlenül ajánlott megnézésre.

Lisztes

Az őrület fészke az imdb-n

Az őrület fészke előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr125527260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása