Lisztes megmondja a tutit

R.I.P.D. - Szellemzsaruk - Lisztes megmondja a tutit

2013. november 18. 16:00 - lisztes

A képregény adaptációk korát éljük. Pont. Nem telik el úgy egy hónap, hogy ne kerülne egy ilyen típus produkció a mozikba, szóval igazán nem kell azon csodálkozni, hogy a hullámot meglovagolva mindenféle sz*rt elénk dobnak, mondván úgy is megzabáljuk. Az animációs filmeknél, vagy a Young Adult regényadaptációknál ugyanez megfigyelhető: zsákszámra ontják a mozikba az igénytelenebbnél igénytelenebb darabokat, aztán csodálkoznak, ha némelyik meg mer bukni a kasszáknál.

ripd.jpg

Az R.I.P.D., azaz Rest in Peace Department is ilyen: tessék-lássék módon összehordott, rengeteg pénzből összeeszkábált, mégis csapnivaló látvánnyal rendelkező Men in Black kópia. Lehet, hogy a képregények hasábjain a két mű eredetijei közt nem ilyen egyértelmű a hasonlóság, de a forgatókönyvből csak úgy ordít: elég lenne kicserélni a szellemeket idegenekre, meg némi fekete boxot kenni Ryan Reynolds arcára és már a fél világ azon morgolódna, hogy milyen sz*r lett ez a Men in Black 4.

Nick zűrös ügybe keveredett a társával, amiből úgy dönt, hogy inkább kiszállna. Ki is száll, csak épp nem úgy, ahogy tervezte: kap pár golyót a testébe a jóbarátjától és ezt követően a szelleme nem a mennybe, sőt nem is a pokolba kerül, hanem (mivel jó zsaru volt) az R.I.P.D. tart rá igényt. Ők azzal foglalkoznak, hogy tagjaikat egy avatarban visszaküldik a földre, ahol halott lelkekre vadásznak. Olyanokra, akik valami hiba folytán ott ragadtak. Nick új társával, az 1800-as évekből szalajtott egykori sheriffel, Royjal megpróbálkozik egy buddy cop movie párosára hasonlítani, de sajnos nem sok sikerrel...

ripd-james-hong.jpg

A filmet Robert Schwentke dirigálta, aki már korábban is dolgozott képregény adaptáción: ő követte el a Red című, szerintem egész jól sikerült Bruce Willis nevével fémjelzett darabot is. Joggal vártam tehát, hogy még ha messziről is árasztja a M.I.B. szagot, egy jóféle, vicces mozi fog kikerekedni belőle. Will Smithék filmje sem a lehengerlő CGI miatt lett olyan népszerű (a nemrég befutott harmadik rész sem néz ki olyan szépen azért), szóval az, hogy az előzetesek trén mutattak, még mindig nem szegte a kedvemet.

Aztán jöttek a lehúzó kritikák, az elég lagymatag imdb-s pontszám és máris világossá vált, hogy bizony valami nagyon félrement. Azon pedig újfent megdöbbentem, hogy az amerikai moziközönség - ha akar - mennyire tudatos vásárló tud lenni. Csak azért, mert csillivilli, meg rájenréjnoldsz, még nem tódulnak a pénztárakhoz jegyet váltani. Így aztán az idei év egyik csúfos bukása vált belőle. A mai napig nem tudom, mi került ezen 130 millió dollárba.

mary-louise3.jpg

Csak hogy tiszta legyen a dolog: az R.I.P.D.-nek is megvannak a jó pillanatai, van egy-két tényleg elég ügyesen betalált poén, de ennyi léből, ilyen gárdával ez har-ma-tos. Arról nem is beszélve, hogy ha viszont egy vicc nem talál be, az nagyon mellé megy. Fogalmam sincs például, hogy melyik elvetemült készítő ötlete volt, hogy a lerágott csontnak számító "letörölni a halott laptopjáról a pornót" poént egy 1800-as évekből származó, bő 60-asnak kinéző sheriff szájába adják.

Jeff Bridges ezt, de konkrétan ugyanezt a fazont már az utóbbi évek egyik legjobb westernjében, a Félszeműben is eljátszotta, most annyi a különbség, hogy megpróbál viccesen is bunkó lenni, ami eléggé felemásan sikerül. És még így is ő játszik a legjobban a bandából. Nem a filmkészítők hibája, de elcseszett egy magyar fordítást kapott. Az eredeti hangjától nagyon különböző, de azért magához a figurához jól illő hangot kölcsönzött neki Sörös Sándor, csak kár, hogy bepróbálkoztak valami fura vidéki akcentussal, ami eléggé hazavágta az egészet.

ripd_faces.png

Ryan Reynolds számomra nagy rejtély. Rejtély, hogy hogyan tud a felszínen maradni ennyi bukás és felejthető alakítás után. Most is kritikán alul teljesít, teljesen eltűnik a színen, olyan szürke. A forgatókönyvírók próbáltak a karakterbe erőltetni némi aktivitást, de az is olyan hiteltelenül van előadva, hogy ihajj. Kevin Bacon pedig Hollywood legfoglalkoztatottabb unszimpatikus arcaként százhuszonnyolcadik alkalommal is gonoszt alakít. Átvitt és a szó szoros értelmében is képregénygonoszt, az agyonhasznált (pedig csak 2008-as) Joker-trükkel. Bizony, bizony, elfogatja magát, hogy bejusson a sötét zsa... izé, az R.I.P.D. központjába! Eredetiséggel nem lehet vádolni ezt a filmet, az biztos.

Lisztes

R.I.P.D. az imdb-n

R.I.P.D. előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr685635338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.18. 22:02:05

Kezd egyre jobban az az érzésem lenni, hogy Reynolds igazából utálja a képregényeket és így harcol ellenük.

Volt már igazán jó képregény adaptáció amiben szerepelt?! Vagy csak simán jó?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.19. 14:02:49

@lisztes: ha bármi köze lesz a Rozsis deadpoolhoz akkor az se. :S
süti beállítások módosítása