Lisztes megmondja a tutit

Vörös folyó - Lisztes megmondja a tutit

2014. január 08. 15:00 - lisztes

No, íme egy igazi klasszikus western! Egy olyan, amire eredetileg ezt a zsánert kitalálták: mítoszépítő, szép történelmi lecke egy meghatározó, valódi eseményről: az első sikeres marhaterelésről. Igen, ebben a filmben a legszigorúbb értelemben vett "cowboyokat" csodálhatjuk, ahogy az életüket kockáztatva vágnak át egy veszélyes vidéken, hogy jó áron tudják értékesíteni a jószágot. Mindezt természetesen John Wayne-nel (ki mással?) a főszerepben.

red-river-poster.jpg

Bár ő most egy kicsit háttérbe is szorul, főleg, ahogy a film vége felé haladunk és helyét egy első szerepében feltűnő újonc, bizonyos Montgomery Clift veszi át (bár később mutatták be, mint a The Searchet, amiért végül rögtön Oscarra is jelölték, a Vörös folyót forgatta hamarabb). A másik jelölt erre a szerepre egy korábbi akrobata volt, aki szintén az első filmjeként emlékezhetett volna meg erről a filmről, ám mire megkeresték, már aláírt A gyilkosok című noirhoz... Eegen, Burt Lancasterről van szó, akiből szintén hatalmas sztár vált később.

Thomas Dunson (John Wayne) egy jó barátjával, Nadine Groottal (a 'csicska' 3 Oscar-díjas Walter Brennan megformálásában) és egy indiántámadás után frissen fogadott fiával, Matthew Garthtel (Montgomery Clift) letelepednek Texasban és egy bika és egy tehén hathatós közbenjárása segítségével (lol) marhacsordát alapítanak. 14 évvel és egy polgárháborúval később a hatalmas, 10 000-nél is több egyedből álló gulya csorda alig ér valamit, ezért Dunson merész lépésre szánja el magát: felbérel egy rakás cowboyt és keletre terelik az állatokat, ahol jó pénzért eladhatják. Csak az a baj, hogy ez még soha senkinek nem sikerült.

ae112fs.jpg

Az első fél órában John Wayne közvetítésében olyan durva töményen kapunk az amerikai mentalitásból, hogy a fülem kettéállt. Filmbéli konkrét példa: amikor a főszereplő hármas megérkezik az ideális legelőre, kijelentik, hogy ez mostantól az ő földjük. Amikor a valódi tulaj emberei ezt kifogásolni merik, lelövik őket (mondván ti az indiánoktól loptátok, most pedig mi lopjuk el tőletek). A 14 évvel későbbi marhafarmos jelenetnél pedig egy rakás sírt látni már. Mindegyikkel Dunson végzett, mert igényt tartottak a földjére...

De legalább Wayne ellentmondásos karaktert formál meg, ami már önmagában külön öröm (nem véletlenül visel fekete gúnyát). Egy ideig még azt hittem, hogy végül ő maga válik az antagonistává, de azért ilyen messzire sosem menne... Így talán kicsit csalódottnak is érezhetném magam, hiszen a lezárás lehetett volna sokkal drámaibb, de végül ez mégsem árnyékolta be a filmről alkotott véleményemet. Ahhoz képest, hogy 1948-ban készült, nagyon látványos és grandiózus alkotás.

RR Tess edit.JPG

A hatalmas csorda megjelenítése már önmagában merész vállalkozás volt (ma ezt CGI-al lazán elintéznék), de itt ezt a rengeteg állatot még élőben kellett rögzíteni. Persze akadnak a színészek mögé vetített felvételek, de azokat is fel kellett valamikor venni... Szóval nem lehet panasz arra, hogy a honfoglaló magyarokat 10 lovas meg két szekér reprezentálja ugyebár. Ahogy nem lehet panasz a viszonylag kevés, de annál látványosabb akciójelenetre sem.

Az indiántámadásoknak jó a koreográfiája, magát az indián-kérdést azonban kicsit furcsán kezelik: "Hm, úgy 100-an lehetnek! Támadjunk!" - jut a konklúzióra a tizen-egynéhány cowboy (aki támadnak is és könnyű szerrel győznek). Mivel a játékidő több, mint két óra, akad idő bőven párbeszédekre, ahol a színészek megcsillogtathatják tehetségüket. John Wayneről például jó barátja, a neves rendező, John Ford így nyilatkozott: "I never knew the big son of a bitch could act" - "Sosem gondoltam volna, hogy ez a szemétláda még színészkedni is tud!".

Redriver1.jpg

Figyelembe véve azt, hogy mikor készült, a Vörös folyó egy látványos, grandiózus vállalkozás, amiben nagyszerű színészi játékkal bolondítva tárnak elénk egy olyan történetet, amire méltán büszkék lehetnek a tengerentúlon. Egy egyszerű marhaterelés csupán, de jól sikerült dramatizálni: egy kis csoportdinamika, egy kis zsarnoki, szép lassan megőrülő vezető és egy kis kaland lóháton. Nem véletlenül vált klasszikussá és nem véletlenül idézték az Irány Colorado! című filmben.

Lisztes

Vörös folyó az imdb-n

Vörös folyó előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr145707291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása