Lisztes megmondja a tutit

Idegen a cowboyok között - Lisztes megmondja a tutit

2014. április 01. 15:00 - lisztes

Ha a rövidfilmeket nem számoljuk, ez volt az 500. film, amit a blog alakulása óta, azaz 2013. január elseje óta megnéztem. Persze jobb lett volna valami hozzám nagyon közel álló produkcióval "megünnepelni" ezt a szép eredményt, de nem bántam meg azt, hogy végül ezt a westernt választottam. Nem kiemelkedő, nem meghatározó élmény, de kifejezetten élvezetes volt nézni, még úgy is, ha nagyon érződött rajta az, hogy a sztorija eredetileg könyvként jelent meg...

big-country-poster.jpg

Mert bizony csak úgy bűzlik a papír szagától. Mert egy ilyen forgatókönyvet ha egy kezdő benyújtana, azzal a lendülettel landolna a kukában: mire megalapoznak minden konfliktusnak, mire a néző rájön, hogy miről fog szólni a film, már eltelt belőle több, mint egy óra (csak hogy tisztában legyünk vele: utóbbira általában az első 10-15 perc szolgál). Valamiért mindez mégis működik az Idegen a cowboyok közöttben, ami valószínűleg a nagyszerű rendező és a kiváló színészgárda érdeme elsősorban.

James McKay (Gregory Peck) egy tehetős keleti hajóskapitány házasodni érkezik a vadnyugatra. Az egyik helyi nagybirtokos, az Őrnagy lányát, Patriciát szeretné elvenni, ám a fogadtatás nem, csak az időjárás meleg. James belecsöppen egy szomszédháború kellős közepébe, ahol az Őrnagy és a Hannassey-ek harcolnak egymással a szárazságok idején megmaradó egyetlen itatóhelyért, ami egy helyi tanárnő, Julie Maragon öröksége. Főhősünktől mindenki azt várja, hogy bizonyítsa a férfiasságát, de ő nem szeret hencegni - emiatt aztán még szíve választottja is elfordul tőle...

maxresdefault.jpg

A film nézése közben azt vettem észre, hogy bár tartalmasnak éreztem, mégis egy-két mondatban össze tudtam foglalni fél óra eseményeit úgy, hogy semmi lényegeset nem hagytam ki belőle. A háromszoros Oscar-díjas William Wyler (Ben Hur, Római vakáció) mesterien zsonglőrködött a kamera mögött. Különösen tetszett Gregory Peck és Charlton Heston verekedős jelenete, ahol úgy tudott intenzitást vinni a bunyóba, hogy nagytotálban mutatta az egészet. Nem volt sz*rrá vágva, mégis izgalmas és látványos volt.

De remekül választottak helyszíneket is (pl.: az itató, vagy a Blanco kanyon, és annak kijáratában a Hannassey-ek házai) és mindehhez kiváló operatőri munka is párosult. Az eredeti címe a filmnek az, hogy The Big Country (azaz "a nagy ország" - erre többször utalnak is a szereplők) és ennek megfelelően a karakterek valóban óriási nagy síkságokon, kopár vidékeken lovagolnak, amiknek szinte nem is látni a végét. Látván a filmet sokan beleszerelmesedhetnek ebbe a csodás tájba.

The_Big_Country_1958_m720p_robin_coolhaunt_coolhd_org_00_52_12_00012.jpg

Állítólag ez volt az első "pacifista" western, azaz nem hirdette, hanem egyenesen megtagadta az erőszakot. A főhős természetesen ahogy csak tudja, kerüli a konfliktusokat, függetlenül attól, hogy mindig kipécézi magának valamelyik cowboy a nem szokványos öltözködése és stílusa miatt. De azért itt is akad lövöldözés, hiszen mint szinte minden westernben, a végjátékban nem maradhat el a puskaropogtatás. Egy kis pisztolypárbaj klasszikus pisztolyokkal (tiszta Európa), ahol kiderül, hogy nem az az igazi férfi, aki sokszor mondja magáról, aztán pedig a jól megérdemelt mészárszék következik a két haragos bandái között...

A színészek terén is igazi kánaánnal van dolgunk. Burl Ives abszolút megérdemelten kapta meg az Oscar díjat a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Rufus Hannassey megformálójaként. Az 55. percben jelenik meg először a színen, de rögtön övé a terep, ahogy hívatlanul és feldúltan beront az őrnagy báljára. Mesteri jelenet, akár csak a legvégső viszály minden egyes pontja közte és a fia, Buck között. Az ez utóbbit alakító Chuck Connors pedig szintén remekül árnyalja a karakterét, nekem személy szerint ő volt a kedvencem.

big-country-bluray-chuck.jpg

Persze Gregory Peck, Charlton Heston, Charles Bickford, Jean Simmons és Carroll Baker is remekül játszanak - ebben a filmben a színészekre, az operatőri munkára és a zenére sem lehet panasz. Fülbemászó, de tipikusan hollywoodi dallamokat variált a zeneszerző, amit a Akadémia egy Oscar-jelöléssel honorált, a legtöbb néző pedig azzal, hogy a film megtekintése után még sokáig fütyülgeti azokat. Az Idegen a cowboyok között bár hosszú, de megtekintésre érdemes, nem piszkos, hanem inkább romantikus western a zsáner fénykorából.

Lisztes

Idegen a cowboyok között az imdb-n

Idegen a cowboyok között előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr655861866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RCH 2014.04.02. 10:06:29

Remélem a következô cikk a Silverado lesz ;-)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.02. 10:39:06

még egy film, ami felkerül a listámra, ha így halad tovább a következő évtizedet csak filmnézéssel töltöm
süti beállítások módosítása