Lisztes megmondja a tutit

A zöldsapkások

2014. december 04. 15:00 - lisztes

Ez aztán teljesítmény! De komolyan, ez maga a tömény borzalom. Ennél rosszabb filmmel még nem találkoztam idén. Nem mai csirke, lévén 1968-ban készült, de John Wayne egyik legnagyobb pénzügyi sikeréről van szó, és bár gondoltam, hogy a gyenge imdb pontszám azért csak jelent valamit, az meg sem fordult a fejemben, hogy messze elmarad majd még attól a szinttől is, amire az 5,6-os eredmény következtetni enged. Pedig messze elmarad.

iTlO0aSU0x7M8A4SGHSBJSjItuc.jpg

Nem elég, hogy sz*r, még hosszú is. Közel 2,5 órás propagandafilm ez, de a legolcsóbb fajtából: arctalan, velejéig romlott ellenséggel, hős amerikai katonákkal, megvilágosodó liberális újságíróval, önfeláldozással, a "jó ügyért" harcolással és egy rakás olcsó, hatásvadász jelenettel, ami lehet, hogy az egyszeri nézőnél beválik, de aki egy kicsit is képes a kritikus gondolkodásra (magyarán elmúlt 14 éves), az ettől a tömény hulladéktól biz'isten kidobja a taccsot.

És itt most nem arról van szó, hogy elítélném a patriotizmust (ellenkezőleg), vagy hogy támogatnám a kommunizmust (ellenkezőleg), egyszerűen az a helyzet, hogy ez a film a pofádba hazudik. John Wayneről tudva lévő, hogy nem nagyon komálta a balosokat, egyik éllovasa volt az 50-es évekbeli hollywoodi kommunista üldözéseknek, de azt nem gondoltam volna, hogy ilyen alacsony szintre is leereszkedik, ha a saját világképének terjesztéséről van szó.

251-27.jpg

Pedig A zöldsapkásokban pontosan ez a helyzet. A sztori Mike Kirby ezredes vietnami kiruccanását követi nyomon, ahol pár hét alatt rendbe kellene hoznia egy tábort, amit a charliek (így hívják a viet kongokat) folyton megtámadnak, ha épp nem a környék falvainak lakosságát irtják poénból. A csapat összeáll, a tábor szépen kikupálódik, de mégsem képesek visszaverni az egyik éjjel bekapott csúnya ostromot. Aztán meg... Nos, 45 perccel a film vége előtt kitalálják, hogy el kéne kapni valami viet kong főgenyát, szóval a sztori egyszer csak átvált egy tök másik irányba...

...de addigra már úgy vagyunk a filmmel, hogy csak legyintünk egyet. Nincs egyetlen drámai momentum, nincs egyetlen izgalmas perc sem. Ez utóbbi különösen azért érdekes, mert van egy kb. 15-20 perces ostromjelenet (ami után illett volna abbahagynia filmet), de olyan szarul van megrendezve, hogy azt mutogatni kellene elrettentő példaként. Az egy dolog, hogy nem sikerül követni az eseményeket, kikből mennyien haltak meg, hol tart a támadás, de az azért már szint, hogy miután nagy nehezen elfoglalta a tábort az ellenség reggelre, John Wayne felhívja az egyik repülő pilótáját, hogy szórja meg azt a sok hülyét egy kis áldással fentről a gépfegyverből, mire az ezt végre is hajtja, és bumm, kinyír minden ellenséget 10 másodperc alatt.

MV5BMTc2NzYyODU0OF5BMl5BanBnXkFtZTcwMTY4ODQwNA@@._V1_SX640_SY720_.jpg

Az ilyenek után gondolkodik el az ember, hogy MI A F*SZ? Idegesítően bugyuta dialógusok, rettentően kínos komikus betétek (a hozzá tartozó elengedhetetlen, és még kínosabb zenei aláfestéssel), átlátszó karakterek, amikről már 10 másodperc után sejteni lehet, hogy vagy jól meghalnak, vagy hatalmas pálfordulást élnek át: az újságíró karaktere tipikusan az utóbbi. Valószínűleg Wayne nem tudta máshogy lerendezni a való életben az ilyen típusú vitáit, ezért mintegy woodoo babaként mozgatta a viet kongok szörnyűségeit látván a háború ellenzőjéből támogatójává változó szerencsétlen fószert, aki a film vége felé szépen felmondja, mit is kellene a sok kép, és szörnyű mese után éreznie az egyszerű nézőnek. Just in case, you know...

A katonai vezető elrablása például így, ilyen sután van megoldva: Kirby csapata odamegy. Kirby csapata elkapja. Kirby csapata kiviszi. Közben a vége felé lövöldöznek, és meghal pár ember. Feszültség nuku, egy percig nem izgalmas az, amit látunk. Egyszerűen sugárzik John Wayne gyűlölete minden egyes képkockáról. De gyakorta visszatérő probléma az is, hogy a forgatási helyszíneket mintha egy randomgenerátor segítségével választották volna: "Most ezt a bokrot dobta ki a gép, álljatok be elé, és mondjátok fel a szövegeiteket!". Az olyan apróságok, mint hogy köze sincs a forgatási helyszínek flórájának ahhoz, ami Vietnamban honos, már tényleg csak a hab a tortán.

P7s0ETxnBa.png

John Wayne rendezőként totális csődöt vallott - már ami a filmje minőségét illeti, hiszen ha kritikailag nem is, pénzügyileg az egyik legsikeresebb projektje volt A zöldsapkások. Egy olyan projekt, amire republikánusként is megkapott mindenféle támogatást a demokrata Lyndon B. Johnson elnöktől, csak hogy a film elkészítésével segítse a vietnami háborút. Nem tisztem eldönteni, hogy az USÁ-nak mennyi joga volt beleszólni az ottani bizniszbe, de az 100%, hogy ez a film tele van ordas nagy hazugságokkal, ferdítésekkel, amikkel Wayne próbálja megtámogatni a saját álláspontját a témában. De még ha nem is értek egyet az üzenetével, ez a film anélkül is borzalmas.

Lisztes

A zöldsapkások az imdb-n

A zöldsapkások előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr576569151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása