Lisztes megmondja a tutit

A sötét lovag: Felemelkedés

2015. január 03. 15:00 - lisztes

A sötét lovag elképesztő sikere után nem is volt kérdéses, hogy folytatódik a széria, igaz Nolan közben még megvalósította egyik régóta dédelgetett álmát, az Eredetet. De ezt követően ismét a bőregéré lett a főszerep az életében. Rendezőn nyomás még sosem volt ilyen nagy: eredetileg Nolan szerette volna visszahozni a Jokert a harmadik részre, de Heath Ledger tragikus halála miatt sajnos ez az opció ugrott - egy másik színészt nem szeretett volna beugróként alkalmazni az elhunyt iránti tiszteletből.

thedarkknightrises_poster.jpg

Kézenfekvő megoldásnak tűnt volna a Riddler, pláne hogy az előző részben Mr. Reese kinézetében, és a neve csengésében (~mysteries) is rá engedett asszociálni, de az igazság az, hogy túlságosan hasonló figura Jokerhez. Ide pedig egy erősebb váltás lett. Így jött a képbe Bane, akivel egy új szín került a trilógia palettájára. Az első rész "félelem", és a második rész "káosz" témája után megérkezett a "fájdalom" is, a műfaj pedig a thriller és az akciófilm után a ~háborús film lett.

Bane ugyanis az Árnyak ligája új vezetőjeként 8 év után eljött, hogy befejezze azt, amit Rha's Al Ghul elkezdett. Gotham elpusztításához persze Batmannek is lenne egy-két szava, és az öreg Bruce hajlandó is újra jelmezbe bújni, feladva önkéntes száműzetését, melybe szerelme elvesztése után vonult. Csak hát Bane keményebb ellenfél, mint gondolta volna, így miután jól elagyabugyálja Batmant, már senki sincs, aki megakadályozná abban, hogy egy elfoglalja, és ha bárki közbe merne lépni, egy neutronbombával letarolja Bruce szeretett városkáját. Ja, és van benne még Macskanő is...

catwoman-the-dark-knight-rises-movie-hd-wallpaper-1920x1080-4729.jpg

Sajnos a rendkívül magasra kerülő léc, és Nolan még magasabb ambíciói kicsit agyonnyomták a filmet. Azt azért nem mondanám, hogy rossz lenne a Felemelkedés, mindenesetre sokkal látványosabbak a hibái, mint az előző két résznek. Köszönhetően egyrészt annak, hogy MÉG nagyobb sztorit szerettek volna elmesélni, de a játékidőben már nem mertek feljebb menni, és köszönhetően egy kicsit annak is, hogy ez a sztori bizony hiába nagyobb, egyszerűen gyengébb, mint a korábbiak.

Az, hogy Alfredet kihúzzák a képletből, csak egy dolog... De az, hogy Batmant is, az már azért komolyabb probléma. És félreértés ne essék: az első Batman vs Bane párbaj elképesztően jól néz ki a vásznon, és baromira látványos, és érdekes is, csak épp pont ezek miatt rossz helyen van: a befejezés verekedése ehhez képest csak egy párnacsata, ennek a bunyónak a végkimenetele pedig 1 órán keresztül rányomja a bélyegét a film további menetére: "a Bruce Wayne egy föld alatti börtönben erőt gyűjt" koránt sem olyan érdekfeszítő.

dark-knight-rises1.jpg

Mindeközben pedig rengeteg információt kell átadni: meg kell ismerkedni Bane-nel, a dugába dőlt tiszta energia projekttel, Macskanővel, a Tiszta lap nevű programmal, Blake rendőrtiszttel... A párbeszédek szinte kivétel nélkül expozíciók, és magyarázkodások. Minden alá van rendelve annak, hogy tovább gördülhessen a sztori, és így emiatt aztán kiveszik belőle az élet. És ilyen amatőr megoldásokat igazán nem várnánk az Eredet, vagy a Memento forgatókönyvírójától.

A film egyfajta keretet adva a trilógiának, visszanyúl az Árnyak ligájához, ami egyébként nem egy rossz gondolat, csak túl sok csavart akarnak ellőni a valódi "mastermind" kilétét illetően. A Kezdődik!-hez hasonlóan itt is egy, a Wayne vállalat által legyártott gépet szeretnének a város ellen fordítani, és szó se róla, rendkívül hatásos, ahogyan Bane felvezeti Gotham lakosságának a felrobbantott amerikai futball pályán a szitut, de túl személytelen a fenyegetés: a túl nagy tét így válik kevésbé érdekes problémává, mint Batman korábbi, személyes(ebb) kötődésű harcai.

darkknight2.jpg

Már említettem volt, hogy Bane-nel új szín került a palettára: Tom Hardy még úgy is nagyszerűen játszott a karaktert, hogy a mimikáját nem használhatta, lényegében csak a gesztusaival, a hangjával, és a szúrós tekintetével játszott. Meg persze az izmaival, hiszen Bane egy rendkívüli fizikai erővel rendelkező gonosztevő, és noha Hardy nem kimondottan magas színész, így is sikerült termetében is félelmetesen előadnia. No és persze az a hang, meg a jó öreg angol akcentus...

Bane háttérsztoriját is meg kellett változtatni, hogy jobban idomuljon a Nolan által megteremtett világba: a belélegzett szer nem szupererőt ad neki, csupán a folyamatos fájdalomérzetét tompítja. Ezáltal nemcsak hogy emberibbé vált a figura, de értelmet adtak a maszknak is, és annak, miért olyan nehéz elbánni vele: egyszerűen nem érzi, ha megütik. Ebben a részben övé a show, már csak azért is, mert szegény Anne Hathaway nem nagyon tud mit kezdeni az elnagyolt macskanő karakterével.

trilogy.jpg

Oh, pedig abban is volna bőven potenciál, főleg az ún. cat burglar (besurranó tolvaj) vonalon, de mivel a film egyébként is rettenetesen zsúfolt, a megérdemelt játékidőnél végül jóval kevesebb jutott a figurának. A Marion Cotillard által megformált üzletasszony sem jutott túl nagy szerephez - sajnos Nolant nem nagyon érdeklik a női karakterek. Belerakja őket a filmjeibe, mint kötelező elemeket, de gyakran érződik úgy, hogy csak felesleges teherként cipeli őket, mert ezt várja el tőle a világ.

Az új jármű ezúttal egy amolyan városi repülő, és helikopter keveréke, amiről sokáig az a hír járta, hogy a "Batwing" nevet fogja kapni, de Nolanék egy sokkal egyszerűbb, de nagyszerűbb elnevezés mellett döntöttek: simán csak "Bat", azaz "denevér" néven fut (pontosabban repül), és szerencsére ez is illeszkedik az übermenő járművek sorába, amik felbukkannak a trilógiában (noha a Tumblert egyszerűen nem lehet überelni). Érdekesség, hogy itt nem kap új ruhát főhősünk, ellenben jó néhány flancos technikai kütyüvel bővül a repertoárja.

tdkr_48.jpg

Szokás utálni ezt a filmet, és maximálisan megértem azokat, akik csalódásként élték meg ezt a részt, de a helyzet messze nem olyan vészes, mint amennyire sokan beállítják. Oké, a végső tömegbunyó szimplán gáz, és mű, és nagyravágyásában nagyobbat zuhan a film, mint illene, de még így is egy elképesztően izgalmas 2 és fél órás eposz, rengeteg király jelenettel, grandiózus felvételekkel, és Nolan jó szokásához híven minimális, és egyáltalán nem tolakodó CGI-jal.

Lisztes

A sötét lovag: Felemelkedés az imdb-n

A sötét lovag: Felemelkedés előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr396963003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.08. 10:16:52

igen, ennek a filmnek első hibája, hogy túl sokat markol. Ennyit egyszerűen nem lehet megcsinálni.
Egyszerre no mans land és sötét lovag bukása is nem jöhet össze az összes úgy, hogy egyben is maradjon.

Ami viszont nagyon tetszik, hogy Madárijesztő mind a három filmben benne van, még ha csak egy pillanatra is a harmadikban és a másodikban se sokáig...
süti beállítások módosítása