Lisztes megmondja a tutit

Mr. Holmes / Mr. Holmes - Cinefest 2015

2015. szeptember 24. 15:00 - lisztes

A nevem Holmes. Sherlock. Holmes. És már 93 éves vagyok. Bizony. Elszállt az idő felettem is, a legnagyobb ellenségem már nem a bonyolultsága miatt megoldhatatlan bűnügy, hanem a szenilitásom. Hol is tartottam? Ja igen. Sherlock Holmes karaktere a reneszánszát éli napjainkban, így mondhatni szükségessé vált, hogy a karakternek egy eddig kevésbé ismert oldalát is megismerhessük végre, nehogy ráunjunk a folyton folyvást zseniálisan megoldott bűnügyekre és hasonlókra...

mr-holmes-poster2.jpg

És ezt a "hasonlókrá"-t nem csak úgy odabököm töltelékszóként: hiszen az egész Dr. House karakterével kezdődött, aki nyilvánvalóan nem a bűnügyekre, hanem a betegségekre szakosodott, így kanyarodva vissza a Holmes figuráját ihlető valóban létező orvoshoz... Aztán persze a Guy Ritchie-féle mozifilmek, az angol, meg az amerikai sorozat is ott van, blablabla. És bár ezek próbáltak csavarni a dolgokon (jelenkorba helyezés, női Watson, ésatöbbi), valami nem változott: Holmes aktív nyomozóként vett részt a buliban.

Persze, hiszen dőreség is lenne egy visszavonult Sherlockról filmet forgatni, nem igaz? Mármint... Kinek jutna ilyen hülyeség az eszébe? Meg miről szólna egyáltalán? Arról, hogy az öreg egy kis falusi házban héderel, drogok helyett memóriajavító csodaszereken él, meg közben méhészkedik? Meg hogy az számára a legnagyobb kihívás, hogy fel tudjon kelni az ágyból egymaga, ha netalántán wc-re kell mennie? Ki nézné ezt meg? Hát... Én megnéztem. És tök jó volt.

mr-holmes.jpg

A háttérsztorit ugyan már elmondtam, de azért természetesen, mint minden valamirevaló Sherlock-sztoriban, ismét van rejtély, amit meg kell oldani. Viszont koránt sem olyan szövevényes, mint azt remélhetnénk - mégis! Megoldatlan maradt, és az a bizonyos "miért?" azóta sem válaszolódott meg. De így, mielőtt végleg az enyészeté lesz a legendás nyomozó, a memóriájával élet-halál harcot vívva megfejti a nagy rejtélyt: miért nem sikerült akkor azt az ügyet megoldani? Minek volt akkora súlya, ami visszavonulásra késztette?

A Mr. Holmes nyomokban sem tartalmaz Guy Ritchie-féle Sherlockot. Ami csak 90%-ban jó dolog. Igen, mert bármennyire is szerethető a Ian McKellen által életre keltett címszereplő, egyvalami nagyon hiányzik, vagyis inkább nagyon kevés alkalommal jelenik meg. Ez pedig a cinizmus, a szócsaták, a friss, és szellemes szövegek, amik nyilván egy már nem annyira friss, és szellemileg sem éppen a toppon lévő embertől nem feltétlenül várhatóak el. De azért ő mégis Sherlock Holmes!

mr-holmes-ian-mckellen-860x442.jpg

A nagy talány - mint már említettem - nem annyira nem talány, de ez jól is van így, mert nem az ügy bonyolultságára játszanak rá, hanem annak érzelmi hatására, és az viszont nagyon üt, főleg egy ilyen karakternél, mint amilyen Holmes. De azért azt fontos leszögezni, hogy azok számára, akik nem kenik-vágják a figura alapjait, nem lesz meg a reveláció a végén, hiszen a film a dicső (és hát nem kicsit bunkó) múltat már adottnak veszik a készítők.

A film lassan, komótosan döcög, ahogyan az egy 93 éves öregember történetétől elvárható, viszont van, hogy egyszerre 3 különböző szálon is fut, melyek ugyan természetesen a végén egybeérnek, de... A japán jeleneteket ennek ellenére sem éreztem olyan erősnek, hogy feltétlenül bent kellett volna hagyni őket. Ezek miatt a film közepe táján sokáig szinte egy helyben toporog a fő sztori - zavaró, főleg akkor, amikor azt várnánk, hogy a régmúltból végre visszavágnak a jelenbe, ehelyett a közelmúltba jutunk... Majd vissza a régmúltba, stb.

mr-holmes-ian-mckellen.jpg

Viszont McKellen (és gyerekszínész partnere, Milo Parker) elképesztően jók. Az idős brit színész egy elesett, de nem szánni való figurát hoz, akit minden gyarlósága ellenére minden eddig Sherlocknál könnyebben megszerethetünk. A Mr. Holmes egy aranyos, érzelmes darab, amire érdemes rászánni azt a 1,5 órát. Van, hogy leül egy kicsit, de kifejezetten szeretnivaló kis film, aminek a végén még akár egy-két könnycseppet is elmorzsolhat az ember. Szóval igen: nézzétek meg, amint lehetőségetek lesz rá.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr377806890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása