Lisztes megmondja a tutit

Rampart - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 21. 15:05 - lisztes

Hozzánk csak DVD-n jutott el ez a film - hozzáteszem: joggal. A Rampart valószínűleg azért születhetett meg, mert Oren Moverman előző filmje, a Harcmező hírnökei meglepően sikeres kritikai fogadtatásban részesült, többek közt legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában jelölték az Oscaron az író-rendezőt, de ezen felül még Woody Harrelson is kapott egy jelölést legjobb férfi mellékszereplőként. Szóval minden adva volt, hogy a banda (Oren, Ben Foster és Woody Harrelson) újra összeálljon egy újabb filmre. Ez lett a Rampart.

rampart01.jpeg

A cím eléggé semmitmondó és szerencsére a magyar forgalmazó sem akarta ezt másképp, így nem kaptunk semmiféle szójátékot sem, elég a DVD-borítóra Woody Harrelson morcos feje - gondolták. A "korrupt rendőr mindennapjai" téma eléggé hálás tud lenni, gondoljunk csak a Kiképzésre Denzel Washingtonnal, ami egy Oscar-díjhoz juttatta az egyik legjobb afro-amerikai színészt. Szóval egy ilyen mozival meg lehet fogalmazni egy velős társadalom- és rendszerkritikát amellett, hogy a sok undorító húzásnak köszönhetően egy izgalmas filmet láthatunk. De ez a Rampartnál sajnos nem így van.

A történet David Douglas Brown mindennapjaiba kalauzolja el a nézőt, aki egy nem éppen tisztességes zsaru. Agresszív, nőfaló és tesz a szabályokra. Két lánya egy testvérpártól származik és így, ebben a fura viszonyban élnek együtt 5-en. De az egyik járőrözése alkalmával oldalról belehajt valaki a kocsijába, majd futva elmenekül előle. Nem jut messzire és David kikelve magából jól helyben hagyja. A gond csak az, hogy mindezt egy kamera is felveszi. Ezt követően áthelyezik, elmegy a pénze ügyvédekre és egyszer csak azon kapja magát, hogy szétcsúszott az élete: egy balhéból akar pénzt szerezni, de nem úgy sikerül a dolog, ahogyan azt eltervezte...

ear for dialogue.jpg

Unalmas, vontatott és egyáltalán nem érdekes történet, ami tele van olyan szálakkal, amik nem futnak ki sehová. Ilyen például Robin Wright karaktere, akiről azóta sem sikerült megbizonyosodnom, pontosan mit is keresett a történetben. Woody Harrelson persze hozza a kötelezőt, csak egyszerűen rosszul van megírva szegény karaktere. Értelmetlen párbeszédek zajlanak az orrunk előtt és legtöbbször egyáltalán nem cselekszik senki sem logikusan. Ami elég nagy kár, tekintve hogy az egész film egy enyhén pszichopata zsaruról szólna, csak hogy egyáltalán nem tűnik ki a többiektől semmivel.

Steve Buscemi valószínűleg rossz stúdióba fordult be reggel a kocsijával, de ha már ott volt, felvettek vele gyors két jelenetet, aztán útjára engedték. Igazából az ő szála sem fut ki sehová. Nem sokkal járt jobban Sigourney Weaver sem, igaz neki több jelenet jutott, de útközben valahogy átoperáltatta magát Ice Cube-bá, mert a film közepétől Kyle Timkins az, aki lényegében ugyanazt csinálja, mint amit Sigourneynak kellett volna. Ugyanakkor pont emiatt, Ice Cube-ot nincs idő bevezetni, és így koránt sem érződik akkora fenyegetésnek a jelenléte (ő vizsgálja David kétes ügyét), mint amekkorának lennie kellene.

woody-harrelson-rampart-movie-image-d6153.jpg

Ben Foster megirigyelte Woody Harrelsontól a férfi mellékszereplő jelölést, most ő próbálkozott egy enyhén kattant hajléktalan figurájával, de nem volt elég hatásos. Ben egyébként producerként is közreműködött a filmben, sőt még az öccsét is beszervezte egy kisebb szerepre. Jon Bernthal is feltűnik (Walking dead), de ő is csak úgy... van és nem csinál semmit. One-man shownak ugyanakkor kevés ez a sztori, a legnagyobb bánatomra. Az egész egy nagy zagyvaság, bántóan rosszul vannak adagolva az információ morzsák, igazából nem sokat lehet érteni a filmben megpedzegetett dolgokból.

Bár a Harcmező hírnökeit még nem láttam, látatlanban bátran állítom, hogy ez koránt sem olyan jó film sajnos. Keservesen próbálták életszagúra beállítani, de a nagy igyekezetben csúnyán mellényúltak. Woody Harrelson az egyetlen pozitívuma a filmnek, mert játékával tényleg elhiteti velünk, hogy mindenki összeesküdött ellene és ő csak annyi rosszat csinál, amennyi szükséges. De ezen felül teljesen értékelhetetlen a produkció, amit elénk raknak. Higgyetek nekem, enélkül a film nélkül is teljes életetek lesz.

Lisztes

Rampart az imdb-n

Rampart előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr985141773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása