Lisztes megmondja a tutit

Temetésem szervezem - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 27. 15:00 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. február 19.-ről, a facebookról átmentve-

Vannak olyan filmek, amik csak nagyon-nagyon késve érkeznek meg hazánkba, én anno az Underworld kb. fél éves csúszását is sokalltam (pláne, hogy nálunk forgatták), de mostanában, egy éves késéssel érkezett a mozikba a The Raid című indonéz akciófilm is, amit most már ideje lenne megnéznem. Nah, ezek a Temetésem szervezemhez képest piskóták, hiszen ez a 2009-ben bemutatott film hozzánk tavaly októberben érkezett és nemrég jelent meg dvd-n is. Ha azt kérdezitek miért, hát fogalmam sincs, hiszen semmiben nem üt el egy átlagos, kisebb költségvetésű drámától.

Mert ez egy dráma, ami egy enyhén vicces alapszituáció köré épül, és nem mellesleg igaz történet és pletykák alapján készült olyan színészekkel, mint Robert Duvall, Sissy Spacek, Bill Cobbs vagy Bill Murray. Bár kicsit emlékeztet egy tvfilmre, azért azoknál egy fokkal komolyabb műről van szó. Nem, nem tartogat különösebb izgalmakat, a film a karaktereire koncentrál, nem vállal sokat de azt majdnem, hogy teljesíti is. Majdnem, mert egy pici hiányérzete lesz az embernek, ha végignézte, hiszen pár sokat lebegtetett dologból végül nem lesz semmi.

A történet tehát egy igaz legenda a 30-as évek Amerikájából: Robert Duvall karaktere (Felix) immáron 40 éve él elszigetelten a birtokán, ami egy sokhektáros erdőség. Nem szereti, hogy ha zavarják, és egyetlen "beszélgetőpartnere" az öszvére. Miután egy régi ismerőse meghal és ráeszmél, hogy már ő sincs a legjobb bőrben úgy dönt, hogy megszervezi a saját temetését. Halotti torral, tombolával a birtokára (mert nincs örököse) és mindenkit meghív, hogy meséljen róla valami sztorit, amit hallott. Mert mivel remeteember és eléggé magának való, mindenféle rémsztorik terjengenek róla. Az egészben a helyi temetkezési vállalkozó és segédje segítségét kéri, és a végére sikerül is a nagy terv, rengetegen eljönnek, és Felix végre elmondhatja a saját történetét mindenkinek.

A film nagy része erdőben, vagy belső helyeken játszódik, tehát enyhén érződik, hogy kis költségvetésű darabot nézünk, bár a 7,5M dolláros büdzsét én ehhez sokallom. A történet érdekes, és végig fenntartja a néző figyelmét a központi kérdés: mi az a nagy titok, amiért Felix 40 évre "börtönbe zárta" magát saját birtokán. Mert a magának való emberről kiderül, hogy bizony ő egy jóravaló, jóképű és kedves ember volt. Ezzel végig jól játszanak, és kapunk enyhén vicces karaktert is (Bill Murray egész jó) meg jófiút is, egykori szerelmi szálat, és régi ismerőst is. Az egész film helyzetkomikum köré épül, és van néhány egész jó pillanata.

Ezek közül kiemelkedik a színészi játék. Robert Duvall nagyon hitelesen formálja meg a morcos remetét és a szemünk előtt, szép lassan ismét megnyílik az emberek felé, hiába nyomja a szívét egy súlyos teher. A Vox mozimagazinban írták is, hogy nem értik, ezért miért nem jelölték Oscarra... Sissy Spacek egész jó a frissen a kisvárosba visszaköltöző özvegy szerepében, bár sok teret nem kap sajnos, de a férfi iránt ambivalens érzéseket tápláló nő figurája jól állt neki. Lucas Black túlságosan semilyen, pedig ő egyfajta sidekick, ő a jófej, a főszereplő ellentettje, akivel mégis megtalálják a közös hangot. Személyes kedvencem Bill Murray, a ő karaktere a pénzért bármire képes eladó, és tőle származik a legtöbb komikus jelenet. A magyar szinkron jól eltalált, lévén bejáratott emberekkel dolgoztak, nincs rá panaszom.

A negatívumok közül talán a legfontosabb, hogy a film során többször megemlített rémtörténetekből semmit sem kapunk. Illetve egyet, de hát az olyan semilyen, hogy nem is fogunk emlékezni rá. Pedig szerintem ezek sokakat érdekeltek volna. Úgy érezzük, mintha az írónak nem lett volna fantáziája kitalálni ilyesmit, pedig ez a falusi legenda-dolog nagyon passzolt volna a film hangulatához. A másik, hogy egyes jeleneteknek semmi hatásuk nem volt a későbbiekre. Volt egy betörés a temetkezési vállalkozóhoz (a tombolapénzért nyilván), de azon felül, hogy a segédet leütik, és felforgatnak mindent, semmi haszna nem volt: a pénzt nem viszik el, nem derül ki, ki a tettes és többször kb. meg sem említik.

Nah, most jön az, hogy szerintem jó film-e? Ha tvfilmként tekintenék rá, azok között első osztályú lenne, mozifilmként azonban semmi különöset nem tartogat. Mivel a főszereplő titkos története köré van felhúzva a film, ha egyszer látta már az ember, vagy ismeri a végét, akkor csak egy unalmas kosztümös film lesz, néhány poénnal. Tehát tipikusan egyszer nézős, és akkor is csak olyan esetben, ha nincs más akciódúsabb film. Nem rossz, de a tökéletestől is messze van, egy kedves kis történet kiváló színészi játékkal. Ez a Temetésem szervezem, 2009-ből.

Lisztes

Temetésem szervezem az imdb-n

Temetésem szervezem előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr465162512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása