Lisztes megmondja a tutit

Drive - Gázt! - Lisztes megmondja a tutit

2013. május 28. 15:00 - lisztes

Még jól emlékszem (hiszen nem volt olyan régen), hogy a hazai kritikusok mekkora felhajtást csaptak a Drive-nak a megjelenésekor, sokan Oscart kiáltottak. Persze, ahogy lenni szokott a jó filmekkel, nem tudott tarolni, összesen egy jelölésre futotta az egyik legérdektelenebb technikai kategóriában (legjobb hangvágás). Nekem akkor - érthetetlen okokból kifolyólag - kimaradt az életemből ez a film, de mivel a blog elindulásával egy időben küldetésemmé vált az is, hogy pótoljam a filmélménnyel kecsegtető alkotásokat, lám sort kerítettem Nicolas Winding Refn filmjére.

drive-andhramirchi-net-poster.jpg

Picit azért csalódtam. Valószínűleg az elképesztő itthoni hype és az emiatt bennem kialakuló ultramagas elvárások azok, amik miatt a film végeztével egy kesernyés "Ennyi?" futott át az agyamon. Tán a megváltást vártam, tán egy igazán ütős filmélményt, de végül szomorúan konstatáltam, hogy egyik sem jött el. Nem volt messze, de el nem ért. Mostanában majdhogynem ész nélkül darálom a filmeket és szerencsére legtöbbször úgy válogatok, hogy élvezzem is, amit nézek. És ebből a csapatból ugyanakkor ritkán adatik meg a katarzis: ki voltam rá éhezve, mert a Drive jónak nézett ki, mint az étteremben a kaja annál a másik asztalnál... És mikor megrendeltem én is, rá kellett jönnöm: az íze finom, de ez kis adag, így mégis kevés lesz...

Főszereplőnk, a sofőr autószereléssel és filmes autós kaszkadőrködéssel keresi a kenyerét... amit néha kiegészít egy kis törvénytelen melóval. Mint Jason Statham a Szállítóban, úgy Ryan Gosling is bűnözőket fuvaroz jó pénzért, szigorú szabályrendszerrel, hogy lássák rajta, mennyire profi is valójában. Az állóvizet a csinos szomszédnő kavarja fel, aki rögtön megtetszik főszereplőnknek. Ám feltűnik a színen a férj, aki frissen szabadult a börtönből egy hatalmas adóssággal a maffia felé, amit ha nem törleszt, a családja fogja bánni. A sofőr a nőhöz fűzött érzelmeitől vezérelve felajánlja a férjnek, hogy segít neki egy melóban, aminek fejében végre leszáll róla majd a maffia.

3_drive-2011-movie-image-11.jpg

Nicolas Winding Refn (ctrl+c - ctrl+v) munkásságával már találkoztam a Bronson kapcsán, ahol bebizonyította, hogy nem mindennapi felfogása van a filmkészítésről. És bár ott is elmaradt a katarzis, a Bronson is egy egész élvezetes, sok helyen fura film volt, ami hatalmas ziccert adott Tom Hardynak és ő ezt nem is hagyta ki. A Drive kapcsán Ryan Gosling került hasonló, mégis teljesen más helyzetbe: Charlie Bronson karakterének tökéletes ellentettjét rendezte és alkotta meg Nicolas a sofőr képében.

A sztori meglehetősen szimpla, nem kimondottan a forgatókönyv az, ami miatt jó film lett a Drive (profi-átverik-bosszút áll). Bár az igaz, hogy megmerték lépni - amiért maximális tisztelet -, hogy olyan főszereplőt írtak, aki nem fossa a szót: egy igazán csendes, néha már-már túl csendes karaktert kapunk, ami tovább növeli az amúgy is titokzatos személyisége iránti érdeklődésünket. Maga ez az egy karakter több kérdést vet fel, mint az egész film. A sofőr mellé viszont sablongengsztert, sablonmentort, sablonbarátnőt írtak, de talán pont ez az, ami miatt Gosling karaktere kiemelkedett a többi közül, ami miatt felkelti a néző érdeklődését.

drive-2011-movie.jpg

Na meg persze a színészi játéka Ryannek, akinek mindig van egy kis csibészes mosoly az arcán, mégis elhiteti az emberrel, hogy ő most a vérprofi sofőr. Mivel a szövegkönyvet nem nagyon kellett magolnia, így volt ideje a karaktert halvány arcrezdüléseit is megtervezni, aminek eredményeképp tényleg a sofőrt és nem a színészt látni a vásznon. Hozzá Carey Mulligan kiválóan passzol és annak ellenére, hogy 1-2 nap különbséggel láttam a Nagy Gatsbyt és ezt a filmet, szinte közös pontot sem találtam az ott bemutatott játékában és a Driveban alakított visszahúzódó egygyerekes feleséggel.

Bryan Cranston mentorfigurája nagyon érdekes, hiszen ő az a típusú mentor, aki valójában sosem volt okosabb, bölcsebb, vagy bármiben is jobb a mentoráltjánál: ő csak befogadott egy fiatal, tehetséges, nincstelen gyereket, akit tulajdonképpen kihasznált és a filmben is csak keveri a sz*rt. Mégsem lehet rá haragudni, mert Shannon esetlen és csupán a túlélés miatt van szüksége Gosling sofőrjére. Ron Perlman és Albert Brooks a zsidó gengszterpárosként jól muzsikálnak, látszólag eltérő, de valójában teljesen ugyanolyan karakterek és erre csak a film végén jön rá az ember.

drive-2011-ryan-gosling-600-1.jpg

A Drive legnagyobb érdeme a kimért rendezés, amivel talán minden eddiginél valósághűbben, mégis érdekesen van bemutatva egy autós üldözés, vagy egy menekülés a rablás helyszínéről. A szótlanság segítségével többet mondanak el a karakterekről, mint néhány filmben a narrátor. Vannak izgalmak, kicsit talán meglepő fordulatok és egy nagyon erős fináléval zárul. De - mint már említettem - valami még mindig hiányzott, emiatt a katarzis (a legnagyobb bánatomra) elmaradt.

Lisztes

Drive - Gázt! az imdb-n

Drive - Gázt! előzetes

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr515304913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.28. 15:28:20

Imádom ezt a filmet. Nálam 10/10. Gosling és Refn is kitett magáért, egyszerűen tökéletes alkotás. Az első megtekintés után magával rántott a film, és azóta se eresztett.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.28. 15:31:07

Mondjuk az avatarod alapján volt egy ilyen sejtésem :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.28. 15:39:01

@lisztes: nem benned van a hiba, tényleg nem annyira jó film ez, mint amekkora hűhót csaptak körülötte. Persze jó is, meg hangulatos is, meg különleges is, de nem egy nagy cucc.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.28. 17:28:13

én akkor láttam, mikor kijött, és nekem is ennyi volt a reakcióm, hogy "ennyi?"...

Az egyik legtúlértékeltebb film a világon.

Meg a főszereplője is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.28. 18:55:01

Csak egyetérteni tudok. Az a baj, h ez egy nagyon semmi extra film alapból, és hiába rendezik meg stílusosan, vagy érdekesen, attól még a forgatókönyv nem lesz jobb.
Egyébként a nemrégiben készített autós üldözéses toplistához újranéztem a szóban forgó jelenetet, és arról is pont ugyanezt lehet elmondani.

bungics (törölt) 2013.05.29. 17:13:33

Zseniális film.
És a filmzenét meg sem említed? Ezt a filmet a fantasztikus zene-válogatás teszi ütőssé. Hátborzongató, felkavaró. Utálom a véres a filmeket, de a zenéje miatt megnéztem már egy párszor, és fogom is még.
www.youtube.com/watch?v=-DSVDcw6iW8

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.29. 17:15:30

@bungics: A filmzenét nagyon ritkán szoktam megemlíteni, abból egy számot minden este az aktuális írásomhoz kiposztolok a facebookos oldalamra, amolyan búcsúzásképp. Ez történt a Drive esetében is tegnap este :)

bungics (törölt) 2013.05.29. 17:18:12

Bocs, nem ismerem a munkásságodat. :)
A filmzenének hatalmas szerepe van.
Itt van még egy, mert most ezeket hallgatom.
www.youtube.com/watch?v=UW9F81Kvm1o

Mlinarcsik 2013.05.30. 10:21:47

"Mostanában majdhogynem ész nélkül darálom a filmeket"

Pontosan ez volt a gaz! Vedd elo ezt a filmet egy ev mulva, amikor nem lesz mit nezni. Csinalj magadnak egy teat, es inditsd el.
Nezd meg az elso 20 percet a filmzenevel, hangosra tekerve a hangerot. Nem fogod megbanni! :) Es nem fogod abbahagyni! :)

Ez a film zsenialis sztm.
Goslingrol meg annyit, hogy...
Eppen minap mondta az egyik baratom, hogy mondjak mar neki egy nagy szinesznevet a mai felhozatalbol. A kriteriumok nem kivetelesek, csak mondjak egy par fiatal szinesz nevet akik vannak olyan jok, hogy el tudom oket kepzelni 30 ev mulva is mint szineszeket nagy filmekben. Olyanokat, mint anno Bruce Willis, Denzel Washington, Will Smiths, Tom Cruise, stb... Hat nem jutott eszembe egy sem ezen a csavon kivul...

Mondjuk a multkor azt nyiltakozta, hogy most egy idore bedobja a turcsit... :(

Tony Almeida 2013.05.30. 11:10:50

Én is sokkal többet vártam tőle, éppen ezért enyhe csalódás volt.

Pl. a kevésbé túlértékelt Running Scared nagyságrenddel jobb múvi.

.loretta · http://popkult.blog.hu/ 2013.05.30. 11:52:32

Anno én is írtam erről, ez az a kategória, amikor újra kellett olvasnom a cikket, mert nem is emlékeztem az egész filmre. Elég felejthető. Nálam a zene volt a legalja. Tejóég!
Akit esetleg érdekel egy "lányos" vélemény": popkult.blog.hu/2011/09/27/drive_gazt_vagy_nem_gaz_ez_itt_a_kerdes

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.30. 18:19:52

@Mlinarcsik: 30 év??
Csoda a Goslingra emlékszünk 5 év múlva. Addigra pont lecseng a drive-láz és ahogy előtte se ismerte senki utána se fogja...
(nehogy az legyen a reakció, hogy ilyen meg olyan jó filmje volt előtte, mert finoman szólva se volt mozisiker egyik se...)

@.loretta: a lányos vélemények mindig jók! Olvasom is!

Mlinarcsik 2013.05.31. 05:48:43

@doggfather: Majd meglatjuk! Mindketten csak talalgatunk! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.31. 07:58:10

@Mlinarcsik: persze, de az nem találgatás, hogy a drive-ig a csávó messze nem volt "A" listás.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.02. 14:24:13

Egyik kedvenc filmem, szerintem 2011 legjobbja. Külön érdekesség, hogy a moziban való megtekintés óta (tehát 2 éve) még egyszer sem láttam, pedig azóta már DVD-n is megvásároltam a Drive-ot. Kicsit tartok attól, hogyha újra megnézem, akkor már nem fog akkorát ütni és elveszti a varázsát. De ha megvettem, akkor nyilván előbb-utóbb sort fogok keríteni az újranézésre. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.03. 15:10:54

@Powerful900: Én is féltem ettől, de másodjára is zseniális volt :)
süti beállítások módosítása