Lisztes megmondja a tutit

Túl a haragon - Lisztes megmondja a tutit

2013. július 16. 15:00 - lisztes

Az Emésztő harag folytatását mindössze két év alatt hozták tető alá: A Túl a haragon a Velencei filmfesztiválon debütált 2012 szeptemberében és egészen június legvégéig kellett várnia a magyar közönségnek arra, hogy leadja a TV... Természetesen, csak hogy ne legyen könnyű dolga az embernek, teljesen más szinkronhangokat választva e nemes feladatra, mint az első rész esetében. Így aki legalább annyira rasszvak, mint én, szerencsésen összekavarodhat a szereplők láttán és hallatán.

Cover-Outrage-Beyond.jpg

Hál'istennek az előző rész karakterei közül nem sokan maradtak a film végére, így viszonylag kevés régi arcot kellett beazonosítanom és társítanom az új hangokkal. Mindenesetre szomorúnak találom ezt a durva következetlenséget a szinkronrendező részéről. Persze ennek lehet, hogy szimplán az volt az oka, hogy egy más forgalmazó egy teljesen más szinkronstúdióra bízta a projektet és nem az, hogy nem tűnt fel senkinek, hogy a Túl a haragon az Emésztő harag folytatása...

Bár a film szerint eltelt 5 év, a sztori ott folytatódik, ahol abbamaradt. És most muszáj egy apró spoilert ellőnöm, de aki ránézett az imdb adatlapra, az tudhatja, hogy az előző részben leszúrt (és halottnak mondott) Otomo él és virul természetesen, ennek a filmnek is ő a főszereplője. Szóval miután kiszabadult a börtönből... akarom mondani, miután kedvenc rendőrünk, Kataoka elintézi, hogy kijusson, nem várt szövetségesre lel Kimura személyében. Az ő arcát vagdosta össze korábban pengével és ő volt az, aki végül leszúrta a börtönben.

outrage-beyond-hirofumi-arai-in-una-scena-del-sequel-action-di-takeshi-kitano-247623.jpg

Tehát Kimura és Otomo Kataoka unszolására összefognak, hogy megdöntsék Kato hatalmát a Sannoban. Ehhez azonban emberekre van szükségük, így lepacsiznak egy másik klánnal Osakából, a Hanabishivel. Sz*rkeverés, kivégzések, újabb sz*rkeverés, aztán még több kivégzés... Szóval az előző részből már megismert darabos narratíva - igaz itt egy fokkal jobban működik már. Az ügyeletes rotyogtató pedig ezúttal nem a fő-fő klánvezér, hanem egy rendőr, a mindig magabiztos Kataoka...

Takeshi Kitano a második részre is tartogatott elegendő brutális jelenetet, emiatt nem kellett aggódnunk. Van itt baseballgép általi halál, saját ujj leharapása, vagy egy kis fúrás az agytekervények közé fúrógéppel... És ahogy a brutalitás, úgy a yakuza tetoválások sem hiányozhatnak ezúttal sem. Viszont a hosszabb játékidő ellenére is kevesebb a nő, kevesebb a külföldi, ez egy sokkal szűkebb belső háborút mutat be, mondom ezt annak fényében, hogy a Sanno mellé behozták a Hanabishit is.

Outrage.jpg

Otomo nem sok jellemfejlődésen ment át a börtönévek alatt. Kiábrándultabb lett, ez tény, talán kicsit el is ment a kedve ettől az egésztől. Nem akar hatalmat, nem is nagyon akar belebonyolódni, de mégis segít a maga csúnyán nézős módján. Annak ellenére sem hajtja túlságosan a bosszú, hogy Ishihara az előző részben elárulta őt a hatalomért, így bőven lenne kin törlesztenie az adósságát. Helyette inkább az előző részből megismert egyik legnagyobb ellenlábasával lesznek öribarik, úgy, ahogy azt csak a japánok tudják csinálni.

Nationwide war - azaz az egész nemzetre kiterjedő háború. Ez olvasható az imdb leírásában. Szerintem szó sincs erről, hiába tűnik úgy a film elején, hogy egy komoly rendőrakció készül a szervezett bűnözés ellen, a film felénél ez a szál teljesen elsikkad és marad a két család harca és a leszámolások. Egy város helyett most már kettőben (jó, van 2-3 jelenet pár koreai csókával is, de ennyi). Szóval van még hová kiterjeszteni ezt az egészet, nem lepődnék meg azon, hogy trilógiává bővülne a "Harag"-sorozat.

outrage-beyond-una-scena-d-azione-del-sequel-di-outrage-diretto-da-takeshi-kitano-247625.jpg

Nem tudom megválaszolni, hiába teszem fel magamnak most már sokadszorra is a kérdést, hogy jobb, vagy rosszabb film-e a Túl a haragon az előzményénél? Talán mert se nem jobb, se nem rosszabb... Tökéletes folytatása az Emésztő haragnak, de ennek ellenére nem tud túllépni rajta, nem emeli meg a tétet, nem mutat be másik oldalt - igaz önmagát sem ismétli szerencsére. Takeshi Kitano nem lépte meg azt, amit az Elit halálosztók 2 készítői igen. De talán ez most nem is olyan nagy baj.

Lisztes

Túl a haragon az imdb-n

Túl a haragon előzetes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr1005393831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.16. 22:16:16

a gonin lehetne a következő ázsiai film a "térítésed" útján. ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.21. 08:31:09

most, hogy meg is néztem el is olvastam a kritikát, és mi az, hogy szinkronhangok?! Nem felirattal nézted?!?

pedig úgy nem semmi, hogy kettőt vakkantanak és az 3 mondatnak felel meg. :D

A film egyébként nagyon jó folytatás, de nem ér fel az első rész szintjére azért.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.21. 09:50:45

@doggfather: Én szeretem a magyar szinkront, függetlenül attól, hogy tudok angolul.

Jó, speciel ugye az japán film, de talán épp ezért nem mertem bevállalni eredeti nyelven :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.21. 13:16:24

@lisztes: bajom nekem sincs vele, de amit lehet azért eredeti hanggal nézek meg.

És az tényleg állati, mikor odaköpnek 2-3 szót japánul és az komplett mondatokat jelent magyarul. :D
Azt egyszer hallani kell legalább. :D
süti beállítások módosítása