Lisztes megmondja a tutit

Philadelphia - Az érinthetetlen - Lisztes megmondja a tutit

2013. július 24. 15:00 - lisztes

Tom Hanks első Oscar-díjat hozó szerepe - már csak ezért is megérné megnézni a Philadelphiát. De ha azt mondom, hogy a Bárányok hallgatnak rendezőjének következő projektjéhez van szerencsénk ezzel a filmmel, ami nem mellesleg egy elég komoly és fontos témát dolgoz fel, még inkább felcsillan az ember szeme. Pedig legnagyobb sajnálatomra a Philadelphia lehetne sokkal jobb film is: túlságosan hatásvadász, egyoldalú és mindennek tetejébe néhol kicsit unalmas is...

1993-philadelphia-poster1.jpg

Ha Tom Hanks a Forrest Gump után csinálta volna meg ezt a mozit, gyanítom sokkal kevesebb esélye lett volna megnyernie az aranyszobrocskát. Habár a mezőny nem volt kimondottan erős, szerintem Liam Neeson jobban megérdemelte volna az Oscart. Persze tudom én, felesleges azon agyalni, hogy mi lett volna, ha..., de Hankset - annak ellenére, hogy a jelölése mindenképpen megérdemelt - inkább a film témája, mint sem a tényleges színészi munka miatt díjazták véleményem szerint (meg persze örültek, hogy egy főleg vígjáték fronton tevékenykedő tehetséges színész átigazolt a drámákhoz).

A Philadelphia története viszonylag egyszerű: egy bírósági tárgyalást mutatnak be, ahol a felperest (Andrew Beckett) alakítja Tom Hanks. Egykori cégét perli, mert szerinte azok jogtalanul rúgták ki, kreáltak egy okot, hogy megszabadulhassanak tőle, miután rájöttek, hogy a férfi AIDS-es (és mindennek tetejébe még meleg is). Becketnek nem csak a volt cégével, de az ügyvédkereséssel is meggyűlik a baja, hiszen senki sem akarja vállalni a védelmét betegsége és az ellenfél miatt, míg nem Denzel Washington karaktere, Joe Miller meggondolja magát...

Philadelphia-Movie-Poster.jpg

Ez a történet annyira hatásvadász, hogy ennyi erővel Andrew fejére töviskoszorút, hátára meg egy b*szott nagy keresztet tehettek volna, hogy járkáljon már egy kicsit a városban, hadd rúgjon bele pár ember, akinek épp rossz napja volt. Vagy legalább a kiskutyája meghalhatott volna, ahogy a melegek ellen tüntető tömeg "AIDS cures homosexuality" táblákkal a magasban átmasíroz főszereplőnk kertjén... A filmnek ez az aspektusa számomra hatalmas csalódás volt, hiába forgatták le 20 évvel korábban, még ahhoz a korhoz képest is túlságosan mesterkéltnek tűnt.

A South Park című sorozat egyik részének szállóigévé vált mondata jutott rögtön az eszembe: "Mi nem toleráljuk az intoleranciát!". A filmről az sugárzik, hogy az, aki nem ért egyet az üzenetével, az maga a sátán, de legalább is valamelyik szolgája a pokolban és nincs helye a modern társadalmunkban. Pedig a kép ennél lehetne sokkal árnyaltabb is. AIDS-el kapcsolatos dolgokról szóló oktatófilmnek például kiváló lenne. Van is egy jelenet benne, ami rögtön felkeltette a figyelmemet:

3.png

Miután Joe Miller először találkozik az AIDS-es Andrew Beckettel, rögtön elmegy orvoshoz, hogy megtudakolja, nem kaphatta-e esetleg el, mire a doktor megnyugtatja, hogy csak vérrel, ondóval és hüvelyváladékkal terjed. Ekkor mondja ezt a mondatot Joe, amit minden bizonnyal egy felvilágosító filmből ollóztak:

"De ez az a betegség, amivel kapcsolatban minden nap új dolgokat lehet hallani."

20 évvel később pedig beigazolódni látszik a dolog, hiszen azóta tudjuk például azt is, hogy kis eséllyel ugyan, de csókolózással is el lehet kapni ezt a kórt, szóval nem árt óvatosnak lenni.

A film nagy erénye az igényes zenehasználata - nem véletlen Bruce Springsteen Oscar-díja sem a Streets of Philadelphiáért. De hiába a kiváló dallamok, a sztori néha még így sem súrolja alulról a néző ingerküszöbét, amin az író vagy a rendező segíthetett volna azzal, hogy a tárgyalást kicsit pörgősebbre, pattogósabbra készítik el és nem akasztják meg pár olyan jelenettel, ami megint csak azt a bizonyos intoleráns viselkedését hivatott kritizálni az embereknek.

philadelphia-1993-08-g.jpg

Két főszereplőnk lubickol a rájuk osztott szerepekben: Washington a homofób, nagypofájú ügyvéd, aki kezdetben csak a kihívás miatt vállalja az ügyet, de ahogy megismer pár meleg embert, rájön, hogy teljesen feleslegesen viselkedik velük ennyire elutasítóan. Külön öröm a számomra, hogy nem a Budapest parádéról ismert bagázzsal azonosították a filmbéli homoszexuálisokat, hanem olyan emberek nyújtottak szolid alakítást saját nemükhöz vonzódó férfiakként, mint Tom Hanks vagy Antonio Banderas (apró kis elgépelés ugyan, de először véletlenül Antonia-t írtam...)

Hanks olyan szomorú boci szemekkel tud nézni, hogy az már önmagában elég volt a jelöléshez, ebben biztos vagyok. De a szerep kedvéért 12 kilót fogyott is, a nagy súlyváltoztatást meg ugyebár az Akadémia általában honorálni szokta (lásd a Dühöngő bikát, vagy a Harcost). Maga a szerepe ugyanakkor szerintem nem volt elég nagy, rengetegszer fordult az elő, hogy bár a jelenetben részt vett, meg nem szólalt. Persze ő is kapott bőven hatásos mozzanatokat, de a showt úgy érzem, hogy Washington elhappolta előle. Kár, hogy neki még egy jelölésre sem futotta.

Philadelphia-philadelphia-1993-movie-33284108-400-250.jpg

Lehetett volna korának egyik legnagyobb filmje is, de elsózták, így végül egy fontos témát feldolgozó középszerű alkotás vált belőle nagyszerű színészi alakításokkal. A rendező, Jonathan Demme karriere eléggé furcsán alakult, igazán ütős filmet azóta sem készített sajnos, pedig a Bárányok hallgatnakkal megmutatta, hogy tud ő, ha nagyon akar. Johnny mégis inkább a dokumentumfilmeket és a televíziót választotta, mi pedig egy megkérdőjelezhető arányérzéke ellenére is kiváló mozifilm rendezőt "veszítettünk" el vele. A Philadelphia mindettől függetlenül egy igen is fontos film és ajánlott a megnézése.

Lisztes

Philadelphia az imdb-n

Philadelphia előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr735403680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.24. 17:18:34

Szeretem ezt a filmet, nekem nagyon bejött. A zenéje meg egyenesen zseniális. Springteen amúgy is a legjobbak között van, ha zenéről beszélünk.

fects 2013.07.25. 15:53:05

Én akkoriban láttam, amikor kijött, de azóta sem jött meg kedvem az ismételt megnézéséhez. Ha épp szembe jön a film valakinek, akkor érdemes megnéznie, de keresni nem érdemes.

bigmac 2013.07.27. 04:47:44

Kábé 15 évvel ezelött láttam vhsen....egyszerkötelező darab
süti beállítások módosítása