Lisztes megmondja a tutit

Titokzatos folyó - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 26. 15:00 - lisztes

Clint Eastwood egy mocskosul jó rendező. Főleg így öregkorára vált azzá, a 2000-es években több elképesztően színvonalas filmmel kápráztatta el a nagyérdeműt. Ez a sor a Titokzatos folyó című nyomozós thrillerrel kezdődött, ami végre meghozta Tim Robbins számára a rég megérdemelt Oscar-díjat is. Nem is tudom, hogy ezidáig miért halogattam a megnézését, mert egy félelmetesen jó filmélménytől fosztottam meg magam. De most végre pótoltam, úgyhogy áradozhatok róla egy sort ezen a blogon.

Mystic-River-Poster.jpg

Mondjuk ilyen szereplőgárdával vétek lett volna melléfogni: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon és Laurence Fishburne is egytől egyig kiváló színészek, a kisebb szerepekre szerződött Laura Linneyről, vagy Marcia Gay Hardenről nem is beszélve. A film Dennis Lehane regényének adaptációja, akinek nevéhez olyan sztorik fűződnek még, mint a szintén zseniális Hideg nyomon Ben Affleck rendezésében, vagy Scorcese Viharszigete. Nagy vonalakban amúgy meglepően sok hasonlóság van ezek közt a történetek közt.

Gyerekkorukban Jimmy, Sean és Dave jó barátok voltak, de miután utóbbit elrabolták és többször megerőszakolták, minden megváltozott. Sok évvel később Jimmy lányát meggyilkolják: az ügyben Sean és munkatársa kezdenek el nyomozni. A gyanú a meglehetősen furán viselkedő Davere terelődik, aki látta a lányt eltűnése estéjén. Még a felesége sem hisz neki: azon az éjjel ugyanis későn ért haza, csurom véresen, megsebesülve és mindenkinek máshogy adja elő a vele történteket...

mysticriver-robbins-bacon-fishburne_sm.jpg

Az ilyen remek nyomozgatós sztori ritka, mint a fehér holló: az előadásmód kicsit a Columbora hajaz, azzal a különbséggel, hogy itt magát a gyilkosságot nem mutatják be nekünk, de a néző is úgy érezheti, hogy az eset egyértelmű. Persze annyit elárulhatok, hogy talán mégsem annyira egyszerű a helyzet és a 138 perces játékidő bőven tartogat fordulatokat és érdekességeket. Az, ahogy a kirakós darabjai összeállnak a sok kis apró részletből, egyszerűen fenomenális.

Eastwood mindenre hagy időt, nem kapkodja el a dolgokat. Az egyedüli, ami kicsit zavaró volt, az a lány meggyilkolásának állítólagos durvasága: ugyanis a szereplők nagyotmondása következtében csalódás éri a nézőt, hiszen a mai mozis felhozatal ezer meg egy durvább gyilkossággal szolgál, szóval nem botránkozunk már meg egy kis véren, meg egy bottal agyonvert holttesten az avar alatt. De persze ez legyen a legnagyobb probléma a filmmel...

Mystic_River-Jimmy_Markum_-_vollig_verzweifelt.jpg

A szereposztás elképesztő, az alakításokkal is minden rendben van: Tim Robbins megérdemelten vehette át az Oscarját, teljesen átlényegült a lelkileg sérült, de mégis jámbor Dave megformálása kedvéért. Sean Pennt sem kellett félteni: ami a Gengszterosztagban nem sikerült neki a túlzott ripacskodása miatt, itt most tökéletesen működik: szinte maffiafőnökként tesz rendet, szolgáltat "igazságot" ebben az elcseszett világban, ahol a rendőrség tehetetlen - vagy legalábbis annak tűnik.

A Kevin Bacon-Laurence Fishburne páros szintén remekül passzolja egymásnak a labdát ide-oda, lényegében a második etapra főszereplőkké válva. A kirakós darabjait velük együtt találja meg a néző, így a film sikeresen dolgoztatja meg az ember agyát. Sőt, játszik is vele: ahol csak tud félrevezet minket... És milyen jól teszi... Egy kisebb szerepben pedig még maga a "Csúf", azaz Eli Wallach is feltűnik - ha már a híres western "Jó"-ja, Clint Eastwood volt a rendező ugyebár...

quick-fix-movie-to-watch-mystic-river-image.jpg

A Titokzatos folyót kár kihagyni az életedből: ha tetszett a Hideg nyomon, vagy a Viharsziget, akkor ez még jobban fog. Igazi emberi dráma, valamennyi szereplő motivációja kifogástalanul van ábrázolva. A befejezés talán túlságosan is biztonságosra sikeredett, a végén akad néhány fura jellembeli megnyilvánulás, de összességében ebben sem találtam túl sok kivetni valót. Elgondolkodtat - de nem magán a cselekményen, inkább csak a szereplőkön. És itt pont erre volt szükség.

Lisztes

Titokzatos folyó az imdb-n

Titokzatos folyó előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr625443696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.26. 15:07:42

íjj ez egy nagyon jó film. Hiába... Eastwood egy zseni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.26. 16:51:25

Megint jövök szőrszálhasogatni, nekem a Hideg nyomon és a Viharsziget is jobban tetszett. :D

Remek krimi, de valamiért nem jött be annyira, talán mert túlságosan arról szól az egész, hogy szar az élet és kész, engem sokkal jobban megragadott a másik két film mondanivalója.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.08.27. 07:57:45

jah engem is, a Viharsziget vége egy kicsit receg, de amúgy az nekem jobban bejött

az meg hogy Eastwood a 2000-es években vált volna kiváló rendezővé, barokkos túlzás, ő már a 90-es években is kristálytiszta rendezővé ért, Nincs Bocsánat, Tökéletes Világ, Államérdek, stb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.27. 08:14:47

@danialves: @scal: érdekes ebből a 3asból (viharsziget, titokzatos folyó, hideg nyomon) nekem a viharsziget tetszett a legkevésbé.

Azért egy gyerek megölése durva akkor is ha "csak" agyonverték. :S

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.08.28. 22:25:18

@doggfather: egyértelműen a Viharsziget a leggyengébb a 3 film közül.

Lisztesnek meg kell legalább egy csonkítás, vagy megerőszakolás, hogy valami igazán kemény legyen :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.08.29. 09:35:15

@doggfather: a Viharsziget nekem az elmejáték miatt tetszett ami számomra TOP téma, a Titokzatos folyót elismerem hogy jó film, de nem olyan amit szívesen megnéznék újra

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.29. 13:09:46

@Santino89: lehet, hogy én vagyok gyengusz akkor. :D

@scal: újranézni mondjuk csak a hideg nyomont nézném újra.
süti beállítások módosítása