Lisztes megmondja a tutit

Nyers erőszak - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 27. 15:00 - lisztes

Avagy Brute Force, mivel legjobb tudomásom szerint hazánkban sajnos még nem mutatták be, pedig elmúlt már 65 éves is... Burt Lancester élete második filmjében börtönbe vonul, ahol aztán fellázad/fellázít a köcsög fegyőrparancsnok ellen. Nem, 1947-ben ez a történet még nem számított éppenséggel elcsépeltnek, de sajnos azóta sok hasonló produkció született, így ma már csak húzzuk a szánkat rajta. De a Nyers erőszakban a mai szem számára az a jó, hogy ezt a sokszor látott történetet noiros elemekkel tarkítva mutatják be.

Brute Force Half Sheet Movie Poster.jpg

Azért azt hozzá kell tenni, hogy érződik rajta az amcsi pátosz: ha összehasonlítjuk a hasonló témájú és korú európai filmekkel (például 10 évvel korábbról a Nagy ábránd, 9 évvel későbbről az Egy halálraítélt megszökött), a Nyers erőszak sokkal színpadiasabbnak fog hatni, sokkal inkább emlékeztetik az embert a párbeszédek egy színházi előadásra. De ne is várjunk sokat, mert ez nem egy élvonalbeli produkció, noha ahhoz képest szerintem egész jól sikerült.

Joe Collins cellatársaihoz visszatérvén a magánzárkából szomorúan konstatálja, hogy egyikük meghalt a rákényszerített kemény munka miatt. Miután megbosszulták az egyik besúgó árulását, amiért főhősünk elzárásra került, a cella lakói megunva a szadista főfegyőr ámokfutását, szökést terveznek régi barátjuk javaslata alapján: ahogy a világháborúban az ellenség nem tudott egy dombot egy gépfegyverrel a két oldalról támadó katonaságtól megvédeni, úgy a börtön őrtornya sincs biztonságban egy jól időzített dupla támadástól...

bruteforce-19.jpg

A színpadias verekedős jeleneteken túl a rendezéssel sem voltam túlságosan kibékülve. A film nagyobbik felében megismerkedünk az egyes szereplők háttértörténetével: mindegyikük életében ott van az a bizonyos nő, ami miatt most börtönbe kerültek (akár közvetlenül, akár közvetve). De ezek a "merengésekkel" előhívott jelenetek nem illenek bele túlzottan a képbe, szerintem sokkal jobb lett volna máshogy mélyíteni a szereplők jellemeit, mint ahogy azt például az új cellatárs ex-boxoló esetében is tették: mert ő egy érdekes és emlékezetes karakter volt még flashback nélkül is.

Ami viszont fenomenális, az a Hume Cronyn által megformált Munsey százados, aki a börtönigazgató gyengeségét kihasználva kiskirálykodik az intézményben. Kis termete ellenére is félelmet keltő és tiszteletet parancsoló a kiállása, zseniális színészi alakítást kaptunk tőle. Cronyn egyébként 23 évvel később a rács másik oldalára került a Volt egyszer egy gazember című filmben, ahol Munsey tökéletes ellentettjeként egy kicsit tesze-tosza, gyenge vadnyugati csalót alakított.

22hobe_600.jpg

Lancester elől el is lopta a showt, mert Collins sajnos nem túl jó karakter. A maffia tagjaként az "utolsó meló" alkalmával félrecsúszott valami és ezért került börtönbe, miközben csupaszív Don Juanként egy súlyosan beteg lánynak csapta a szelet és ígért neki fűt fát. Hős szerelmesként természetesen nem derülhet ki róla, hogy ki is volt valójában, így az életmentő műtétet szerelme jelenléte nélkül be nem vállaló lány most miatta szenved, mert rá vár. A szökés súlyos terhe tehát nagyon nyomja főhősünk vállát...

Remek karakter még a börtönorvos is, aki a rabokkal szimpatizál, mert Munseyt ő is egy nagy s*ggfejnek tartja. Van egy nagyon jó párbeszéd köztük a film vége felé, ahol csak úgy izzik köztük a levegő. A Nyers erőszak forgatókönyvére úgy általában elmondható, hogy jól vannak megírva a dialógusok, főleg a börtönvezetés tagjai közt: pattogósak, mögöttes tartalommal is bírnak néha, nem mellesleg pedig gyönyörűen érzékeltetik a valódi erőviszonyokat. Azt, hogy a börtönigazgató képtelen kordában tartani a "kutyáját", azt, hogy valójában nem ő a főnök.

434471_brute_force_ins4.jpg

A Nyers erőszak a viszonylag gyakran felbukkanó flashbackek ellenére is egy elég gyors tempójú darab, amiben a makulátlan erkölcsű főhős küzd meg a hatalmával visszaélő szemétláda börtönőrrel. A végső csata kivitelezése ugyan hagy némi kívánni valót maga után (a szereplők egy lövéstől, érje őket bárhol, holtan rogynak össze, de néha elég egy ütés is), de ennek ellenére még élvezetes nézni és a lázadás végeztével talán még egy kicsit meg is lepődünk a végeredményen...

Lisztes

Nyers erőszak az imdb-n

Nyers erőszak előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr415456520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása