Lisztes megmondja a tutit

Túl a fenyvesen - Lisztes megmondja a tutit

2013. szeptember 14. 14:00 - lisztes

Folyamatosan dolgozom le a lemaradásomat a Ryan Gosling életműben, így kerítettem sort legutóbb a Túl a fenyvesenre is. Meg kell mondanom őszintén, az eddig látott Gosling-filmek többségénél nem voltam különösebben elragadtatva a (szerintem) itthon kicsit túlsztárolt szépfiútól. Az Őrült, dilis szerelmet kedvelem tőle a legjobban (ez a Túl a fenyvesen megtekintésével sem változott), de se a Drive, se a Csak Isten bocsáthat meg nem adta meg nekem azt az élményt, amiről mindenki áradozik. Ellenben mai filmünkkel.

The-Place-Beyond-The-Pines.jpg

A Túl a fenyvesen ugyan elkerülte nálunk a mozikat, de ez talán betudható annak, hogy nem könnyű "eladni"/menedzselni - speciel az előzetese engem egyáltalán nem fogott meg. Egyrészt a film eléggé hosszú (140 perces), másrészt nem egy tipikus hollywoodi produkció, nem követi a standard történetmesélés szabályait, igazság szerint olyan, mintha három különböző filmet pakoltak volna egymás után, habár a kapocs elég erősen jelen van az egyes blokkok közt.

Szóval kezdünk a Gosling-sztorival: Luke motoroskaszkadőrként dolgozik, míg rá nem jön, hogy van egy ~1 éves fia, akinek ezután szeretne az apja lenni. De sajnos nem keres elég jól, ezért munkaadója tanácsára nekiáll motoron bankot rabolni. Az egyik félresikerült akció után egy rendőr, Avery Cross (és most is átkapcsolódunk a Bradley Cooper szálhoz) lelövi, miközben ő maga is megsebesül. A média hősként ünnepli és ő ezt ki is használja: miután lebuktat pár korrupt rendőrt, politikusi pályára lép... és itt jön a harmadik blokk, ami 15 évvel később játszódik és Luke és Avery egyidős fiairól szól...

31092985-ap_film_review_the_place_beyond_the_pines.jpg

Teccett! Nem kicsit, nagyon. Furcsa, mert én magam sem gondoltam volna ezt, különösen az előzetes jelek és a már említett Goslinghoz fűződő nem túl rózsás viszonyom miatt. Ráadásul az a típus vagyok, aki szereti helyén tudni a dolgokat, így a kísérletezéseket nem mindig sikerül befogadnom. De most valamit nagyon eltalált a Blue Valentine rendezője, mert képes volt lekötni engem erre a több mint két órára, ráadásul mindezt nagyon elegánsan és könnyedén tette.

A forgatókönyv - mint már említettem - nem hétköznapi: a három szál külön-külön is megállná a helyét egy kis bővítgetés után. Az első két sztorivonal összefonódása a harmadikban a nagyon ütős befejezésnek hála maradandó élménnyé válik. Nagyon kevesen tudnak így írni a kisvárosi emberek életéről, a politikai szemérmetlen előremenetelről és a mai fiatalok céltalanságáról és lázadásáról egyszerre. Ennél a filmnél is hárman kellettek mindehhez... :)

dane-dehaan-the-place-beyond-the-pines1.jpg

Ki volt a legjobb? Teszem fel magamnak a kérdést, végigböngészve a színészek névsorát. Goslin nyitánya mindenképpen említésre méltó, a Drive menő szűkszavú szépfiúját idézi. Ami érdekes még benne, hogy vágás nélkül oldják meg a színész cseréjét a profi ketrecmotorosra. De Gosling a film többi részében is egész ügyes. A harmadik felvonásban Dane DeHaan, Gosling fiaként játssza kiválóan a hasonlóan csendes, elcseszett életű kamaszsrácot, aki valamiért folyton bajba kerül.

A végére hagytam a film igazi színészkirályát, a (többek közt a) Másnaposok szériából ismert Bradley Coopert, akinek egyértelműen a tavaly év volt eddigi legjobbja: a Napos oldal Oscar-jelölése mellett ebben a filmben is hasonlóan erős alakítással örvendeztette meg a nagyérdeműt (és úgy néz ki, hogy az American Hustle című filmben is nagyot fog villantani). Karaktere félős és magabiztos, zöldfülű és dörzsölt, jó és rossz ember egyaránt és ezt a sokszínűséget remekül mutatja be Cooper.

Ray-Liotta-The-Place-Beyond-the-Pines.jpg

Kisebb szerepekben is igazi sztárparádéval van dolgunk. Eva Mendes Gosling szíve választottjának szerepében szintén kitesz magáért, de Ben Mendelsohn is elérte végre, hogy megjegyezzem a nevét (ő is nagyot alakít a rá osztott karakterben). Ray Liotta (sokadik mocskos zsaru szerepében), Bruce Greenwood és Rose Byrne alkotják a színészi hátvédsort: ők gondoskodtak arról, hogy az apróbb szerepek se kerüljenek tehetségtelenek kezébe. A Túl a fenyvesen egy nagyon jó filmélmény sok-sok nagyszerű alakítással és egy sajátos atmoszférával.

Lisztes

Túl a fenyvesen az imdb-n

Túl a fenyvesen előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr275467455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása