Lisztes megmondja a tutit

A háború császára - Lisztes megmondja a tutit

2013. november 08. 15:00 - lisztes

Az Utolsó császárról már készült film Bernardo Bertolucci rendezésében, most készült egy az utolsó előttiről - igaz az ország ezúttal nem Kína, hanem Japán. Oké, ritka sz*r felvezető szöveg az iménti mondatom, mert habár megtörtént eseményeket dolgoz fel, egyáltalán nem tekinthető életrajzi filmnek, pláne nem olyannak, aminek a japán császár áll a középpontjában. A téma ugyanis ezúttal a második világháború végét követő időszak, amikor az amerikaiak elhozzák végre a japánoknak a várva várt demokráciát, miután már Hiroshima és Nagasaki lakosai kaptak egy kis ízelítőt belőle.

emperor.jpg

Douglas MacArthur tábornokot bízták meg a feladattal, hogy építse újra ezt a porig rombolt országot és találjon pár bűnbakot... izé, háborús bűnöst, akit majd jól kivégezhetnek, mert volt merszük a másik oldalon harcolni. A film egyébként ebben a tekintetben meglepően visszafogott, sokkal kevesebb az amcsi patriotizmus benne, mint az elsőre várható lett volna. Persze 10 percenként elhangzik a "pörlhárbör" szó, ami azóta is jollyjoker az amerikai történelemben: 2400 katona halála okán bármikor képesek megmagyarázni százezres civil áldozatokkal járó hadműveleteket.

A sztori tehát MacArthur (Tommy Lee Jones) csapatának első pár napját mutatja be a megérkezésüket követően. Míg a tábornok minden 10 méteren belül lévő fényképezőgépnek pózol és az USA elnökválasztására készül, megbíz egy olyan embert, Bonner Fellerst (Matthew Fox), aki ért is Japánhoz azzal, hogy kerítse elő a felelősöket a sunyi Pearl Harbourt érintő támadásért. Szóval kezdetét veszi a nyomozás, miközben Fellers nem csak bűnösöket, hanem egykori japán szerelmét is próbálja felkutatni...

emperor_01_large.jpg

Nincs kifogásom az ellen, hogy fiktív szálat fűzzenek egy történelmi korszakot bemutató filmbe (elvégre erről (is) szól a filmkészítés), de ha már ilyesmire vetemednek, csinálhatnák tisztességesen. Fox karaktere kap egy flashbackek segítségével bemutatott szerelmes sztorit magának, csak az a baj vele, hogy nem működik. És az még csak a kisebb probléma, hogy a színészek közt semmi kémia sincs, sokkal nagyobb gond, hogy ez már a forgatókönyvben is működésképtelenre volt megírva.

Nem hiszem el ugyanis, hogy Aya Shimada és Fellers közt bármiféle tűz gyúlt volna. Ócskák a szerelmesnek szánt jelenetek és tovább rontja a helyzetet, hogy apránként, visszaemlékezésekből kell megtudnunk róluk a lényegesnek szánt információkat. Persze bevetik az aduászokat, mint az "el kellett mennie, nem volt más választása", no meg a több száz levél, amire természetesen sosem érkezett válasz, de ezek inkább csak arra utalnak, hogy a "Hogyan írjunk klisés szerelmes történetet" című fiktív könyvből kopizták őket.

Matthew-Fox-and-Eriko-Hatsune-in-Emperor-2012-Movie-Image.jpg

A nyomozós szál sem sokkal jobb: bedobnak a közösbe tizenvalahány nevet, majd lépésről lépésre haladunk: első delikvens természetesen nem mond és nem is tud semmit, de annyit azért elböfög, ki tudhat esetleg segíteni. Újabb kör: megkeresik azt az embert, persze ő sem tud semmi érdemlegessel szolgálni, de talán a harmadik csávó majd tud... A föld alól is elő kell keríteni ezt a harmadik csávót, ráadásul fogytán az idő! De természetesen ő is továbbküldi főhőseinket, aminek a végén - kapaszkodjatok meg - a császárnál lyukadunk ki.

Persze vele kezdeni tiszteletlenség lett volna, meg amúgy is ki kellett valamivel tölteni a 105 perces játékidőt... Fox nagyon szürke a szerepében, pedig nem is olyan rég bizonyította be a minden más tekintetben pocsék Alex Crossnál, hogy tud ő, ha akar. Ellenben Tommy Lee Jones nagyszerűen játssza a nagyképű, de nagyon is eszes MacArthur tábornokot, aki minden munkát lepasszol a csapatának, hogy aztán két fényképezés közt jól lehordja őket, amiért nem haladtak semmit, pedig szorít az idő.

vcJMU.jpg

A háború császárában ennél lényegesen nagyobb potenciál volt (a háború utáni Japán bemutatására sokkal nagyobb energiát kellett volna fordítani). Peter Webber rendező úr ismét melléfogott, mert se a szerelmi, se a nyomozós szálat nem tudta megtölteni élettel, se izgalmakkal, se csavarokkal. Semmivel. Harmatgyenge Jack Ryan sztorit kapunk egy izgalmas korszakból, ígéretes szereplőgárdával, ami szinte minden aspektusában hagy némi kívánnivalót maga után.

Lisztes

A háború császára az imdb-n

A háború császára előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr195616041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása