Lisztes megmondja a tutit

Carrie (1976) - Lisztes megmondja a tutit

2013. november 11. 15:00 - lisztes

Most, hogy elkészült az önálló filmként szerintem abszolút korrektül működő remake, meghozta a kedvemet ahhoz, hogy megnézzem ezt a sokat emlegetett és még többet istenített Brian De Palma rendezte eredetit is. Durva, hogy hamarosan már 40 éves lesz, durva, hogy Sissy Spacek itt még milyen fiatal és durva, hogy mit esznek ezen annyit mások: szerintem épp csak egy fokkal volt jobb a mostani újrázásnál, ráadásul a friss változat néhány aspektusban még simán le is körözi...

carrie-1976-poster.jpg

Ezt a filmet anno 2 Oscarra is jelölték. Az önmagánál 10 évvel fiatalabb tinédzsert játszó Sissy Spacek, illetve a vallási fanatikus édesanyját megformáló Piper Laurie is meggyőző alakítással szolgált. Ezeket én nem is vitatnám el a hölgyektől, viszont nagyon hiányoltam a zenei aláfestés vagy a hang kategóriákban a film részvételét. Mert a fülünk tényleg sokkal jobban el van kényeztetve az eredetiben, még akkor is, ha direktben nyúlták le a hegedűt a Pszichóból, ami ugye nem szép dolog...

Carrie White-ot szigorú vallásossággal neveli az édesanyja, így amikor a végzős lánynak korához képest későn jön meg az első menstruációja, mit sem tudva arról, hogy épp mi történik vele, bepánikol a lányöltözőben, miközben a többiek tamponokkal dobálják és cikizik őt. A csajok büntit kapnak: egyikük - Sue - megbánja tettét és megkéri a fiúját, hogy helyette inkább Carriet vigye el a közelgő szalagavatóra. Viszont a nagyszájú Chris nem érzi jogosnak a dolgot, ezért bosszút eszel ki címszereplőnk megszégyenítésére. Csupán azt nem sejti senki, hogy közben Carrie rájön: telekinetikus képességei vannak.

carrie-1976--14.jpg

Kezdjük mindjárt a legbosszantóbb aprósággal: Chris már akkor elkezdi szervezni a kis bosszúját Carrie ellen a szalagavatóra, amikor még híre-nyoma sincs annak, hogy főhősnőnk egyáltalán meg fog jelenni ott, ugyanis Tommy meghívására csak jóval később mond igent... Legjobb emlékeim szerint ezt a remakeben javították. Ami szintén jobban tetszett az újrában, az a technika fejlődésének köszönhető: a telekinézis bemutatása CGI segítségével százszor hatásosabb.

Aláírom, a De Palma által alkalmazott trükkök sem vészesek, nyilván akkoriban még képtelenség lett volna mindezt jobban összehozni, de ezzel egyidejűleg azt is ki merem mondani: mai szemmel nézve különösebben nem győzik meg az embert. Az például, amikor Chris és a John Travolta által alakított Billy Nolan kocsija megpördül, rémesen gyengén mutat (az utómunkálatok során forgatták csak el a képet, a színészek végig stabilan ültek - ez egyszerűen gagyi). Kár az osztott képernyős részekért is, szerintem teljesen feleslegesek voltak, elvégre nem videoklipet néztünk.

Carrie-Spacek_610.jpg

Na de térjünk át a jobb dolgokra: a hang és a zene - mint már meglebegtettem - mérföldekkel jobb és az is nagy előnye ennek a változatnak, hogy milliószor jobban passzol a sztorihoz a hetvenes évek miliője. Az új verzióban próbálkoznak, próbálkoznak, de az alapkonfliktus kissé avítt már. Ugyanígy jobban beleillik a történetbe a szalagavatóbál is a bálkirálynő választósdival, meg szavazgatásokkal - nagyon jól átadja a 70-es évek esszenciáját. De Palma egyszerűen sokkal jobb hangulatteremtésben.

A színészek... Sissy Spacek és Chloë Grace Moretz is kiváló színésznők, mindketten nagy tehetségei a generációjuknak. Igaz, utóbbi 10 évvel fiatalabban, azaz a megfelelő korban játszotta el Carriet, viszont Spacek tudott mégis hitelesebb maradni: Chloë egyszerűen túl szép ehhez a szerephez. Más-más "nézés"-t alkalmaznak a bálon, miután megtörtént a "vérfürdő". Spacek sokkal rémültebb és elkeseredettebb, míg Chloë inkább bosszúvágyóbb és ehhez a karakterhez az előbbi volt az abszolút befutó. Semmi kígyózó mozgás, semmi kézmozgatás. Csak a nézés. Az is elég ide.

Carrie-1976.jpg

Ellenben az új változatban Julianne Moore jobban nyomja, mint Piper Laurie a régiben. Ha már horror a műfaj, legyen creepy az anyuci - úgy illik. Persze a bájos mosoly mögött lapuló szörnyeteg sem rossz megoldás, de a Moore-féle naturalistább ábrázolásmód jobban betalált nálam. De Palma filmje közel 40 év után - ha nem is csont nélkül - de kiállta az idők próbáját. A Carrie fontos film a hetvenes évekből, ami elindította Sissy Spacek, John Travolta és Stephen King karrierjét is. Tehát most, hogy kijött a remake, itt a remek alkalom meg/újranézni az eredetit.

Lisztes

Carrie az imdb-n

Carrie előzetes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr265608580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.11.11. 18:21:27

Én fiatalon láttam, és nem voltam különösebben oda érte. Annyi rémlik, h túl vontatottnak találtam, Sissy Spaceket pedig irritálóan hisztérikusnak.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2013.11.11. 21:17:04

Az osztott képek a drámai feszültséget erősítik, egyszerre láttatva párhuzamos eseményszálakat. Nem DePalma volt az első, aki ezzel az eszközzel élt mozifilmben (lásd pl. Az Androméda-törzset 6 évvel korábban), ám még ilyen zsengén is milliószor jobb és tudatosabb rendező volt, mint a remake-et jegyző hölgy.
A vérjelenetet és a Carrie kitörését megelőző snittek azóta is tanítani való mesterművek, még ha a film egésze nem is tökéletes.
süti beállítások módosítása