Lisztes megmondja a tutit

A komornyik - Lisztes megmondja a tutit

2013. november 20. 15:00 - lisztes

Hozzánk csak most érkezett meg, noha hazájában még a nyáron bemutattak Lee Daniels filmjét, A komornyikot, ami a tengerentúlon elég szépen hozott a konyhára. Az oka egyrészt abban keresendő, hogy arrafelé népszerű még a mai napig a fekete-kérdés, noha már rég túl vannak azokon az időkön, amikor a bőre színe bárkit is hátrányosan érintett volna. Másrészt az egyik főszereplő Oprah Winfrey, akinek szavára a fél ország ugrik, így a marketing részével nem sokat kellett aggódniuk a készítőknek.

movies-the-butler-poster.jpg

Persze idehaza minden más. Itthon veszélyes vállalkozás egy ilyen témát boncolgató filmet behozni, mert hát legyünk őszinték: legtöbbünket nem érint olyan mélyen. Itthon az öt éves terv mihamarabbi teljesítése mellett nem jutott sok idő a világ másik végén élő feketék emberi jogaiért harcolni. Szóval nem vennék rá mérget, hogy rá fog harapni a hazai közönség, hiába a neves színészgárda, az Oscar-susmus és az, hogy szinkronnal (nem is akármilyennel!) küldik a mozikba.

Az igaz történet inspirálta fikció(!) főszereplője Cecil Gaines, aki egy gyapotfarmon töltötte a gyerekkorát. Apja halála (kivégzése) után "házinigger" lett belőle a gazdánál, így tanulta ki a felszolgáló mesterséget. Később szerencsét próbálva észak felé indult, ahol előbb egy kisebb hotelben, majd egy nagyobban dolgozott, míg végül meg nem hívták a Fehérházba, ahol közel 30 év alatt számtalan elnököt szolgált, miközben fiából emberi jogokért küzdő aktivista, később pedig politikus lett...

Lee-Daniels-The-Butler-Forest-Whitaker-David-Oyelowo.jpg

A legrosszabb értelemben vett hatásvadász jelenettel nyitunk, csak hogy megadják az alaphangulatot. A gonosz, fiatal gazda miután megerőszakolta Cecil anyját (Mariah Carey meg sem szólal a filmben), főbe lövi az apját, mert épp olyanja volt... Szóval 5 perc után sikerült teljesen hazavágniuk az élményt, ugyanis innentől kezdve nem tudtam már komoly szemmel tekinteni a filmre. Hiába szól a feketék fontos korszakáról, az ilyesfajta kezdést én csak szánalmas próbálkozásként tudom értékelni. Ez nem emberi dráma, ahhoz messze nem elég elegáns.

A folytatásban kicsit javul a helyzet, de Whitaker narrálása egyáltalán nem hiányzott az összképbe. A narrátor az esetek többségében a lusta forgatókönyvírók eszköze, csak kivételes alkalmakkor van létjogosultsága (például ha Morgan Freeman csinálja ugyebár :D). A komornyik esetében a fele szöveget simán ki lehetett volna hagyni, a másik felét pedig be lehetett volna filmen is mutatni. Szerencsére Gesztesi Károly hangján elviselhető volt, noha hiányozni nem hiányzott volna.

the_butler-cuba-gooding-jr.jpg

Ez az egész film egy fekete törióra. Végigmegy minden fontos állomáson, ami a gyapotfarmon dolgozó rabszolgáktól Obama elnökké választásáig tartott Amerikában... Illetve, mikor már Reagen alatt csillapodtak a kedélyek és nem volt mit felhozni, előhúzták a kalapból Dél-Afrikát és Nelson Mandelát a biztonság kedvéért. Daniels próbál egyensúlyozni a két oldal közt (amcsi elnököket kiszolgáló címszereplő, illetve a Fekete Párduc mozgalom bemutatása), de gyakran billen át a mérleg nyelve utóbbi oldalára.

Főszereplőnk jellemfejlődése nagyjából annyiból áll, hogy a film 90%-ban "fehér emberként" gondolkodik, majd miután megöregedik, hirtelen rájön, hogy mekkora királyság volt az, amit a fia délen csinált és amiért ki is tagadta a házából és onnantól kezdve lelkes demokrataként alig várja azt, hogy végre fekete elnököt válasszanak meg az országában. A legmélyebb pont a film vége felé van, amikor az idős Cecil arról beszél, hogy feleségével nap mint nap kisétálnak oda, ahol majd szavazni fognak Obamára, hogy meglegyen a napi örömük. Nem érdekel az amerikai politika, de azt hittem, hogy ott helyben lefordulok a székről :)

Lee-Daniels-The-Butler-Oprah-Winfrey.jpg

Fontos történelmi filmről lévén szó fontos színészeket sikerült megszerezniük az alkotóknak. Mindenkit, aki kettőnél többet böffent, valami ismert arc formál meg, de ezt már a telefirkált plakát óta tudja a fél világ. 5 különböző elnököt mutatnak be, melyek közül kétségkívül a Liev Schreiber által megformált Lyndon B. Johnson sikerült a legjobban. Igazából nem is értem, miért nem gyúrtak kicsit jobban rá arra, hogy bemutassák az ő mindennapi, "civil" életüket, amikor nem a kamerák előtt tetszelegnek.

Ebben a kontrasztban szerintem sokkal több potenciál volt (elsősorban sok vicces jelenetet lehetett volna készíteni. Nem idétlent, hanem vicceset). De a legtöbb elnök kihagyott ziccer, szerepel 3 jelenetben és vége. Ha már egy ilyen "belső" ember életéről készítenek filmet, akkor szólhatott volna róla és nem a fiáról és a feketék "ébredéséről". Sokkal jobban örültem volna, ha a film tartja magát ahhoz a kijelentéshez, ami elhangzik benne: "Nem tűrjük meg a politizálást a Fehérházban".

TheButlerPic_21.JPG_rgb.jpg

Néhol túlságosan giccses és hatásvadász, de egy-két helyen kifejezetten vicces és szerethető film lett A komornyik. Vegyesek tehát az érzelmek, sokszor éreztem úgy, hogy alulhasználtak néhány szereplőt, vagy elbénáztak pár jelenetet. Akit érdekel ez a téma, annak mindenképpen ajánlott a film megtekintése, mert végül is szórakoztató. Szájbarágós nagyon, szóval akit ez zavar, az a haját fogja tépni. Mindenesetre Forest Whitakert, de még lehet, hogy Oprah-t is jelölni fogják Oscarra érte (ha már a sminkesek ilyen bénán dolgoztak)...

Lisztes

A komornyik az imdb-n

A komornyik előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr725644788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása