Lisztes megmondja a tutit

Világvége - Lisztes megmondja a tutit

2013. december 21. 15:00 - lisztes

Mivel a miskolci Cinefesten ezen a néven futott, maradok én is ennél... Sajnos a Cornetto trilógia záródarabja elkerüli a hazai mozis forgalmazást, így csak pár szerencsés (engem is beleértve) láthatta a nagyvásznon: azok, akik szeptemberben a Cinefesten befértek a tömött termekbe, azok, akik egy spéci vetítéssorozat keretein belül befizettek a komplett trilógiára és azok, akik A hetedik sor közepe nevű alkotói csoporttal karácsonyoztak, mint ahogy azt én is megtettem.

The-Worlds-End-uk-quad-poster-2-XL.jpg

W.T.F. iz dö Cornetto trilógia?

Edgar Wright író-rendező (akinek A hangya című Marvel-film a következő projektje) összeállt Simon Peggel és Nick Frosttal és az elmúlt kb. 10 évben összedobtak három fenomenális vígjátékot/paródiát, amikkel aztán hatalmas rajongótáborra tettek szert. "Cornetto", mivel ez a fincsi édesség mindig megjelenik valamilyen formában a filmekben (Vér és jégkrém trilógiaként is szoktak utalni rá). Az első két részen, a Haláli hullák hajnalán és a Vaskabátokon remekül lehet szórakozni, úgyhogy nem csoda, ha mindenki tűkön ülve várta a Világvége megjelenését, amire nálunk is sor kerül nemsokára, igaz csak DVD-n.

W.T.F. nát in dö mozikban?

Tippjeim azok vannak, de közelebb áll az igazsághoz az, hogy nem tudom. Valamilyen furcsa okból kifolyólag a népes (vagy csak lelkes?) rajongótábor tagjai kedvéért nem éri meg moziban forgalmazni ezeket a filmeket - a Vaskabátok is elhasalt itthon. Pedig ha valami, hát a Cornetto trilógia nem érdemli meg a közönyt: Wrighték ugyanis mesterhármast rúgtak, ezt senki nem vitathatja. Bár az is igaz, hogy a Világvége a kapufáról pattant be, de az ördögbe is! Lehet, hogy a három közül a leggyengébb, de még így is baromi szórakoztató!

the-worlds-end-pegg-1.jpg

W.T.F. iz disz óll öbáut?

Fiatalkorukban 5 jó barát egy 12 állomásból álló kocsmatúrát szerettek volna véghezvinni, de kudarcot vallottak. Eltelt több, mint 20 év, mindenki felnőtt, megkomolyodott, kivéve Garyt (Simon Pegg), aki most újra összetrombitálja a bandát. A cél ugyanaz, a lelkesedés viszont nem a régi. Ahogy haladnak kocsmáról kocsmára, úgy lesz egyre furcsább minden: a kisváros lakói valami sötét titkot rejtegetnek és erre a férfi wc-ben pár kamasz társaságában jön rá az "öt muskétás". De rossz az, aki rosszra gondol...

W.T.F. iz máj práblöm vele?

Szóval gól, csak épp a kapufáról pattant be: a probléma szerintem az, hogy túl nagy a törés a film első és második fele között. Az első háromnegyed óra pörgős dialógusokkal tarkított, szinte non-stop röhögés, míg a második etap egy durva akcióbomba, ahonnan még oké, hogy a verbális poénok el-elmaradoznak, de a szituációsakból sincs olyan sok, vagy legalábbis olyan vicces. Pedig a Világvége elképesztően kreatív, valószínűleg többszöri megtekintés lenne szükséges ahhoz, hogy mindent felfedezzünk benne.

worlds-end-trailer.jpg

W.T.F. iz dö dzsíniusz benne?

Ezekről a spoilerveszély miatt nem beszélnék, legyen elég annyi, hogy érdemes figyelni a kocsmák neveit és hogy mi történik bennük a filmben, valamint Gary narrációját a történet elején... Egyáltalán nem mondható tehát az, hogy összecsapták volna, vagy hogy kifogytak az ötletekből. A klasszikus, a trilógia eddigi tagjaira jellemző poénok (és szereplők is) visszatértek: természetesen a Cornetto is megjelenik valamilyen formában, de csak úgy, mint eddig, ismét fontos szerep jut a kocsmáknak is, meg természetesen harmadszorra sem sikerül azt a nyamvadt kerítést átugorni...

Vadö fakk dáz W.T.F. mín?

Mint a trilógia minden filmjében, most is a karakterek megalkotása sikerült a legjobban. A pörgős párbeszédek és a végeláthatatlan, eltúlzott akciószekvenciák mit sem érnének, ha nem ez a jól összeszokott csapat csapatná a Világvégében? Simon Pegg egyértelműen ellopja a showt, most először ő alakíthatja a segghülyét (ez korábban Nick Frost feladata volt), de legalább annyira jól áll neki, mint bármi más. Harsány játékával szándékosan hoz egy idegesítő seggfejet, de egyszerűen nem lehet rá haragudni, hiszen ez is abszolút szándékos húzás, elég csak a film végi emberiségről tartott beszédére gondolni.

The-Worlds-End-2013-Movie-Image.jpg

W.T.F. iz dö konklúzsön?

Mindenképpen nézzétek meg. Ha elsőre nem voltatok elragadtatva, adjatok neki még egy esélyt. A szereplőknek pörög a nyelve, ráadásul erős az akcentusuk, úgyhogy aki nem érti az angolt és lassabban olvas, mindenképpen várja meg a szinkronizált verziót! Ugyanis a Világvége egy remek példa arra, hogy feliratozni nem minden filmet lehet - a hozzá készített felirat egész biztosan nem felelt meg a szabályoknak, ahhoz túl gyorsan kényszerültek váltogatni túl sok szöveget... Sok jó poén, korrekt trükkök és zseniális megvalósítás. Kívánhattunk volna egy kicsit jobbat is zárásnak, de panaszkodni azért nincs okunk...

Nálam, ha csak egy milliméterrel is, de ez a film nyert a két "világvégés vígjáték" közül. Az Itt a végéről szóló írásomat >>ITT<< olvashatod.

Lisztes

Világvége az imdb-n

Világvége előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr925703215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.21. 16:07:54

Mondtam én, hogy nem árt ha gyorsan olvasol. Amúgy érdekes, nekem pont az első fele nem tetszett, voltak jó poénok, de igazából baromi fárasztó egy 45 perces szófosást végighallgatni. Az utolsó etap Bill Nighy-val viszont zseniális.

Amúgy ha már megint a forgalmazás a téma, ez a trilógia szerintem tipikusan a torrentnek köszönheti a kultuszát. Szerintem a rajongók közül alig látta valaki moziban az első kettőt. Úgyhogy hiába népes vagy lelkes a rajongótábor, jó eséllyel pont olyan emberek, akik nem ülnek be rá a moziba.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.21. 16:33:18

@danialves: Az első részt nem is tudták volna megnézni a moziban, az is csak dvd-n jelent meg.

Én azt mondom, ha valamelyik kisebb hazai forgalmazó rögtön kapcsolt volna még a nyáron, amikor nem volt semmiféle torrent sem elérhető, jó eséllyel összeszedhettek volna 20-30 000 nézőt is, ami egyáltalán nem lenne rossz eredmény.

Ha most behoznák, naná, hogy alig néznék meg, mert akit érdekelt, az már letöltötte réges rég.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.21. 16:34:32

az Itt a vége azért ettől messze elmarad az én véleményem szerint, és abban se értek egyet hogy nem lehet feliratozni, csak lehet a Hetedik sornak más volt meg mint amit én szedtem le, inkább most mondom azt, hogy az akcent miatt a szinkron nem lesz valami jó

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.21. 16:37:52

@scal: Nyilván mindent lehet feliratozni, csak az nem mindegy, hogy hogyan teszik: meg van adva, hogy bizonyos hosszúságú szövegnek bizonyos ideig kint kell lennie. Na most ennél a filmnél ezt egyszerűen lehetetlen összehozni az elején szerintem, mert nagyon durván darálják a szöveget. Ki volt írva minden a vetítés alatt, én speciel 1-2 kivételtől eltekintve tudtam is követni, de ez még nem jelenti azt, hogy az általános szabályoknak is megfelelne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.21. 16:49:53

@lisztes: 20-30 ezer néző nem lenne rossz? Hát attól függ mi a cél...
A Coming Outnak az első hétvégén volt ennyi, a Családi üzelmek 300 ezrét már nem is mondom. Időről időre, Vérmesék is többet hozott ennél, pedig azokra sem tódultak az emberek. Szerintem egy országos terjesztésű vígjátéknál nem túl szép szám a kb. 25 ezer néző.
Attól függ csak, mennyire rétegfilmnek akarod beskatulyázni, mert egy Toldi-Uránia-Puskin terjesztésben tényleg igen szép szám lenne akár egy 20k is, csak azért ezt inkább közönségvígjátéknak tartom annál, hogy ez legyen a cél és a célcsoport egy forgalmazó számára.

Amúgy megint ott tartunk, hogy HA időben behozzák, ami azért elnézve a tendenciákat, nem jellemző :D
A Vágyak szerelmeseiből pont ma töltöttek fel egy release-t. Ha nem tolják el a premiert 19-éről januárra, még legalább egy jó hete lehetett volna a Big Bangnek, így viszont nem tudom, ki fogja azt is megnézni moziban.
Szóval irreális elvárásaid vannak a forgalmazók gyorsaságával kapcsolatban :D
(Ezt egyébként egyszer meg fogom kérdezni valamelyiktől, hogy miért jó nekik hónapos késésekkel behozni a filmeket, hogy a torrent meg a negatív külföldi kritikák ellenszelében versenyezzenek.)
süti beállítások módosítása