Lisztes megmondja a tutit

Ringo visszatér - Lisztes megmondja a tutit

2014. január 11. 15:00 - lisztes

Na ez már valami! Furcsa dolog, mert a Ringo visszatér lehetne sokkal jobb is a kivitelezésében, de összességében mégis elégedett vagyok vele. Jóféle spagetti western, ami talán nem annyira ismert, mint azt megérdemelné. Persze Európa szívében nyilván jobb a helyzet (A "Ringo kehrt zurück" rohadtul viccesen hangzik), de az Odüsszeia egy részét (a háborúból hazatérő hős szomorú története) westernként feldolgozni merész, de nagyon is jól működő húzásnak bizonyult.

Il_ritorno_di_Ringo_poster2.jpg

Duccio Tessari rendező úr összefogott a nemrégiben elhunyt Giuliano Gemmával (alias Montgomery Wood) és 1965-ben leforgatták a Pisztolyt Ringónak című italowesternt, ami olyan népszerű lett, hogy még ugyanabban az évben egy kvázi folytatást (vehetjük spin-offnak is) kreáltak a karakter köré, ez lett a Ringo visszatér (csaknem a teljes stáb is visszatért Ringóval), amit persze még számos nem hivatalos folytatás is követett, ahogy az akkoriban divat volt a spagettiwestern készítők körében.

Szóval ez a modernebb Odüsszeusz történet valahogy úgy fest, hogy Montgomery Brown - becenevén Ringo - a polgárháborúból hazatérve a határon fekvő kis falujába igen csak nagyot koppan: a szüleit és még sok más embert egy mexikói kiskirály (Esteban Fuentes) és bandája kivégeztek, a gringók rettegnek és nem mernek fegyvert sem viselni, mert úgy tán tovább élnek. Főhősünk befestve haját és szakállat növesztve koldusnak adja ki magát, hogy feltérképezvén a terepet elszökjön kislányával és feleségével, akinek nemsokára hozzá kell mennie Fuentes fiához, Pacohoz...

001537bd.jpeg

Kezdem a negatívumokkal, mert úgy érzem, minél hamarabb ki kell adnom magamból. Az operatőri munka nem túl fényes, sajnos nagyon gyakran úgy érzi az ember, mintha egy ócska TVfilmet (vagy ami még rosszabb: mintha valami házilag felvett anyagot) nézne. Ez bizony durván kizökkenti az embert az élményből, eddig más, ebben a korban készült spagettiwesternnél ezt még nem vettem észre. Nem mindig jók a fények, noha van egy-két ötletes beállítást is azért.

A történet azon felül, hogy a korábban említett görög eposzt idézi, néhol igen csak gyengécskén szuperál. Kicsit olyan volt (már csak a szereplők miatt is), mint egy mexikói szappanopera 10 epizódja kicsit zanzásítva. Ha abban a korban létezett volna plasztikai sebészet, Ringo tuti nem a szőke haját festi be feketére, hanem komplett arcátszabást végeztet el magán. De hasonlóan bugyuta, klasszikus szappanopera-csavar a kikényszerített esküvő is például.

vlcsnap-2013-10-02-00h51m19s13.png

Nem a film hibája, de óva kell intenem mindenkit a magyar szinkrontól, mert kritikán alulira sikeredett. Hallottam már sok rosszat, de ez tényleg a legalja volt (pl.: Myosotis hangja kifejezetten irritált). Az efféle apróságok rendesen haza tudják vágni a filmélményt, tapasztaltam már jó néhányszor, mire képes egy rosszul összerakott magyar változat. A Ringo karakteréhez passzoló orgánumot szerencsére megtalálták, de ez azért még kevés. Szóval ha tehetitek, inkább eredeti hanggal szerezzétek be. Vagy németül, mert az biztos viccesen hangzik.

A pozitívumok listáján a numero uno mi is lehetne más, mint a mester, Ennio Morricone által komponált, szívbemarkolóan szomorú zenei aláfestés. Kár, hogy ahogyan a film sem túl ismert, úgy ez a szerzemény sem kapott még elég figyelmet. Szintén jól vannak kivitelezve az összecsapások, igaz spagettiwesternhez képest meglepően sokat várnak a kiadós lövöldözéssel, de amint belelendülnek, már nincs megállás: az emberek úgy hullanak, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

The Return of Ringo.1965.Tr-Fr Dual.Giuliano Gemma 080_0001.jpg

A színészi játék néha kicsit megmosolyogtató, Giuliano Gemma sem a kimagasló tehetsége, inkább a szép szemei és arcocskája miatt válhatott népszerű hőssé a korában. A karakterek közül a szokásos kellékek (kocsmáros, seriff, banditák, pap, a NŐ) mellett akad egy-két ritka szerzet is, mint a jósnő, vagy Myosotis, a virágkötő. Na, ő nagyon durván kilóg ebből a poros, szeles, vadnyugati környezetből, de pont ez teszi őt különlegessé. Lorella De Luca gyönyörű teremtés, talán az egyik legjobb választása a castingosnak. Nem csak szépségével hódít, hanem van néhány kifejezetten erős színészi megnyilvánulása is (pl.: amikor rájön, hogy Ringo valójában a halottnak hitt férje).

Szóval ha egy jobbféle spagetti westernre fáj az ember foga, bátran tudom ajánlani a Ringo visszatért, mindig amatőrnek tűnő hibája ellenére is.

Lisztes

Ringo visszatér az imdb-n

Ringo visszatér előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr935683338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása