Lisztes megmondja a tutit

Stuart: Visszapörgetett élet - Lisztes megmondja a tutit

2014. március 09. 15:00 - lisztes

Néha érdemes kitekinteni a mozi világán kívülre és körülnézni egy kicsit a TVfilmek között. 2007-ben járunk, amikor még két kevésbé ismert angol színésszel elkészült a Stuart: Visszapörgetett élet... 2014-ben pedig ez a két ismeretlen színész olyan diadalmenetet tudhat a háta mögött, amiről a nagy többség csak álmodozik. Sajátos, erőteljes orgánumuk, nagyszerű alakításaik és - mondjuk ki őszintén - sorozatos jó filmválasztásaik révén Tom Hardy és Benedict Cumberbatch beírták magukat Hollywood nagykönyvébe.

936full-stuart -a-life-backwards-poster.jpg

2007 óta mindketten túl vannak pár mellékszerepen, egy-egy jól eltalált főgonosz megformálásán és jól sikerült blockbustereken, szóval már csak arra vár kb. mindenki, hogy vajon mikor kapják már meg az első Oscar-jelölésüket? Én személy szerint bízom benne, hogy minél hamarabb, mert - hogy mást ne mondjak és hogy ne is kalandozzak el túlságosan - ebben a darabban is mindketten nagyon kitesznek magukért, pedig aztán ez csak egy szimpla TVfilm...

Alexander Masters (Cumberbatch) másodállásban egy hajléktalanokat megsegítő intézménynél dolgozik, amikor egy nap lecsukják a vezetőket, mert pár hajléktalan drogkereskedelemre használta a helyet. Főhősünk kampányba kezd a több éves börtönbüntetésre szóló bírósági ítélet ellen, melybe egy 30-as hajléktalan, Stuart Shorter (Hardy) is besegít. Ahogy Alexander egyre inkább megismeri Stuartot, úgy dönt, hogy megörökíti az életét könyv formájában - visszafelé, ahogy azt a mű alanya javasolja neki.

yha3r46100.jpg

Nem sok sallang akad, a film szinte kizárólag a két főszereplőre koncentrál, csak néha bukkan fel egy-egy mellékszereplő (pl.: a hajléktalan Stuart családja), ők is csak főleg azért, hogy a szép lassan adagolt információmorzsákat ne csak a címszereplő szájából halljuk, hanem legyen egy kis változatosság is. De szerencsére, mivel két ekkora tehetségre bízták a főszerepeket, a néha leülő és emiatt kissé unalmassá váló sztorin túl nem sok rosszat tudok felróni.

Az ötlet, miszerint Stuart életét "visszafelé" ismerjük meg, kimondottan tetszetős. Nem kell Memento-szerű magasságokban gondolkodni, csupán arról van szó, hogy a könyv (az életrajz) elkészüléséhez szükséges információkat maga Alex is úgy szerzi meg (persze nyilván ez csak dramaturgiai fogás a megfelelő hatás kedvéért), hogy ő is csak a legvégén kénytelen szembesülni azokkal a dolgokkal, amik Stuart életét megkeserítették. És mivel ez tulajdonképpen a csattanója is egyben a filmnek, ennél többet nem árulhatok el.

dd4107e373c0d43758780ecc6356fbc8.jpg

A rendezésben nincs semmi rendkívüli, a beállítások többségét akármelyik TVsorozat is képes produkálni. Aminek bemutatására pedig nem volt pénz (pl.: autós üldözés/menekülés), azt megoldották érdekes kis rajzokkal. Az elején még kicsit furán hat, de aztán hozzászokik a néző - pont akkor, amikor abbahagyják a használatát. Pedig már kezdtem velük kibékülni és pozitívumként gondolni rájuk, amiknek segítségével egy kicsit feldobták a film képi világát (inkább, mint a felgyorsított jelenetek, lásd pl.: a fűnyírózást).

Alapvetően ez egy dráma, de azért akad benne pár jól eltalált poén is, elég csak a láncfűrészes fagombafaragós szkeccs-szerű jelenetre gondolni, vagy például arra, amikor címszereplőnk meghívja magához Alexet és (ínycsiklandónak nem nevezhető) vacsorával kínálja. Amit nagyon hiányoltam, az Stuart és a többi hajléktalan kapcsolata - engem legalábbis érdekelt volna, hogy hogyan boldogult az utcán, voltak-e ott barátai/ellenségei, vagy inkább csak önmaga démonjaival kellett alkalmanként megküzdenie.

Stuart-a-Life-Backwards-1.jpg

Cumberbatch karaktere ugyan szürke, de nagyon jól illik a színészhez és pont annyit mutat belőle, amennyit kell. Hardy már érdekesebb kérdés, mert most először éreztem azt, hogy pengeélen táncolt a mesteri és a túljátszott alakítás határán. Megszavazván neki az utólagos bizalmat, végül az előbbire voksoltam: Stuart személye lehetett annyira különleges, már csak a betegsége miatt is, hogy ilyen sajátos mozgáskultúrával rendelkezzen. Az biztos, hogy elsősorban Hardy miatt mindenképpen érdemes megnézni a Stuart: Visszapörgetett életet.

Lisztes

Stuart: Visszapörgetett élet az imdb-n

Stuart: Visszapörgetett élet előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr1005780779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása