Lisztes megmondja a tutit

Noé 3D - Lisztes megmondja a tutit

2014. április 08. 15:00 - lisztes

Aronofsky jó filmeket csinál. Mondom ezt úgy, hogy bevallom őszintén, nem igazán rajongok a munkásságáért. Szerintem általában egy kicsit lassan csurgatja az elmesélendő történetet és túlságosan sokat időz bizonyos dolgokon. De az már régóta érdekelt, hogy mihez kezd, ha végre a segge alá rakják a dollármilliókat és rászólnak a stúdió fejesei, hogy fialtassa meg, miközben egy rakás dologba belepofáznak. Más szóval: sikerül-e megtartani a szerzőiségét, az egyedi stílusát Hollywood tengerében?

Noah-2014.jpg

Aronofsky nehezen szánja rá magát a filmkészítésre: vagy túlságosan határozatlanka, vagy arról van szó, hogy nem szívesen enged a producerek nyomásának és inkább kihátrál az adott projektből, ha annak elkészítése túlságosan sok kompromisszummal járna. A neve szóba került már a 2000-es évek elején egy Batman reboottal kapcsolatban (ez végül Christopher Nolanra szállt), a tavaly elkészült Farkassal, vagy nem is olyan régen a Robotzsaru remake kapcsán, amit végül José Padilha nagy kompromisszumok és pár hónap alatt 10 évnyi öregedés árán tudott csak elkészíteni.

Aronofsky végül a legnagyobb bestsellert hívta segítségül (ígérem, abbahagyom a bekezdés eleji aronofskyzést). A Biblia számos történetet foglal magába és már csak azért is érdemes egyet-egyet filmre vinni, hogy rávilágítsanak: mindenki azt hiszi, hogy ismeri a sztorikat, pedig valójában nem is... Ráadásul megvan az az előnye az itt olvasható tanításoknak, hogy mindenki úgy értelmezi őket, ahogyan akarja. Aronofsky pedig nem a realisztikusság, hanem a fantasy mellett tette le a voksát.

Russell-Crowe-Noah-reelgood.jpg

Ami végül is egyfelől érthető, hiszen a Bibliát mai szemmel és felfogással olvasva gyakran érezhetünk kényszert erős fejvakarásra, lévén nem a modern ember nyelvezetén mesél az örökérvényű dolgokról és bizony a logika hiánya hamar szemet szúrhat. Másfelől nekem az a személyes véleményem, hogy sokkal izgalmasabb dolog az adaptálás során, ha a szövegekben fellelhető minden furcsaságra megpróbálunk ésszerű magyarázattal szolgálni és nem kezdünk CGI-al óriás kőangyalokat pakolni mindenfelé.

Szóval a Noé fantasy a javából és nagy valószínűséggel pont ennek köszönheti, hogy ennyire megosztó lett. Aronofsky csinált pár zseniális húzást, de a film közepe felé ahogy az emberiséget, úgy őt is elnyelte az ócska CGI tengere. Kimondottan tetszett például az enyhén dokumentumfilmekre hajazó, gyors egymásutánban pakolgatása a képeknek, jelezve ezzel azt, hogy milyen hosszú folyamat eredménye volt, míg az adott esemény megtörtént.

Dead-Land-Noah-Movie-Screencaps-Wallpaper.jpg

Kifejezetten tetszett az is, ahogy a teremtés történetét összemosta a ma elfogadott tudományos hipotézissel, bemutatva, hogy nincs is olyan éles határvonal a kettő között. Remek hangulata volt, remekül volt megvágva és itt még a számítógépes effektek is flottul mentek. Az első kb. fél órának kiváló posztapokaliptikus hangulata volt, külön kiemelném a lehengerlően jó fényképezést és a zseniálisan gyönyörű beállításokat. Kár, hogy ez nem tartott ki a film végéig.

Mert amint a tényleges történetre kerül a sor, összeomlik minden. A kőangyalok stop-motion figuraként mozogva csúnyán kilógnak az addig megteremtett hangulatból, a gonosz emberek hada az egyébként remek Mad Max filmek rosszabb pillanatait juttatták eszembe, a CGI állatok elképesztően otrombák voltak és a nagy harc az emberek ellen is unalmasra, érdektelenre, azaz tét nélkülire sikeredett. Nem mellesleg az özönvíz még csak nem is az utolsó nagy akadály, a sztori még kb. egy órán keresztül folytatódik a hajón...

N-20678-EditR.jpg

...ahol Noé mint valami holdkóros, úgy járkál fel- és alá és tartja rettegésben a családját. Kétségkívül sikerült kibányászni a legenda alól az embert, Crowe is nagyon elemében van, jól áll neki a veszett vadállat szerepe. Címszereplőnkkel egyáltalán nem könnyű azonosulni, sőt, az erős vallási fanatizmusa a végén már ténylegesen a visszájára sül el... A lezárás persze újdonsággal nem szolgál, a bárka megfeneklik az Ararát hegyen és a nagy kérdés, hogy vajon az emberiség (ami most már csak Noé családjából áll) megérdemli-e az újabb esélyt, megválaszoltatik.

És hogy az összképet tekintve milyen a film? Hát ez az, amire nem lehet csak olyan simán válaszolni. A jó kezdést egy erős visszaesés követ, aztán a posztapokaliptikus hangulat horror-thrillerbe csap át, hogy egy percig se érezzük úgy, hogy ez még ugyanaz a film, amire másfél órája beültünk. A CGI színvonala váltakozik, a 3D sok helyen béna (Crowe arcából a szeme alatti rész például mint két szarv, úgy lóg ki), a színészi játék is felemás - a fiatalok nem igazán érnek fel a két nagy öreghez, pedig az összhanggal nem kellene gondnak lennie, lévén kb. mindenki mindenkivel játszott már korábban együtt (Börtönvonat Yumába, Egy különc srác feljegyzései, Egy csodálatos elme).

Ray-Winstone-in-Noah-2014-Movie-Image.jpg

Ami pedig Aronofskyt illeti: a fantasy nem áll túl jól neki. Maradjon inkább a realistább hangvételű drámáknál, meséljen hétköznapi emberekről, függőkről, fanatikusokról, de semmiképpen se gondolkozzon "nagyban", mert az nem az ő világa. Hiába a biológus múltja, hiába a szemmel látható szeretete a természet szépségei iránt, ez nagy falat volt a számára. Bár a bevételi adatok őt igazolják - hozzáteszem a nem túl pozitív visszhangnak köszönhetően a premier hete után nagyot zuhant a Noéra jegyet váltók száma a tengerentúlon...

Lisztes

Noé az imdb-n

Noé előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr755956974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.08. 17:35:10

"de semmiképpen se gondolkozzon "nagyban", mert az nem az ő világa"
Eszerint A forrás kimaradt az életedből. ;)

Itt is pont a fantasy-ben volt valami elképzelése, és az a rész lett egészen ötlettelen (a hajón), amit kisujjból ki kellett volna ráznia.
Bár az tény, hogy ha a nagyban gondolkozásnak ennyi kompromisszum az ára, akkor inkább térjen vissza a kis költségvetésű filmekhez.
süti beállítások módosítása